MENINGSFULL HVERDAG: – Våler Vekst betyr en meningsfull hverdag og gir muligheter for alle til å delta i arbeidslivet. Her får de et sosialt fellesskap og gleden av å gjøre et samfunnsnyttig arbeid, sier Thor Arnstein Berg, daglig leder i Våler vekst.

Oppfordrer næringslivet: – Bruk oss!

Vi driver med ordentlig arbeid her på Våler Vekst. Vi produserer ting samfunnet har bruk for, sier daglig leder Thor Arnstein Berg.

Tekst: Eva Alnes Holte 
Foto: Kristin Mackie / Våler vekst

Kort fortalt dreier dagene på vekstbedriften Våler Vekst seg om brøytestikker, bilpleie, ved, treindustri, kantinedrift og vareleveringer.

Bakgrunn fra vanlige jobber

– Vi tilbyr både varige tilrettelagte arbeidsplasser her på stedet og arbeidsforberedende trening for ordinært arbeid andre steder. Vår visjon er å vise veien videre – et uttrykk for at vi ønsker å veilede mennesker slik at de kommer seg videre i livet sitt, sier Berg. Han forteller at mange av dem som deltar på tiltak eller er blitt ansatt i tiltakene har flere år bak seg i vanlige jobber.

– De har havnet i en situasjon der de trenger hjelp for å komme seg tilbake i arbeidslivet.

Unge prioritert målgruppe

Andre er unge mennesker som har falt ut fra skolen, personer med utviklingshemning og personer med rusproblemer.

Våler Vekst har tre forskjellige typer tiltak; Varig tilrettelagt tiltak, Arbeidsforberedende trening og #Los meg frem. Det siste er rettet mot unge mottagere av sosialstønad i Våler kommune. Her er unge under 30 år en prioritert målgruppe.

Attføringsbedriften er medlem av OK Vekst Innlandet som gir mulighet for spesialundervisning i bedrift for elever i videregående skole. Den er rettet mot dem som ønsker yrkesfaglig opplæring i videregående skole og som har vedtak om spesialundervisning. Når de har fullført opplæringen, vil de få kompetansebrev. Ordningen er ny i Innlandet, men den har hatt svært gode resultater i andre deler av landet, forteller Bergh.

Thomas Johnsen Winnem jobber med bilpleie – et svært populært tilbud blant kundene.

Positivt samfunnsregnskap

På tiltaket arbeidsforberedende trening har Våler vekst ti plasser.

– Sju mennesker har kommet seg ut i jobb utenfor vekstbedriften bare hittil i år, sier Berg.

Han oppfordrer næringslivet i regionen til å ta imot flere:

– Ved å bruke våre folk bidrar de til et positivt samfunnsregnskap. Vi følger dem opp så tett som det er nødvendig, og NAV finansierer tiltaket. Vi arbeider for at flere skal få mulighet til å delta i det ordinære arbeidslivet.

Oppdrag for Forestia

Thor Arnstein Berg tar oss med på en rundtur i bedriften. Den første hallen vi kommer til er bilhallen hvor en ung gutt er travelt opptatt med å vaske og polere en bil utvendig og innvendig. Bilen blir skinnende ren og Berg sier det bare er å bestille tid til eget kjøretøy hvis du ikke har lyst å kjøre innom en vaskehall eller gjøre jobben selv. Vi går videre inn i hallen hvor de har store oppdrag for Forestia på Braskereidfoss. Våler Vekst tar imot kasserte sponplater og lager emballasje tilbake til fabrikken. Dette er et godt eksempel på god sirkulærøkonomi, sier Berg.

– Vi lager emballasje, altså forskjellige typer paller, av sponplater Forestia ikke kan bruke. Det som blir igjen av platene går også tilbake til fabrikken.

INTET TIL SPILLE: – Her lages det treemballasje der alle materialene utnyttes 100 hundre prosent. På bildet Qrt Stordal og Roger Åslie.

Kantinedrift og vedsalg

Forestia er tydeligvis veldig fornøyde med Våler Vekst. Fra nyttår av har de engasjert vekstbedriften til å drive bedriftskantinen med 220 ansatte.

– Det er en fin arbeidsarena for de av folka våre som skal jobbe der, sier Berg og forteller at de også driver kantina i sentralgården i Våler kommune.

Bedriften leverer også ved til privatpersoner og bedrifter.

– Vi ble utsolgt for bjørkeved allerede i august. Strømprisene gjorde at folk hamstret til høst og vinter. Nå selger vi tørrgran og «alle» vil ha det også, sier Berg.

Landets største på brøytestikker

Ferden går videre til brøytestikkeproduksjonen. Her holder fem ansatte på med å sette reflekser på stikkene. – Vi engasjerer også andre vekstbedrifter til å gjøre dette, sier arbeidsleder Egil-Johan Johnsen.

Våler Vekst er landets største leverandør av brøytestikker. Ifjor leverte vekstbedriften tre millioner stikker over det ganske land. For halvannet år siden ble de klar over at det internasjonale selskapet Flokk testet ut produksjon av ødelagte brøytestikker til nye kontormøbler. Våler Vekst tok kontakt med en gang og la til rette for et samarbeid.

INNSATS FOR MILJØET: Vekstfabrikken har i år samlet inn 25 tonn med ødelagte brøytestikker som nå blir til kontorstoler. Fra venstre : Chris Bareksten, Arild Espen Aas og Jarne Sandmoen. (Foto: Våler Vekst)

Internasjonalt samarbeid

Nå koordinerer de en innsamling av ødelagte brøytestikker over hele landet. Deretter leverer de brøytestikkene til gjenvinning. Brøytestikkene vaskes og kvernes, for deretter å bli sendt videre til Flokk som bruker dem til å lage kontorstoler. Brøytestikkene utgjør skjelettet av kontorstolen og Flokk bruker plasten til sete og rygg. Understellet er produsert av resirkulert metall.

– Sju brøytestikker blir til en kontorstol, forteller daglig leder Thor Berg i Våler Vekst. – I år har Flokk laget 2800 kontorstoler av brøytestikkene vi har samlet inn og neste år tror vi det vil bli produsert mer enn 10 000 kontorstoler.

Som landets største leverandør av brøytestikker var det helt naturlig for Våler Vekst å bidra til en slik innsamling, sier Berg.

–Vi ønsker å gå foran og ta samfunnsansvar. Dette er også et godt bidrag til våre kunders klimaregnskap.

FRA VEG TIL KONTOR: Flokk lager kontorstoler av ødelagte brøytestikker.

Miljøvennlig virksomhet

En brøytestikke veier 300 gram. Hittil har Våler Vekst samlet inn 25 tonn. Neste år regner Berg med at de vil kunne samle inn 100 til 150 tonn ødelagte brøytestikker. Uten dette samarbeidet ville stikkene gått i søpla.

Berg synes det er fint at brøytestikkene kan brukes til noe etter at de er blitt ødelagt av den harde medfarten de får av trafikk, vær og vind i Norge.

– Våler Vekst skal tilby meningsfulle, ordentlige jobber. Vi skal være nyttige for næringslivet og samfunnet, sier Thor Arnstein Berg.

– For våre ansatte betyr dette stedet mye. Her får de et sosialt fellesskap og de får bidra til samfunnet. Ikke minst gir arbeidet dem en meningsfull hverdag. De kan være stolte av det de gjør på Våler Vekst.

GULT ER KULT: Egil-Johan Johnsen viser frem brøytestikkene som sendes til Yellowstone Nasjonalpark.

Les også Bilbransjen sliter, men vi kjører mot lysere tider

Powered by Labrador CMS