EKSOTISK FOR UTENLANDSKE GJESTER– Vi har hatt besøkende fra Hawaii, Dubai, India og Australia som aldri har gått tur i skogen – de elsker det, forteller administrerende direktør Heidi Elisabeth Fjellheim. (Foto: Eva Alnes Holte)

HISTORIEN FORTSETTER PÅ LOSBY

Losby Gods i Lørenskog oser av kongelig historie og fordums prakt. – Hotellet er åpent for alle, også turgåere, sier direktør Heidi Elisabeth Fjellheim. Nå er Fjellheim-familien i ferd med å skape ny historie på godset.

Tekst: Eva Alnes Holte

Foto: Flere

– Man trenger ikke bruke penger for å besøke oss, understreker Fjellheim som selv kommer fra området. – Skal du gå tur her i Losbydalen, er det bare å stikke innom og ta med deg et turkart. Eller gå på toalettet hvis du trenger det.

Losby Gods inneholder 70 hotellværelser, 18 møterom, vinkjeller, restauranter , bar og selskapslokaler. Til bygningen hører et parkanlegg med en engelsk hage. Folk besøker det historiske hotellet for å delta på konferanse eller feire store anledninger som for eksempel bryllup.

HISTORISK : Losby Gods ble i 2019 kåret til Europas beste historiske hotell. (Foto: Losby Gods)

– De har aldri gått tur i skogen

Fjellheim ønsker at godset også skal bli kjent for sin unike beliggenhet med natur på alle kanter. Hotellet ligger i Losbydalen, et naturområde lokalbefolkningen bruker mye – til å gå søndagstur innover i skogen eller til å bade i Mønevann. Fjellheim synes det er på høy tid å gjøre disse mulighetene mer kjent for de utenlandske gjestene:

– Vi har hatt besøkende fra Hawaii, Dubai, India og Australia som aldri har gått tur i skogen, og som ble anbefalt dette da de kom til oss. De elsket det! De kom liksom ikke over hvor eksotisk de syntes det var å ferdes i området, spise bær og sopp og nyte den vakre natuen – helt gratis. For oss var dette en skikkelig wake up-call. Vi sitter faktisk på noe som i mange land blir oppfattet som helt unikt. Dette var noe vi måtte bli fortalt, vi så det ikke selv, sier Heidi E. Fjellheim. Nå ønsker hun å ha mer fokus på Losbydalen som destinasjon i markedsføring av godset.

– Gjestene våre må få oppleve den naturen vi har her, de må få være med på kanefart, fotturer og kanopadling.

Men i dag er det selve hotellet det skal handle om. Vi forlater verandaen med utsikt til golfbane, skog og turvei og går inn i bygningen.

Utstrakt selskapelighet

Godsets historie strekker seg helt tilbake til 1850. Salongene, spisestuen og biblioteket er tilstrebet den stilen værelsene hadde da ekteparet Meyer Boecks residerte her på begynnelsen av 1900-tallet . Paret var de første og siste som bodde fast på godset. På den tiden var det vanlig for borgerskapet å dra ut på landet i helger og ferier. Bodde gjorde de i byene og tettstedene.

Ekteparet inviterte sosieteten i Kristiania. De var kjent for å være svært gjestfrie. Det sies at de ikke sparte på noe da de fikk besøk, forteller Heidi Elisabeth Fjellheim. Det hun ikke vet om Meyer Boecks er ikke verdt å vite. Hun elsker å fortelle og hun gjør fortiden levende for oss.

På godset holdt også en bruksfullmektig, en husjomfru, en kokkepike og to stuepiker til. Såpass måtte det være skulle de klare å ta imot alle gjestene fra borgerskapet og diplomatiet i hovedstaden. De kom til Losbydalen for å more seg, dyrke landlivet og for å dra på jakt. Skogens høye bestand av hare, fugl og elg gjorde stedet perfekt som jaktområde.

Kong Haakon 7 fast gjest

Også Kong Haakon 7 var med på elgjakta som var noe av det mest fasjonable man kunne være med på den tiden. Kongen kom tilbake år etter år, og ble etter hvert en nær venn av godseierne på Losby.

– Kong Haakon var nesten to meter høy. Han måtte få en egen, spesialtilpasset seng. Ekteparet innredet også en egen suite til kongen og utstyrte den med et av Akershus´ første innendørs bad.

Det gikk gjetord om selskapene på Losby. Lokalbefolkningen stilte opp langs kjerreveien for å se på når gjestene dro i kanefart fra Lørenskog stasjon til godset.

HERRESALONGEN: Her gikk nok praten om dagens jakt. Skogens høye bestand av hare, fugl og elg gjorde stedet perfekt som jaktområde. Kong Haakon 7 var blant de faste gjestene i jaktsesongen. (Foto: Losby Gods)

HELT KONGE: Kong Haakon 7 fikk et badeværelse på Losby – et av de første innendørs badene i Akershus. (Foto: Losby Gods)

Nedturen begynte

Ekteparet tjente gode penger på trelasthandel. Lorentz Meyer Boeck var imidlertid forsiktig når det gjaldt å modernisere utstyret og effektivisere driftsmetodene. Behovet for arbeidskraft var derfor stort og førte til at husmannsvesenet varte lenger på Losby enn i resten av kommunen. I 1936 døde godsherren og Kathrine bodde 22 år alene i hovedhuset. All selskapeligheten kombinert med manglende modernisering og investering førte til at Losby Gods sakte ble utdatert. Forretningene gikk etter hvert dårlig.

