SUNT I KANTINA: Mailand videregående startet den sunne linjen i kantina for noen år tilbake. – Ikke alle var like begeistret i begynnelsen, men nå er det for eksempel mye mer vanlig å velge grove rundstykker enn fine, sier Monica H. Adserø.

– Med sunn mat lærer de mer

I kantina på Mailand videregående skole serveres det gratis havregrøt til elevene hver morgen. Ikke alle vil ha det.

Tekst / foto: Eva Alnes Holte

– I det siste har vi bare kokt åtte liter, men vi har vært oppe i 18, sier kantineansvarlig Monica Hassel Adserø. Hun synes det er litt synd at ikke flere benytter seg av gratistilbudet:
– Noen elever kommer hit med tom mage, de har ikke rukket å spise frokost eller kanskje de rett og slett ikke får det hjemme. Litt varmt i magen er en god start på dagen, da lærer de bedre.

Sunn mat

Monica forteller at det har hendt at en lærer spør de i kantina om de ikke kan smøre på et rundstykke til en elev som aldri har med matpakke og ikke har penger til å kjøpe noe.
– Men de aller fleste har med matpakke eller de kjøper noe av oss.

Vi møter henne rett før lunsjserveringen. Hun og de andre er travelt opptatt med å smøre rundstykker og fylle opp salatbaren. Kantina byr også på litt påsmurt vegansk. – Vegetar og vegansk er blitt mer populært i det siste, forteller hun.

De begynte med sunnere mat i kantina for noen år siden.
– Nå vil nesten alle ha grove rundstykker, ikke fine. Elevene er nok blitt mer bevisste på hva som sunt, skryter hun.

ET EPLE OM DAGEN ER GODT FOR MAGEN: – Det er koselig å jobbe i kantina, synes Ragnhild Lauritsen som er blitt kjent med mange av elevene.

Kosedag

Slik har det ikke alltid vært. Tidligere var det mulig å kjøpe brus og sjokolade og annet søtt i kantina.
– Vi bestemte oss for å droppe det helt og kuttet også ut muffinsene og Rett i koppen. Ifjor sommer tok vi bort Mr Lee.

Overgangen var ikke like populær hos alle elevene:
– Du vet, noen ville nok gjerne at vi skulle fortsette med alt det usunne og helst hver dag, ler Monica som har barn i samme alder hjemme.

På fredagene slår de seg imidlertid litt løs i kantina. Da kan elevene kose seg med pizza og tacobaguetter, kaker eller havregrøtvafler.

Savner variasjon

Det går om lag 900 elever på Mailand videregående skole som ligger i Lørenskog. Monica begynte i kantina i 2010, fem år senere ble hun kantineansvarlig. Hun er utdannet institusjonskokk og har jobbet på Rikshospitalet og Sørumsand sykehjem.
– Jeg savner å lage middager og mer variert mat. Gevinsten her er at det er veldig sosialt å jobbe i en så stor skolekantine. Stort sett er det fullt her ved lunsjen. Mange kommer innom hver dag og da slår vi av en liten prat med dem. Jeg vil si det sånn at 99 prosent av alle elevene her på Mailand er helt strålende!

Powered by Labrador CMS