– Den kraftige prisveksten skyldes særlig de økende gass- og kraftprisene. Veksten er klart høyere enn vårt årlige mål på to prosent, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache som forklaring på hvorfor de har satt opp styringsrenten.

Næringslivstoppene i Kongsvinger i dag

– Mindre press i økonomien vil bidra til at prisveksten avtar og på sikt nærmer seg vårt mål på to prosent, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Hun var i dag til stede på Høgskolesenteret i Kongsvinger for å snakke om hevingen av styringsrenten.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Kristin MacKie

«Det er en risiko for at prisveksten setter seg fast ved at bedrifter og husholdninger planlegger for mye med tanke på prisvekst.»

For første gang ble det årlige Næringslivsseminaret arrangert på Kongsvinger.
Oljefondet ved Marte Skaar var også til stede sammen med bedrifter fra Innlandet. Et busslast med 50 elever fra Lillehammer Sør videregående skole møtte også opp på Næringslivskonferansen.

I går satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,5 prosent til 2,25 prosent. I november vil den sannsynligvis bli satt opp på nytt.

Historisk lav arbeidsledighet

– Alle i Norge eier to mill av Oljefondet, sa Marthe Skaar i Oljefondet. Hun trodde ikke man kan vente stor vekst i fondet fremover. – Men vi har tro på at fondet vil øke på sikt.

– Vi har hevet renten fra det svært lave nivået vi hadde under pandemien. Den gang fryktet vi at arbeidsledigheten kunne feste seg på et høyt nivå. Det har ikke skjedd, faktisk har det gått mye bedre, sa Ida Wolden Bache. – I dag er arbeidsledigheten historisk lav og bedriftene har vansker med å få tak i folk. Vi ser at det er stor etterspørsel etter kokker, sjåfører, helsefagarbeidere og ingeniører. Bedriftene må strekke seg lengre for å få folk til å jobbe hos seg. Resultatet er at lønningene har steget raskere i det siste enn i de årene vi har hatt bak oss.

Prisveksten

Østlandsforskning intervjuer bedrifter på Innlandet. Svarene og informasjonen de samler inn er viktige bidrag til styringsarbeidet i Norges Bank. Per Kristian Alnes fra Østlandsforskning ledet næringslivsseminaret.

Økt aktivitet og etterspørsel etter pandemien førte til at prisene har steget raskt, både på importvarer og på de tjenester som produseres i Norge.
– Vi må faktisk tilbake til 1980-tallet for å se en like stor prisvekst. Deler av forklaringen finner vi utenfor Norges grenser – i Euro-området, Sverige og Storbritannia. Krigen i Ukraina har ført til en kraftig oppgang i gass- og energipriser.

– Bedriftene i vårt regionale nettverk varsler om at prisveksten har gitt lavere etterspørsel og økende grensehandel. Husholdningenes gjeld har steget, prisene vil fortsette en stund til å stige raskere enn lønningene. De fleste norske husholdninger har økonbomi til å klare dette, mener sentralbanksjefen.

– Hva med bedriftene? Må de velte de økte utgiftene på kundene for å klare seg og vil de i det hele tatt klare å selge dyrere varer i en tid hvor folk flest har dårligere råd?

– De beslutningene tar jo bedriftene selv. Men etterspørselen vil bli lavere, ja.

Risiko

– Utviklingen i Kongsvinger er bedre enn kommunene rundt. Ser ut som om det skjer et eller annet med Kongsvinger nå, sier professor Atle Hauge fra forskningsprosjektet Reddinn .

Sentralbanksjefen tror ikke prisene vil holde seg like høye over tid:
– Mindre press i økonomien vil bidra til at prisveksten avtar gjennom neste år og på sikt nærmer seg vårt mål på 2 prosent på sikt. Prisene vil holde seg høye lenge, før de flater ut og begynner å avta.

Wolden Bache understreket at hun uttalte seg om prognoser:
– Det er en risiko for at prisveksten setter seg fast ved at bedrifter og husholdninger planlegger for mye med tanke på prisvekst. Resultatet av at de er for forsiktige kan bli at prisveksten setter seg fast.

Optimisme

– Vi har en stor jobb med å bli enda dyktigere på rekruttering og kompetanseutvikling, sier Per Morten Wangen, daglig leder Eidskog Stangeskovene .

Selv om flere bransjer, som for eksempel bygg og anlegg, har meldt om sterk reduksjon i aktivitet de siste månedene, forventer sentralbanksjefen likevel vekst.
– Vi venter en ganske stor oppgang i investeringene på norsk sokkel, økt etterspørsel mot fastlandsprosjektene samt store investeringer knyttet til kraftsektoren, sa Wolden Bache.

Seminaret ble avsluttet med et besøk til Maarud .

Powered by Labrador CMS