- I nesten alle bransjer er fremtidsutsiktene svekket de siste fire ukene, og mest i bygg og anlegg. For tiden er det Norsk Bilbransjeforbund som melder om den svakeste situasjonen, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet. (Foto: NHO Innlandet).

Bilbransjen sliter

Tekst: Eva Alnes Holte

Ukrainakrigen gir høyere kostnader, høyere salgspriser, lavere aktiviteter og dårligere inntjening. – Bare 15 prosent av våre medlemmer tror utsiktene vil bedre seg i løpet av det neste halve året, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet.

– Undersøkelsen gir en pekepinn på virkningene av krigen i Ukraina, sett med bedriftenes perspektiv

Jon Kristiansen understreker at dagens situasjon fortsatt er god og at lite er endret siden undersøkelsen i begynnelsen av mars. Drøyt hver fjerde medlemsbedrift rapporterer om lavere omsetning enn normalt. Dette er på linje med nivåene i fjor høst. Bare én prosent oppgir mer enn halvert omsetning enn antatt normal. Dette er det laveste vi har registrert siden pandemien kom til landet.

Bilbransjen sliter

– Nå er det bilbransjen (NBF) som rapporterer om den svakeste nåsituasjonen. Det er nærliggende å koble dette til de forsterkede flaskehalsproblemene i verdikjedene i etterkant av Russlands invasjon i Ukraina. I starten av mars varslet Benteler permitteringer nettopp på bakgrunn av dette, sier Kristiansen.

I nesten alle bransjer er fremtidsutsiktene svekket de siste fire ukene, og mest i bygg og anlegg. Bygg og anlegg rapporterer om økte innkjøpskostnader mens bilbransjen og industri melder om utfordringer i verdikjeder og økte kostnader.

- 32 prosent av bedriftene i undersøkelsen fra Innlandet melder om redusert omsetning sammenliknet med normalen.

På spørsmål om hvordan bedriftene vil vurdere markedsutsiktene for sin bedrift de neste seks månedene, svarer 15 prosent at utsiktene vil bli bedre, 53 prosent svarer uendret, mens 28 prosent svarer en forverring.

- Innkjøpsprisene har steget, og dette kan gi utslag for bedriftene på hvordan de ser markedsutsiktene fremover. Her må vi være føre var, sier Kristiansen.

Fra undersøkelsen

Over halvparten (55%) av bedriftene i Innlandet sier at bedriftens innkjøpspriser (inklusive energi) har steget mye mer enn normalt.

6 av 10 bedrifter i Innlandet har økt utsalgsprisene mer enn den generelle prisveksten (som var på rundt 3,5 prosent det siste året).

9 av 10 bedrifter i Innlandet melder om redusert driftsresultat som følge av økte innkjøpspriser, 3 av 10 melder at reduksjonen blir stor

1 av 4 bedrifter i Innlandet melder at knapphet på innsatsfaktorer og/eller dyrere innsatsfaktorer reduserer aktiviteten i bedriften.

Powered by Labrador CMS