Bedriftene får 47 milliarder kroner i ekstra skatteregning
Regjeringens forslag til statsbudsjett viser en saftig skatteregning for bedriftene, samtidig som at budsjettet ikke tar høyde for at varsellampene står på. – Men, vi finner også gode tiltak for Innlandet i et stramt budsjett, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet i en kommentar til Statsbudsjettet som ble lagt frem i dag:
Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere
Regjeringen er altfor optimistisk med tanke på hvor godt det kommer til å gå i økonomien. De har ikke tatt inn over seg hvor vanskelig 2023 blir. Økt skattlegging av bedriftene vil få konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser i hele Innlandet.
Skal vi ha grønn omstilling og private arbeidsplasser, må vi ha bedriftseiere som har kraft til å investere i omstillingen.
Alle må bidra, men å påføre bedrifter og eiere en enorm ekstra skatteregning på 47 mrd. kroner vil få konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser. Når regjeringen øker arbeidsgiveravgiften med 7,7 mrd betyr det at de velter kostnadene over på bedriftene. Vi frykter at dette betyr en ordentlig brems i deler av næringslivet. I tillegg øker formuesskatten med 2,4 milliarder.
Vi trenger flere jobber i privat sektor, vi trenger flere investeringer i privat sektor, og vi trenger en forutsigbar og næringsvennlig politikk for å få det til. Det ser ut som at regjeringen ikke legger opp til det.
Det er bra at regjeringen i et stramt budsjett prioriterer å starte opptrappingsplanen for fagskolesektoren med 500 nye plasser. Vi har bedt om en økning og det er nødvendig for å dekke kompetansebehovet hos bedriftene. Kriteriene for fordeling er ikke lagt, men vi forventer at det «drypper godt» på Innlandet.
– Regjeringen har ikke tatt innover seg hvor vanskelig 2023 blir, sier Jon Kristiansen, regiondirektør i NHO Innlandet. (Foto: NHO Innlandet).
Velfungerende fastprisregime på strøm
Fjerning av grunnrenteskatterisikoen for strømprodusenter ved salg av kraft på fastprisavtaler er et viktig tiltak for å øke tilbudet og senke prisene på slike avtaler. Samtidig er situasjonen i kraftmarkedet svært utfordrende og uoversiktlig. Bedriftene trenger nå forutsigbarhet og et fastprismarked fra nyttår som ivaretar Norges konkurransefortrinn.
Skatteøkning for vannkraften gjør det ulønnsomt å investere i fornybar energi
Skatteøkningen til kraftselskapene gjør det ulønnsomt å investere i den regulerbare vannkraften. Dette vil kunne stoppe investeringer og nødvendige oppgraderinger av vannkraftverk. Hafslund Eco, som Eidsiva eier 43,5 prosent av, har ti vannkraftprosjekter med en investeringsramme på ti milliarder kroner som nå må vurderes på nytt.
Bionova legges til Innlandet
Tirsdag kom nyheten om at Bionova legges til Innlandet. Det blir et godt verktøy for å bidra til klimatiltak i jordbruket og til innovasjon og verdiskaping innen bioøkonomien.
Igangsatte samferdselsprosjekter fortsetter
Igangsatte prosjekter innen samferdsel fortsetter og Nye Veier oppretteholder sine budsjetter. Det er godt nytt for Innlandet som har de fleste store veiprosjektene i porteføljen til Nye Veier.
Mer til bredbånd
Midler til bredbånd øker fra 300 til 412,7 millioner kroner. Det er også godt nytt for Innlandet som har mange prosjekter klare gitt at staten også er med på spleiselaget. Økt digitalisering i Innlandet vil bidra til å løse våre store samfunnsutfordringer.