SELVBERGING I SKUDDET: Gartner Jane-Christin Skjelbek i Felleskjøpets hagesenter på Kløfta anbefaler ferskingene innen dyrking av spiselige vekster å starte med forskjellige typer salat, gulrøtter, grønnkål, sukkererter og andre bønner.

Endret etterspørsel etter pandemien

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

Mens de andre butikkene i Ullensaker i perioder var stengt under korona-pandemien, fikk Felleskjøpets hagesenter på Kløfta holde åpent hele tiden. Det var en helt spesiell grunn til det.

– Mange trodde vi også måtte stenge. Men fordi vi primært selger fôr og utstyr til bonden, hestefolk og kjæledyreiere fikk vi ikke lov til det, sier butikksjef Nina Larsen. Hun forteller at pandemien førte til skyhøy etterspørsel av spiselige vekster. 

Selvberging

Under pandemien ble det et sterkt fokus på selvberging. Salget av frøposer, grønnsaksplanter, urter, bærbusker og fruktrær eksploderte. Folk så det ikke lenger som en selvfølge at det alltid ville være mat i butikkene. Flere steder har bærbuskene fordrevet prydbuskene og tjuahekkene byttet ut med solbærhekker.

 – Kløfta er et landlig område med beboerne spredd på gårder, eneboliger, leiligheter og rekkehus. Vi hadde et stort salg av nyttevekster fra før, men under pandemien gikk salget nærmest til himmels. Noen dyrker grønnsaker på balkongen, andre har store felter på jordene sine. Vi har virkelig fått opp øynene for spiselige vekster under pandemien.

Norge fikk så vidt åpnet igjen og folk pustet lettet ut før krigssituasjonen igjen førte til usikkerhet.

Larsen tror selvbergingstrenden vil holde seg og kanskje bli enda hottere, også fordi folk synes det er givende å dyrke sin egen mat.

– Det er gøy for både store og små med grønnsaker, urter, bær og frukt i egen hage, sier hun.

FRØ PÅ FRØ: Salget av frøposer eksploderte under pandemien.

Støtter norsk planteproduksjon

Våren 2017 åpnet Felleskjøpet sitt første hagesenter. De valgte Kløfta til pionerbutikken. Visjonen er å støtte norsk planteproduksjon og hagesenteret har derfor pleid å ha 80 prosents andel norskproduserte planter. De får varene fra ulike produksjonsgartnerier via Blomsterringen.

Under pandemien og enn så lenge har senteret ikke nok norskprodusert inne, de har rett og slett solgt for mye. Dermed har importvareandelen økt noe.

Felleskjøpet på Kløfta er en del av samvirket Agri som eies av 44 000 bønder og dekker hele landet minus Rogaland og Agder.

Felleskjøpets hagesenter på Kløfta er nå på det femte året.

–  Det er som oftest slik i denne bransjen at det tar 3-5 år før et hagesenter, og blomsterbutikk er godt etablert. Dette har mye med drift, økonomi og ikke minst kunder å gjøre, sier Larsen.

Larsen kommer fra en ledende stilling i dagligvarebransjen. Hun synes ikke det er så stor forskjell på å drive hagesenter.

– Begge steder kan det være veldig hektisk til tider, men på et hagesenter må du ha høy kompetanse iallfall innen ett av sortimentsområdene, sier hun.

VÅRBLOMSTER: Sesongen for vårblomster er godt i gang.

Dagligvare og hagesenter

I 2020 og 2021 opplevde hagesenteret en enorm vekst i salget på planter og av varer knyttet til hage og uterom.

– Kløfta ligger veldig sentralt i forhold til dem som bor og jobber både på Gardermoen og Oslo. Mange mennesker ble permitterte og var mye mer hjemme enn vanlig. Interessen for å pynte opp inne og ute økte. Mange flere kunder enn vanlig, flere faglige spørsmål og mye mer varer førte til at det var kaotisk til tider, smiler butikksjefen. Hun forteller at Felleskjøpet har åpnet flere helårssentre, men har fortsatt endel utsalg bare i sesong. Høysesongen er i april til august, da kan de firedoble omsetningen.

– Det kommer litt an på våronna, sier hun. – I år, med det godværet vi har akkurat nå, tror jeg salget vil smelle til i påskeuka!

 

Det kommer en stor reportasje fra hagesenteret i neste utgave av Næring24 Øvre Romerike, hvor gartneren vil gi mange gode råd om å dyrke bær, frukt og grønnsaker.

Powered by Labrador CMS