Regionsjef Jon Kristiansen i NHO Innlandet håper Stortinget går bort fra «alle eller ingen»-prinsippet i lønnsstøtteordningen. (Foto: NHO Innlandet)

Endringer i lønnsstøtteordningen

– Vi er glade for at flere bedrifter i Innlandet melder at de ville droppe å permittere ansatte, eller trekker tilbake permitteringsvarsler. Det er positivt at de endringene i lønnstøtteordningen som kom siste uka før jul har gitt en slik effekt, sier regionsjef Jon Kristiansen i NHO Innlandet.  

Mandag 20. desember ble det enighet i Stortinget om å øke maksimalt støttebeløp per ansatt til 40 000, i tillegg til to dagers ekstra frist til å hente tilbake permitterte ansatte som skal med i ordningen. 

Etter endringene meldte flere bedrifter i Innlandet – som Elgstua, Thon og Choice – at de ikke ville permittere likevel, eller trekke tilbake permitteringsvarsler. Kristiansen sier til Næring24 at han er glad for at flere hundre ansatte nå kan feire jul uten usikkerhet om jobben hengende over seg.  

– Samtidig vet vi at prinsippet om "alle eller ingen" gjør at en del bedrifter ikke kan bruke ordningen. Så når ordningen skal evalueres og forbedres ytterligere etter jul, håper vi det er mulig å se på også dette prinsippet, sier han. 

Jon Kristiansen har tidligere kritisert ordningen for ikke å treffe godt nok.  

– Signalene vi får fra bedriftene våre, særlig noen av dem som har aller flest ansatte, er at denne ordningen dessverre ikke er til hjelp for dem. Summen av betingelser, begrensninger og avkortninger gjør at mange bedrifter trolig ikke vil bruke ordningen, uttalte han til Østlendingen.  

Her er siste oppdaterte informasjon om den justerte lønnsstøtteordningen fra regjeringen: https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/skisse-av-ny-lonsstotteordning/id2892926/ 

Men ifølge flere næringslivsaktører gjør den det motsatte.  

Begrensninger 

Kompensasjonsordningen har en begrensning som gjør at selskaper som permitterer ansatte, ikke vil være kvalifisert til å søke støtte. Det virker mot ordningens formål, ifølge NHO. 

– Det gjør at ordningen ikke er lønnsom å bruke, særlig for de store arbeidsgiverne. For hotellkjedene for eksempel, vil egenandelen bli så høy at det er bedre å permittere, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO til NTB. 

Regionaldirektør Jon Kristiansen sier til Østlendingen at lønnsordningen ikke treffer godt nok. 

– Når regjeringen presenterer en ordning som så mange bedrifter melder til oss at de ikke kan benytte seg av, må vi være tydelige på at den ikke treffer godt nok. 

Venter flere titusen i jula: – Forberedt på at det blir mer arbeid enn normalt 

Ikke til hjelp 

Kristiansen sier at NHO får signaler av bedrifter, som sier at de trolig ikke vil bruke ordningen. 

– Signalene vi får fra bedriftene våre, særlig noen av dem som har aller flest ansatte, er at denne ordningen dessverre ikke er til hjelp for dem. Summen av betingelser, begrensninger og avkortninger gjør at mange bedrifter trolig ikke vil bruke ordningen. Alle eller ingen-prinsippet, at bedriften verken helt eller delvis kan permittere noen, skyver flere enn nødvendig ut i permittering, sier han. 

Lønnsstøtteordningen vil i første omgang ha varighet fra og med desember 2021 til og med januar 2022. 

– Det er flere tekniske utfordringer og detaljer som gjenstår å avklare. Blant annet hvordan man skal innfri intensjonen om at alle som rammes av smittetiltakene, faktisk blir omfattet av lønnsstøtten. Dersom noen faller utenfor, er det avgjørende at dette blir ryddet opp i raskt. Innlandet trenger bedrifter som raskt kan få hjulene i gang når samfunnet åpner opp. En bedre lønnsstøtteordning ville bidratt til det, sier Kristiansen. 

Men både NHO og Virke har troen på at ordningen kan fungere for en god del bedrifter, til tross for begrensningene. 

– Det ser bra ut for de små og mellomstore bedriftene. Det gjenstår å se akkurat hvor mange som vil komme til å benytte seg av den, sier Hauglie. 

Virke deler NHOs oppfatning. 

– Det er en del virksomheter som kommer til å kunne bruke denne ordningen, og den treffer. Men det er med en liten bismak jeg står her i dag. Denne ordningen tvinger bedriftene til å velge mellom lønnsstøtte og permittering. Og når egenanden blir for høy for virksomhetene, så har de ikke noe annet valg enn at de vil måtte velge permittering, sier Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen. 

I LO omtales lønnsstøtteordningen som er foreslått som raus, god og effektiv. LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber arbeidsgivere om å benytte seg av ordningen. 

– Trekk tilbake permitteringsvarslene. Ta i stedet i bruk ordningen med lønnsstøtte og hold folk i arbeid der det er mulig. Også de arbeidsplassene som allerede har permittert ansatte, vil denne ordningen kunne bidra til å ta folk raskt tilbake i jobb, sier LO-lederen. 

Hun trekker fram at selv om ordningen først og fremst skal bidra til å holde folk i jobb, kan den også brukes til kompetansebygging i bedriften. 

Slik blir ordningen 

  • Støtten utbetales til virksomheter som kan dokumentere et omsetningsfall på minst 20 prosent på grunn av strenge smittevernregler. 
  • Hver virksomhet kan få inntil 30.000 kroner i støtte per ansatt per måned. Beløpet tilpasses etter hvor stort omsetningsfall hver virksomhet har. 
  • Det minste en virksomhet kan få utbetalt, er 3.000 kroner per ansatt per måned. 
  • Hver virksomhet kan maksimalt få 47 millioner kroner i støtte per måned fra ordningen. 
  • Virksomheter som mottar støtte, får støtte for alle sine ansatte. Ordningen gjelder også for lærlinger. Det er en egen sats for disse. 
  • En bedrift som mottar lønnsstøtte, kan ikke permittere ansatte i perioden de mottar støtten. Ansatte kan ikke ha blitt permittert etter 30. november, men det er unntak for bedrifter der disse i så fall er tilbake i arbeid senest 21. desember. 
  • Ordningen får virkning fra 1. desember og vil i første omgang gjelde ut januar 2022, men kan bli forlenget. 
Powered by Labrador CMS