– Skolen dreper innovasjonslysten. Som liten var jeg glad i å gå på skolen, men etter hvert mistet jeg motivasjonen, sier Håkon Ellingsen som likevel fikk ok karakterer. Nå tar han videregående som privatist samtidig som han leder konsernet Ellingsen Group.

Droppet skolen – ble konsernsjef

«Skolekarakterer er ingen målestokk når det gjelder utvikling og design» Håkon Ellingsen.

Under pandemien ga han blaffen i skolen. I dag er attenåringen sjef for et verdensomspennende selskap som blant annet bruker teknologi for å løse samfunnsproblemer.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Daniel Westre Hansen

Vi møter Håkon Ellingsen på hans nye arbeidssted i sentrum av Kongsvinger. Kontorlokalene – ja, det er flere av dem – er tomme. Ellingsen har ikke flyttet inn ennå, foreløpig sitter han hos Klosser Innovasjon, før det var det gutterommet som gjaldt.

For det var der alt startet. På gutterommet. Da Norge ble stengt i 2020, havnet Håkon som alle andre på hjemmeskole. Han syntes det var enda kjedeligere enn å sitte i klasserommet.

Mistet motivasjonen

– Som yngre var jeg glad i å gå på skolen, men etter hvert mistet jeg fullstendig motivasjonen. Skolen dreper innovasjonslysten, alt handler om det som skjedde før, ikke noe om fremtiden. Jeg kan ikke peke på ett fag jeg likte, likevel var ikke karakterene så verst. Nynorsk hatet jeg!

Narret lærerne

Håkon så muligheten av å bruke teknologi til å løse samfunnsproblemer – og han hadde lyst til å finne opp «kule ting». Nå hadde han endelig sjansen. Undervisningen foregikk på teams og skoletrøtte Håkon lagde et program slik at det så ut som om han deltok på de digitale møtene. Lærerne og moren på hjemmekontor trodde han var opptatt med skolearbeid.

Håkon satt i stedet på gutterommet og chattet med personer over hele verden som var opptatt av det samme som han selv – å jobbe med programutvikling og digitale plattformer. Håkon skjønte at dette kunne det bli business av. Han begynte å rekruttere utviklere og designere. Planen var å starte et eget selskap.

Imponerte Klosser Innovasjon

Da han var ferdig med ungdomsskolen og skulle begynne på videregående, var konsernplanen så klar at den kunne presenteres for Klosser Innovasjon, som blant annet hjelper gründere. Siden han ikke var myndig, måtte moren være med for å signere papirer. Hun ble helt paff da hun skjønte hva sønnen hadde holdt på med og så presentasjonen hans. Klosser Innovasjon ble like imponert som moren og ga attenåringen kontorplass i lokalene sine.

Leder verdensomspennende virksomhet

Selskapet hans heter Ellingsen Group. Håkon leder et team på nesten 80 personer fra hele verden som utvikler egne digitale plattformer og for kunder som kommer med app-ideer.
– Vi jobber også med både utvikling og design for andre selskaper. Vi gjør alt fra visuelle identiteter til komplekse plattformer.

Lavterskeltilbud for unge som sliter

Én av appene heter Bloomful. Appen skal være et lavterskeltilbud for unge der brukerne kan komme i kontakt med psykologer fra mobiltelefonen. – Mange unge sliter med den psykiske helsen. Appen gjør det lettvint for dem å søke hjelp. Foreløpig har vi bare norske psykologer på lista, men etter hvert vil vi utvide appen til også å omfatte flere andre land. Appen skal bli internasjonal.

Bryr seg ikke om skolekarakterer

Teamet hans består av personer i alle aldre, både unge og godt voksne. Ellingsen ser ikke på utdanningen deres når han gir dem oppdrag eller ansetter dem:

– Jeg kunne ikke ha brydd meg mindre, sier han. – Skolekarakterer er ingen målestokk når det gjelder utvikling og design, sier han.

Fullfører videregående som privatist

Likevel er han i gang med å fullføre videregående som privatist. Moren hans forlangte det.

Konsernsjef Håkon Ellingsen angrer ikke at han droppet ut av skolen:
– Jeg ville ha angret mer hvis jeg ikke benyttet anledningen den gang jeg satt hjemme på gutterommet og endelig hadde mulighet til å skape noe, sier han.

Les også Kultur lønner seg

Powered by Labrador CMS