Spøkelseshuset

Ekteparet hadde ikke barn. Da fruen på Losby døde, ble bruket på totalt 43 900 dekar med skog og utmarksareal overtatt av slektninger. De forvaltet det hele på vegne av Norske Skog. Ingen tok over huset. Den engang så praktfulle bygningen forfalt og stod der som et monument over forgangen storhet. Det malingslitte, hvite huset med de tomme vinduene ga næring til fantasien hos mange som gikk turer i området. Man snakket om at det spøkte der, at fru Boeck gikk igjen.

Heidis farfar vokste opp på Stensrud gård i Losbydalen. Han hadde lenge drømt om å ta over godset og kanskje gjøre det herskapelig igjen. Slik gikk det ikke i hans levetid, familien drev i stedet restauranter andre steder på Lørenskog.

SPØKELSESHUSET: Utover på 1960-tallet begynte den en gang så staselige hovedbygningen på godset å forfalle. Slik stod det frem til familien Fjellheim overtok det. (Foto: Arkivfoto)

12 års ventetid

Men ingen av dem slapp drømmen om Losby. I 1985 ble Losby-bygningen og parken rundt solgt til Olavsgaard Gruppen AS ved familien Fjellheim. Prisen var 1,5 millioner. For første gang hadde godset og bruket forskjellige eiere.

Fjellheim-familien så for seg at et av trekkplastrene for å dra langt ut på landet til Losby Gods, skulle være en golfbane. De fikk ikke byggetillatelse til banen og dermed måtte de også vente med å bygge konferansehotellet.

Lokalbefolkningen var delt – noen ønsket en golfbane velkommen, andre var redd den skulle ødelegge det populære turområdet. I 1997, tolv år etter at familien kjøpte godset, ble bygging av golfbane godkjent av Lørenskog kommune. Året etter stod banen klar, i 1999 ble hotell – og konferansesenteret åpnet.

Bråket rundt byggingen av golfbanen hadde da forlengst stilnet. Lokalbefolkningen så at de fremdeles kunne rusle langs turveien til Mønevann uten å få en golfball i hodet eller oppleve at grøntanlegget ødela naturopplevelsen innover i marka.

Turområdet var ikke ødelagt.

HASTER! (Foto: Anne Therese Winter)

– Et samfunnsoppdrag

«Spøkelseshuset» ble restaurert og fungerer i dag som en sidefløy til det nye konferansehotellet. Den gamle hagen er blitt et parkanlegg verdig den herskapelige bygningen innredet med salonger og spisestue som i godsets glansdager.. Siden huset hadde forfalt over flere tiår, var det et krevende og omfattende restaureringsarbeide de nye eierne påtok seg. I dag er folk i Lørenskog stolte av Losby gods. Konferansehotellet er også blitt et yndet sted for store selskaper eller for rett og slett å ta en kopp kaffe etter søndagsturen.

– Vi har bevist at vi har tatt istandsettelsen av dette historiske godset som et samfunnsoppdrag. Folk har skjønt at de kan stole på oss, sier Heidi Elisabeth

Fjellheim. Hun forteller at hver eneste uke kommer det folk innom som spør om det er mulig å vise gjestene gamlegodset med alle de staselige salongene og ikke minst Kongens suite i andre etasje.

(Foto: Losby Gods)

Glassgang til svømmebassen i hagen

– Vi opplever at lokalbefolkningen er stolte over at denne skatten finnes i Lørenskog. Og vi er glade for at de spør – den første tiden trodde de at hotellet kun var for dem som bodde her. Nå er dette gapet mellom gjestene og lokalbefolkningen borte. Vi har klart å ufarliggjøre oss selv, og det er slik vi vil ha det. Alle er velkomne.

Familien Fjellheim har fått tillatelse til å bygge ut Losby med 70 nye værelser, museum og en historisk restaurant.

– Vi håper også å få lov til å bygge et svømmebasseng i parken, med glassgang fra det og inn i hotellet, sier Fjellheim, engasjert som hun har vært gjennom hele intervjuet.

Familiebedriften

Hun ante ikke at hun skulle ende opp som direktør den gang hun hadde sommerjobber på godset.

– Den som gifter seg inn i vår familie ender ofte opp i konsernet. Men vi kan heldigvis snakke om andre ting enn godset også!

Nå har Heidi egne barn som hun håper har lyst å jobbe i familiebedriften.

– Men man kan ikke ha denne jobben hvis man ikke elsker den. Den følger med veldig mye ansvar, for de ansatte, for gjestene våre, for bygningen. Vi skal forvalte historien på en skikkelig måte. Godsets fortid er veldig spennende og sier mye om samfunnet «i gamle dager». Framtida er også spennende. For meg er dette en drømmejobb.

Powered by Labrador CMS