Vi kan ikke fortsette som før, skriver forfatterne av dette innlegget og peker på at Innlandet mangler 1200 helsearbeidere og det kommunalt eide vann- og avløpsanlegget har et investeringsbehov på nærmere 30 milliarder. (Foto: Pexels/Andrea Piacqudio)

Innovasjon i offentlige anskaffelser – et lederansvar

I Innlandet brukes nesten 40 milliarder kroner på offentlige anskaffelser. Bidrar dette til næringsvekst og innovasjon eller i stor nok grad til det grønne skifte? I beste fall – kanskje!

Kronikk av:
Kjersti Granaasen, Leverandørutviklingsprogrammet (LUP)
Martin Skramstad, fungerende regiondirektør KS Innlandet
Jon Kristiansen, regiondirektør NHO Innlandet
Sverre Bjørnstad, regiondirektør IN Innlandet
Odd-Olaf Schei, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring

Disse midlene kan brukes langt mer målrettet for å skape grønnere og mer innovative løsninger - og nye jobber og flere bedrifter. Men da må det stilles større krav til innovasjon i forbindelse med de offentlige anskaffelsene. Og til lederne.

Helsevesen og transport

I helsevesenet vet vi at færre hender skal utføre omsorg som blir mer og mer kompleks. Oppfølging av syke hjemmeboende pasienter er ressurskrevende for kommunene. Innlandet mangler cirka 1.200 helsearbeidere.

I Innlandets kommunalt eide vann- og avløpsanleggene er det et investeringsbehov på nærmere 30 milliarder kroner.

Transport står for 39 prosent av klimagassutslipp.

Det sier seg selv at vi ikke kan fortsette som før. Uten innovasjon løser vi ikke de store samfunnsutfordringene. Det gjelder hverken eldrebølgen(e) eller utenforskap, hverken infrastruktur eller det grønne skiftet. Men nye og innovative løsninger kommer ikke av seg selv.

Innsparing på flere hundre millioner

Flere og flere kommuner går sammen om å etterspørre nye og bedre løsninger i leverandørmarkedet. Flere innlandskommuner var representert når 29 kommuner i Østlandsregionen etterspurte løsninger for å redusere feilmedisinering og å gjøre hjemmeboende pasienter mer selvhjulpne. Effektanalysen av fellesanskaffelsen viser en mulig innsparingsgevinst på flere hundre millioner kroner, over en fireårsperiode, dersom alle norske kommuner og sykehus tar løsningene i bruk.

Regionalt innkjøp i Kongsvingerregionen gjør innkjøp for over 1,2 milliarder kroner pr år. Gjennom prosjektet «Mer klimavennlige innkjøp i Kongsvingerregionen», har leverandørene utviklet et verktøy som gir oversikt over klimabelastningen av de faktiske innkjøpene som gjøres. Potensialet ligger i kunnskap om hvilke innkjøpskategorier/avtaler det er størst klimabelastning, og redusere denne.

Store summer på innovasjon

På landsbasis er flere hundre løsninger utviklet gjennom innovative anskaffelser. Dette er løsninger som tilfredsstiller kommunale-, så vel som samfunnsbehov, for framtiden.

Når regjeringen skal vurdere endringer i anskaffelsesregelverket, med mål om å styrke bruken av offentlige anskaffelser i det grønne skiftet, da hører innovasjon og innovative anskaffelser naturlig med.

Det brukes store summer på innovasjon gjennom offentlige anskaffelser. Dette bra for oss innbyggere, og viktig for å nå bærekraftmålene. Samtidig ligger det et stort ubenyttet potensial for næringsutvikling gjennom skalering av allerede utviklede løsninger.

Modige og visjonære politikere og ledere

Å etterspørre innovasjon, og hverdagsforbedringer, fordrer modige og visjonære politikere og ledere, som legger til rette for gjennomføring av innovasjonsprosesser sammen med et kompetent norsk næringsliv.

Ved strategisk bruk av innovativ anskaffelsesmetodikk kan bærekraftige løsninger utvikles, og næringsvekst kan skapes. Ta tak i næringsmulighetene i Innlandet og bruk innovativ anskaffelsesmetodikk til å løse våre samfunnsproblem.

Powered by Labrador CMS