TIL TJENESTE : Yrkeshygieniker Lise-Mette Bekkengen reiser rundt til bedrifter og sjekker det fysiske arbeidsmiljøet. – Ikke sitt i samme stillingen hele dagen, advarer hun. (Foto: Daniel Westre Hansen)

Hun bidrar til at færre blir syke på jobb

– Tjue er bra for hue, sier yrkeshygieniker Lise-Mette. Vi har besøkt Glåmdal HMS-tjeneste på Kongsvinger for å lære om hvordan kontorlokalene bør være for å ivareta trivsel og helse.

Tekst: Eva Alnes Holte

– Bruk først og fremst penger på gode kontorstoler, anbefaler hun.
Som yrkeshygieniker har hun spesialkompetanse på å identifisere og kartlegge kjemiske, fysiske og biologiske arbeidsmiljøfaktorer. Bekkengen er utdannet kjemiingeniør, men har tatt kurs i yrkeshygiene og vært ansatt i Glåmdal HMS-tjeneste i over 30 år. Hennes jobb der går ut på å besøke bedrifter og kontrollere det fysiske arbeidsmiljøet. I samarbeid med arbeidsgiveren lager hun handlingsplaner for dem som trenger å forbedre arbeidsmiljøet.

– Vi spiller på lag med bedriftene. Handlingsplanene gjelder for ett til to år om gangen, forteller hun.

Glåmdal HMS-tjeneste har et kundeforhold med 260 bedrifter i området – alt fra kommunale virksomheter med flere hundre ansatte til små tomannsbedrifter.

– Kravet om godkjent bedriftshelsetjeneste avhenger av type næring, sier hun.

Hvilke krav er det til kontormøbler på hjemmekontoret?

– Egentlig ingen. Kravene ellers avhenger av om arbeidstaker har fast hjemmekontor hele uken eller noen dager i uken. Da forplikter arbeidsgiver seg til å sørge for at det er god luft og riktig belysning på hjemmekontoret. Hvis hjemmekontoret ikke er en del av en fast avtalt ordning, men mer tilfeldig en gang iblant så har ikke arbeidsgiver noen forpliktelser i forhold til det fysiske arbeidsmiljøet.

Som yrkeshygieniker ser hun på kontorlandskapet både med tanke på arbeidsplassvurderinger, ergonomi, støy, lysforhold og ventilasjon.

OFTE HODEPINE? Er de ansatte – og deg selv – ofte plaget av hodepine? Det kan skyldes at det er for varmt eller at belysningen på kontoret ikke er god. (Foto: Edward Jenner/Pexels)

Hva syndes det mest mot når det gjelder det fysiske arbeidsmiljøet?

– Riktig sittestilling! Folk stiller inn kontorstolen en gang for alle og tror det holder. Det gjør det ikke. Mange ryggplager skyldes at man sitter pal i samme stilling hele dagen. Man bør justere kontorstolen et par ganger i løpet av arbeidsdagen slik at man varierer sittestillingen. Det kan være til stor hjelp å få fysioterapeuter og ergoterapeuter til å sjekke hvordan kontorstolen passer den enkelte arbeidstakers kropp. Vi anbefaler arbeidsgiver å bruke mer penger på kontorstoler enn på bord og pulter.

Caps er lurt

Som yrkeshygieniker gjør Bekkengen ofte lysmålinger: – Noen tror man skal ha det lysest mulig. Det er ikke riktig. Lyset skal være sterkest nærmest kontorplassen og svakest i ytterkant av arbeidsplassen. Er lyssesttingen feil blir man blendet. Man kan også bli blendet dersom bordplatene er for lyse eller blanke.

SYKEMELDING ETTER E-KONSULTASJON

Behovet for lys varierer også med arbeidstakerens alder. – En 40 -åring vil trenge mer lys enn en tjueåring. Arbeidstakerne bør også ha mulighet for individuell solskjerming foran vinduene.

Hvis lyset i taket er for sterkt, kan det være lurt å ha på seg caps, tipser Bekkengen.

Kan du beskrive den perfekte fysiske kontorplassen?

– Da skal arbeidstakerne ha mulighet til selv å regulere inneklima. De skal ha det møblementet de har behov for, tilpasset den enkelte og den plassen de trenger. PC-skjermene skal være store nok og i et kontorlandskap skal det være skillevegger mellom arbeidsplassene. Nå som vi etter pandemien er blitt vant til teamsmøter, bør man ha stillerom. Det er anbefalt ett stillerom per seks ansatte.

HJEMMEKONTOR TIL GLEDE OG BESVÆR

Når det gjelder lyd ellers, bør ikke overflatene være for harde. Spiserommene bør være behagelige, gjerne med litt farger og variasjon. Det bør ikke være for mye støy fra produksjonen inn på spiserommet.

Hva kan arbeidstaker selv gjøre for ikke å få vondt i nakke og rygg?

– Bli mer bevisst på organiseringen av kontorplassen. Ofte har de ting de bruker mye plassert slik at de må strekke seg for å få tak i det. Eller de sitter for mye stille, glemmer å variere sittestillingen og dropper å strekke seg og tøye ut litt innimellom. Og de må bli mer bevisste i forhold til PC-en sin: ikke ha på for mye lyd og visninger som forstyrrer deg. Sitter du godt med god belysning, god luft, få unødvendige forstyrrelser og sørger for å tøye ut litt innimellom, får du gjort mye mer. Da unngår du også vondt i rygg og nakke og vil ha en mye bedre arbeidshverdag, sier Lise-Mette Bekkengen.

Powered by Labrador CMS