Finnskogen er en verdensarv verdig, mener utviklingsrådgiver Nina Bogerud Caspari ved Anno Norsk Skogmusuem og Glomdalsmuseet. (Foto: Mathias Hoel, Anno Museum)

– Finnskogen er en verdensarv verdig

– Vi må verne om det unike, samtidig som vi må vise det frem, sier utviklingsrådgiver Nina Bogerud Caspari. I regi av Anno Museum. hun fatt på å utarbeide en felles norsk-svensk søknad om å få Finnskogen på verdensarvlista.

Tekst: Eva Alnes Holte.

Det er et omfattende og ressurskrevende arbeid som nå settes i gang. Det kan ta 10 til 15 år før man eventuelt når en verdensarvstatus.

 – En verdensarvstatus vil kunne bidra til besøkende fra hele verden, til økt næringsaktivitet og etablering vi må tilrettelegge for. Målet blir å bevare, men også å lokke besøkende til vakre Finnskogen.

Finnskogens rike kulturarv

For at en plass, et sted eller et kulturmiljø skal bli en verdensarv må den anses å ha en unik, universell verdi sett fra et kunstnerisk, vitenskapelig eller estetisk synspunkt. Stedene på Unescos verdensarvliste er valgt ut fordi de har en spesiell kulturell eller naturhistorisk betydning for menneskeheten.

– Finnskogen har en unik kulturhistorie og en rik kulturarv som vi er stolt av og som vi må ta vare på. De små skogskoiene, finngårdene, røkstuene, riene og de mange unike historiene om hvordan menneskene flyttet, bosatte seg og levde i de nordlige skogsområdene – det er alt sammen i verdensklasse og en verdensarv verdig, slår Caspari fast. 

Svensk og norsk side

Arbeidet med å få Finnskogen på verdensarvlista er på norsk side initiert av Finnskogkommunene Grue, Åsnes, Våler, Elverum og Kongsvinger. I tillegg vil Finnskogen Natur- og kulturpark som igangsatte forprosjektet i 2017, være en aktiv aktør og viktig bidragsyter sammen med Anno Museum,Torsby Kommun, Värmlandsmuseum og Torsby Finnskogscentrum.

– Vi håper i tillegg å få med Eidskog- og Trysil kommune, mens Sunne og Arvika er på vei inn, sier Caspari som vil arbeide tett  på Finnskogen Natur- og kulturpark og sine svenske kollegaer. Hun forteller at verdensarvarbeidet  i flere år har pågått på svensk side.  

Grunnarbeidet er lagt

I tiden framover skal det utarbeides informasjonsmateriell til sosiale medier og på trykk, det skal holdes informasjonsmøter og opprettes arbeidsgruppe for å sikre at alle gode ressurser kan ta del i verdensarvarbeidet.

– Finnskogen Natur- og kulturpark og flere med dem har allerede har lagt et svært godt grunnlag for arbeidet jeg nå skal ta del i, sier Caspari.

Viktig uansett utfall

På veien mot verdensarvstatus er det viktig med lokal forankring, understreker hun.

– De som bor på Finnskogen, de som har sin jobb der, grunneierne og alle de som har et hjerte som banker for Finnskogen kan bidra med sin kunnskap og sin historie. Naturligvis må vi ha støtte fra det offentlige, særlig fra statsforvalter og fylkeskommunen, men også fra næringsliv og andre aktører som kan bidra finansielt.

Veien frem mot en eventuell verdensarvstatus vil uansett utfall bli viktig for Finnskogen, mener Nina Bogerud Caspari. – Den vil gi oss mulighet til å ivareta kulturperlene.

Powered by Labrador CMS