BLÅ OG RØD: – Jeg er blåruss av utdanning, men rødruss når jeg er ute i bedriftene, sier han.

– 2023 blir et tøft år for vårt distrikt

«Arbeidsplassene finnes jo – se bare på Glamox og Hydro Magnor som henter industri tilbake fra Kina.»

– Pandemi, krig i Europa, energikostnader og rystelser i markedene stiller krav til at de folkevalgte følger med og tar grep. Spesielt viktig blir dette i 2023, sier daglig leder i Sør-Hedmark Næringshage, Borge Nordfjeld.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Kristin MacKie

Han forteller at det er blitt etablert færre bedrifter enn vanlig de siste årene.
– Men det er faktisk noen som prøver, og noen er også flinke til å utnytte det handlingsrommet man finner i krisetider. De som er dyktige nå, blir vinnere, resten kommer til å slite.

Blårussen ble rødruss

Borge Nordfjeld har tolv år bak seg som leder av Sør-Hedmark Næringshage.
– Da jeg var ferdig med videregående skulle jeg egentlig begynne på Handelshøgskolen i Bergen.

Slik gikk det ikke. Borge fikk seg i stedet jobb på Den Norske Remfabrikk. 30 år i tungindustri og næringsmiddelindustrien fulgte, avbrutt av studier på BI. I mange år var han økonomidirektør i Trelleborgkonsernet, Svedalakonsernet og Metso-konsernet.

– Jeg har lært mye etter alle år i industri og næring. Jeg er blåruss av utdanning, men rødruss når jeg er ute i bedriftene, sier han.

Prisene presses i været

På NHO-arrangementet Agenda Innlandet ble det sagt at bedriftene i vårt område er de med lavest fremtidstro av alle i Norge – opplever du det også slik?

– Det er nok en grad av pessimisme nå. Mange etterlyser mer handlingskraft fra myndighetene ovenfor næringslivet og litt mer kraftfulle tiltak. Energipriser på strøm og drivstoff presser prisene i været og flere bedrifter tapper nå sine likviditetsreserver for å greie seg. Det er mange som sliter, strømprisene er jo blitt et kjempeproblem.

Verst er det nok for de små og mellomstore bedriftene som er låst til sin energikilde, mener Nordfjeld.
– Et bakeri som er avhengig av en elektrisk bakerovn får for eksempel stygge strømregninger nå. Vi klagde da brødprisen passerte 40 kroner nå har den snart passert 60 og hvis man ikke snart finner noen løsninger som monner, så vil vi kunne se priser opp mot 100 kroner brødet i løpet av noen måneder. Næringshagen jobber aktivt med å tilby bistand til energieffektivisering, og dette blir et prioritert aktivitetsområde for oss denne vinteren og våren.

Det grønne gullet

Andre pekte på at skogen er det grønne gullet – at Innlandet med sine naturressurser og sitt positive syn på bærekraft har en fordel?

– Enig – vi har et fortrinn der som vi må ta vare på. Men det er en jobb som må gjøres – både i form av økt verdiskapning for etablert virksomhet og økt verdiskapning tilknyttet nye bedrifter og ideer koblet mot skogen som det grønne gullet. Treverket må videreforedles på egen jord.

Blant alle bedriftene dere er med på å utvikle, er det en eller to du mener utmerker seg?

– Mange nevner Vestre AS, og jeg er enig. Selskapet har utnyttet markedspotensiale, bedriftsnettverk, finansieringsløsninger med mer for å kunne etablere seg på Magnor. Det er imponerende! En annen bedrift- mindre, men fremtidsrettet er FeltGis, et høyteknologisk selskap med fokus på digitalisering av vårt grønne gull; skogen.

– Gi ungdommen lærlingeplasser!

Befolkningen er aldrende i vårt distrikt. Det er færre innbyggere fra 0-49 år enn i resten av landet, først ved passerte 50 blir vi flere. Og det er nedgang i aldersgruppen 0-18 år. Hva tenker Næringshagen om det?

– Et kjent problem. Vi kan motarbeide dette på flere måter. En viktig faktor er lærlingeplasser. Det er kjempeviktig at vi faktisk stiller opp og tilbyr lærlingeplasser for ungdommen vår. Vår næringshage har et eget opplæringskontor for å bistå med dette. En tidligere ordfører sa det treffende – «vi er flinke til å eksportere den beste ressursen vi har – ungdommen». Arbeidsplassene finnes jo – se bare på Glamox og Hydro Magnor som henter industri tilbake fra Kina.

Må få flere til å bosette seg

Og så dette med å få flere til å bosette seg i Innlandet – hva gjør dere her?

– Innlandet har en fordel i form av rimelige etableringskostnader i forhold til for eksempel Oslo, men det er flere forhold som betyr noe. Fiber og bredbånd er et slikt eksempel. Dette er ikke lenger et ja- eller neispørsmål. Hvis man vil ha flere til å bosette seg så må kommunikasjonen være på plass. Næringshagen har bistått kommunene med dette arbeidet. Kommunene må skjønne at de nå kjemper om fremtidens viktigste ressurs, og legge forholdene til rette for bosetning. Hvilke fortrinn har kommunene? Vis det frem! For et par generasjoner siden var man fornøyd da man fikk seg jobb og hus. I dagens marked stiller den unge generasjonen større krav til blant annet kommunikasjon, oppvekstvilkår for barn, fritidsaktiviteter, tilgang til kompetansemiljøer.

Du har bred erfaring fra arbeidslivet og har selv vært sjef. Hvordan mener du en god leder skal være?

– En god leder er ofte avgjørende, spesielt i krisetider. Man må evne å se løsninger, samtidig som man motiverer i vanskelige perioder. En annen egenskap er å være konsistent. Gode strategier med gode kjøreregler gir forutsigbarhet både for den enkelte ansatte og for verdiskapningen.
Jeg vil ikke navngi noen her, men har hatt gleden av å jobbe med flere meget solide ledere både i tidligere arbeid og nå i næringshagen.

Intervjuet er over, men Borge Nordfjeld har en ting til han vil ha med:
– Få med at jeg er en Kongsvingergutt!

. . .

Sør-Hedmark Næringhage

Sør-Hedmark Næringshage samlokaliserer bedrifter for å fremme vekst, samarbeid og utvikling. I næringshagen får utviklingsorienterte bedrifter tilgang til kompetanse, nettverk og et faglig og sosialt fellesskap.

 

Les også: KIL får hjelp fra Italia

Powered by Labrador CMS