– Vær tydelig på hvilke bærekraftegenskaper produktene har og gi riktig og fullstendig informasjon. I tillegg til ikke å bryte loven, vil det skape forbrukertillit. Det vil være lønnsomt på lang sikt, sier Trond Rønningen, administrerende direktør i Forbrukertilsynet. (Foto: Forbrukertilsynet).

Du må kunne dokumentere bærekraft

Stortinget vedtok før jul en ny lov om dokumentasjon av bærekraft. Næringsdrivende som markedsfører produkter eller tjenester som «grønne» og «bra for miljøet», må være forberedt på at de kan bli spurt om dokumentasjon av Forbrukertilsynet.

Markedsføringsloven stiller strenge krav til hvordan næringsdrivende kan bruke denne type påstander i markedsføring. Det er viktig at disse kravene følges slik at forbrukere kan ta bevisste og informerte valg også når det kommer til bærekraft og samfunnsansvar, skrive Forbrukertilsynet på sine nettsider.

Stadig flere forbrukere ønsker å ta kjøpsvalg som er gode for klimaet og miljøet. Det er imidlertid ikke lett for forbrukerne å orientere seg i bærekraftjungelen. 

Påstander om bærekraft

Med bærekaftpåstander menes bruk av utsagn, opplysninger, symboler, bilder, merkeordninger eller lignende, som gir inntrykk av at et produkt har etiske, eller miljømessige egenskaper, eller at en virksomhet tar særlige hensyn til bærekraft

– Forbrukere opplever stadig å bli ledet til kjøp av grønne produkter og tjenester. Realiteten kan imidlertid ofte vise seg å være at produktet slett ikke er mindre belastende for klima og miljø enn konkurrentens kanskje rimeligere produkt, sier direktør i Forbrukertilsynet, Trond Rønningen. Han sier han forstår at det kan være krevende for næringslivet å formidle arbeidet de gjør med bærekraft på en informativ, nøktern og riktig måte.

Markedsføring av bærekraft

Forbrukertilsynet har derfor laget en fempunktsliste som skal hjelpe næringslivet når de markedsfører et produkt som bærekraftig.

  • Bærekraftmarkedsføring må gi en veiledende og korrekt fremstilling av de aktuelle fordelene ved produktet
  • Dokumentasjon som godtgjør at påstandene er riktig må kunne legges frem sammen med markedsføring
  • Markedsføringen burde ikke være utformet slik at den utnytter forbrukernes bekymring for miljø, klima eller etiske forhold
  • Bruk offisielle merkeordninger fremfor egne merkeordninger
  • Unngå å sammenblande informasjon om bærekraftsarbeidet for hele virksomheten og informasjon knyttet til konkrete produkter.

Forbrukertilsynet fører tilsyn med bærekraftpåstander i markedsføring, og har behandlet flere saker knyttet til dette. I tillegg jobber vi med å informere og veilede næringsdrivende som ønsker å fremheve miljømessige og etiske aspekter ved produktene sine i markedsføringen.

Næringsdrivende må være forberedt på å kunne dokumentere overfor Forbrukertilsynet at det er gjort en livssyklusanalyse av produktet.

Dokumentasjonskravet følger av markedsføringsloven § 3. Dokumentasjonskravet er strengt både med hensyn til innhold og formalia. Det er ikke nok at bærekraftpåstanden vil kunne dokumenteres dersom det kommer på spissen. Markedsfører er forpliktet til å ha dokumentasjonen tilgjengelig for fremvisning på det tidspunktet markedsføringen finner sted.

Trond Rønningen i Forbruktertilsynet har følgende beskjed til alle næringsdrivende:

– Vær tydelig på hvilke bærekraftegenskaper produktene har og gi riktig og fullstendig informasjon. I tillegg til ikke å bryte loven, vil det skape forbrukertillit. Det vil være lønnsomt på lang sikt.

Kilde: Forbrukertilsynet

Powered by Labrador CMS