Dobler bemanningen innen nyttår
– Hvem hadde trodd det – at vi skulle stå og filetere laks på tjukkeste Innlandet? smiler Tore Berggren, fabrikksjef på First Seafood – i Kongsvinger.
Tekst: Eva Alnes Holte / Foto og video: Kristin MacKie
Anlegget er et av de mest moderne som finnes i fiskeindustrien.
Se filmsnutt her.
Fabrikken ble åpnet i september der fiskematfabrikken Berggren AS lå tidligere. Tore Berggrens familie har jobbet med fisk i generasjoner. I 1924 startet bestefaren hans fiskebutikk i sentrum av Kongsvinger. Forretningen vokste og etter hvert ble det åpnet fiskematfabrikk litt utenfor byen. I 2016 ble denne kjøpt opp av sjømatselskapet Insula som fire år senere la ned driften. Før fabrikken hadde produsert sin siste fiskekake, hadde søsterselskapet First Seafood startet prosessen med å planlegge for en etablering av filetfabrikk i Kongsvinger.
Skal ansette 30 til
First Seafood har investert nesten 90 millioner kroner i produksjonsutstyr og annen oppgradering av lokalene. Anlegget i Kongsvinger er i dag et av de mest moderne som finnes i fiskeindustrien.
Berggren tar oss med opp i kontrolltårnet. Der sitter bergenserne på rekke og rad foran skjermene sine og sjekker hvordan laksen behandles på Østlandet. 30 ansatte er opptatte med å klargjøre fiskene for salg til dagligvare-, storhusholdnings- og eksportmarkedet. Planen er å ansette 30 til før nyttår slik at de kan ha nok til to skift og dermed full drift på fabrikken.
Lett å få tak i folk
Berggren forteller at brorparten av dem som jobber i produksjonen har erfaring fra fiskeindustri.
– Økt automatisering gjør at kravene til kompetanse er høyere enn før, sier han. – Vi har derfor tatt inn en andel godt trente og vil gjøre det samme med det neste skiftet også. Vi må ha en stamme av erfarne folk på begge skiftene våre slik at vi vekter opp arbeidskraften vår med trente og utrente.
Arbeiderne kommer fra Polen, Litauen, Vestlandet og Kongsvinger.
– Det har ikke vært vanskelig å få tak i folk, verken fra Kongsvinger eller utenbys fra. Kongsvinger ligger sentralt til både med tanke på Gardermoen og Oslo.
– For ikke å snakke om været her i forhold til i Bergen, utbryter sunnmøringen og administrerende direktør Andreas Sundnes med adresse til karene foran pc-ene. De ler og lar den passere.
90 prosent til utlandet
Nærheten til Gardermoen betyr mye for et selskap som har hele verden som marked. First Seafood leverer laksefileter til Europa, Midtøsten, Asia, USA og Australia. Og til norske grossister, men de anslår at over 90 prosent av fisken går til eksportmarkedet.
– Vi kan produsere her på formiddagen, sende laksefiletene til Los Angeles samme dag og på grunn av tidsforskjellen kan folkene der borte spise det til middag samme dag, sier Sundnes.
Laksen hentes fra hele kyst-Norge og fraktes med vogntog til Kongsvinger.
– På en dag med full produksjon leverer nok lakseporsjoner til at syv prosent av Norges befolkning kan ha det til middag. Han forteller at når to skift er etablert og de kan ha full produksjonskapasitet, vil 80 tonn hel laks daglig bearbeides til fileter.
Optimist «tross alt»
Sundnes sier han er optimist på fabrikkens vegne, «tross alt»: — Hadde vi visst i februar det vi vet i dag om regjeringens skattelegging av det de kaller laksebaronene, hadde vi nok ikke fått anledning til å etablere First Seafood i Kongsvinger, sier han og fabrikksjefen nikker enig.
– Men nå er vi i gang med produksjonen og da skal vi bare bruke tiden vår på det vi kan gjøre noe med, sier Sundnes. – Vi ser allerede nå i oppstartsfasen at vi har et stort potensial til å bli et soleklart førstevalg for våre kresne kunder.