I år ligger det an til 50 prosent økning i strømproduksjonen med solceller i Norge. (Illustrasjonsfoto: Georg Mathisen)

Lenge å vente på solceller

Alle vil ha solceller, og det mangler både paneler og elektrikere. Nå kan du spare inn investeringen på bare tre år, men i verste fall må du vente et år på å få dem installert.

Tekst: Georg Mathisen

Når strømprisene øker kraftig, gjør solcellebruken det også. I år ligger det an til 50 prosent økning i strømproduksjonen med solceller i Norge.

– Det antas at 100 MW ny solcelleeffekt blir installert i Norge. Det vil øke totalt installert effekt til 300 MW, forteller Steve Völler. Han er førsteamanuensis på NTNU, spesialist på energisystemer og har arbeidet med energilagring og sol- og vindenergi i de europeiske markedene.

Høye strømpriser gjør at solceller er en bedre investering enn noen gang før, men NTNU-ekspert Steve Völler anbefaler dem også når strømmen er billigere. (Foto: NTNU)

Grønt og billig

Solceller tar seg godt ut for en bedrift som vil være grønn. Men med de strømprisene som har vært i år, er den energien verdt mye mer i kroner enn i image. – Med de høye prisene som vi har nå i Sør-Norge, kan du nedbetale anlegget innen tre år. Ellers tar det ti–femten år, forteller Völler.

Solcellene holder gjerne i 25 til 30 år før de må byttes ut. Dessuten er det mulig å finne støtteordninger eller grønne lån som gjør regnestykket enda hyggeligere.

I tillegg er det lite vedlikehold på et solcelleanlegg.

«Alle» vil ha

Ulempen for deg som tenker på å montere solceller på taket eller veggene, er at «alle» gjør det samme akkurat nå. Presset på markedet er stort.

– Det er ikke bare snakk om at solcellemoduler har blitt billigere og bedre, men også at etterspørselen har økt enormt både i Norge og utlandet, forklarer Völler. Høye energipriser, ønske om å være selvforsynt og gode støtteordninger bidrar til presset. – Ventetiden kan være tre til tolv måneder, sier han. Det skyldes ikke bare at selve panelene tar tid å lagre, men også at Norge mangler elektrikere som kan installere solceller.

Anbefales uansett

Selv om strømprisene skulle gå ned igjen og bli stabilt lavere enn de har vært, så anbefaler Steve Völler å investere i solceller. – Det er ikke noe i veien for å installere solcellesystemer også hvis energiprisene er lave. Som de siste årene har vist, vil prisene endre seg. Det er ikke gitt at de blir så lave igjen som de har vært de siste tiårene i Norge, sier han.

– Energibehovet i Norge vil øke, peker han på. Det kommer til å bidra til dyrere strøm, også i Nord-Norge, der energien har vært billigere hittil.

– Med en levetid på 20–30 år vil anleggene produsere en god del energi til en «fast» pris. Energien kan enten brukes selv i bedriften eller selges ut på nettet, enten til fastpris eller spotpris. Hvis energiprisene øker, er også inntjeningen på solcelleanlegg større, forklarer Völler.

Strøm eller varme

Solen kan også bidra med varme. Om du installer solcelleanlegg som lager strøm eller solfangere som fanger varmen, avhenger av hva bedriften bruker energien til. Hvis du allerede har eller planlegger et varmeanlegg, så går det an å integrere solvarme som en del av det hele, sammen med for eksempel energilagring eller en varmepumpe. Hvis bygget er gammelt og ikke har varmeanlegg, er det kanskje bedre å bruke solceller. Solceller på taket kan også gi nedkjøling – mange trenger det om sommeren og midt på dagen.

Hvis altfor mange installerer solceller, kan det bli problemer for det norske strømnettet. Det er ikke bygd for å ta imot strøm fra mange små, lokale produsenter. Nettselskapet kan komme til å måtte begrense hvor mye effekt som kan mates inn på nettet.

Hvor?

Rent praktisk må du også se hvor du skal plassere anlegget. Det er ikke noe fasitsvar. Jo lenger nord du driver, jo lavere står solen. Kanskje er det bedre å sette solceller på fasaden enn på taket. Dessuten er det ikke sikkert det er lurest å rette panelene mot sør:

– Øst-vest-installerte takanlegg har kanskje mindre produksjon per panel, men de utnytter plassen på taket bedre og produserer mer i sum, sier Steve Völler. – I tillegg finnes det måter å smelte snøen fra taket på. Det er ganske praktisk for store lagerhaller, sier han. I landbruket lønner det seg for eksempel å bruke anlegg som står på bakken i øst–vest-retning.

– Sol alene er ikke løsningen, men den er en veldig bra måte å produsere energi på, sier Steve Völler og ramser opp grønn energi, billig produksjon, lokal produksjon, lang levetid og lite vedlikehold.

– Integrasjon og anvendelse av solenergi, for eksempel sammen med batterier, elbiler, energimarked og nabostrøm, må være fokuset videre i Norge. Det vil frigjøre energi fra for eksempel vannkraft, importbehov eller energitransfer, sier han.

Les også: Dobler bemanningen innen nyttår

 

Powered by Labrador CMS