KLIN GÆREN: Christian Bjørtomt stod opp fire hver morgen for å jobbe med firmaet før han dro på skolen. – De andre sa jeg var klin gæren! (Foto: Eva Alnes Holte).

På laaven sitter utfordrerne

– Vi er annerledes, sier Christian Bjørtomt, daglig leder og eier av Laaven. Det er ingen overdrivelse.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere

Firmaet, som driver med IT-løsninger og markedsføring på nett og i film, holder til på tjukkeste bondelandet, langs veien gjennom Hurdal sentrum. Vi går inn i bygget de deler med fire andre lokale bedrifter og opp i andre etasje hvor Laaven holder til. På veien opp passerer vi en gammel slåmaskin og innerst i korridoren ligger en stor vedstabel ved en gammel hoggestabbe.

Er ikke så fancy

Det er viktig for Laaven å vise at de skiller seg ut fra «jålete Oslo-byråer»:
– Vi bruker ikke fancy ord og legger storslåtte planer. Vi tilbyr ikke en haug med tjenester folk ikke trenger. Vårt fokus er på kvalitet og å gjøre ting praktisk, sier Bjørtomt. Beskjeden på bedriftens vegne er han ikke:
– Vi jobber for å levere film, nettsider og IT-løsninger i verdensklasse.

Sammen har Laaven satt seg som mål av seg til å utfordre «den gammeldagse mediebransjen i byene».
– Måten de produserer film og innhold på er umoderne og uforholdsmessig kostbar, mener han. – Vi har fokus på å produsere innhold rettet direkte mot sosiale medier, med utgangspunkt i produksjonsmåtene som blir brukt på YouTube og andre sosiale plattformer. Det at vi er et nokså ungt selskap, gir oss en mulighet til å kunne omstille oss raskt og være oppdatert på trendene.

Uvanlige virkemidler

Christian Bjørtomt (22) startet Laaven tilbake i 2012 som en elevbedrift, men da under navnet «FlowProductions». Elevbedriften digitaliserte film, og produserte en 30-minutters film hvor de dokumenterte overgangen fra 3 til 1 skole i Hurdal. Filmen ble solgt i mange eksemplarer, blant annet til Hurdal kommune.

Siden starten av elevbedriften for snart ti år siden har Bjørtomt jobbet med selskapet hver eneste dag. Utallige timer er gått med til klipping av film, kursing i hvordan lære seg programmering og nettverksbygging. Når det gjelder det siste tok han i bruk litt uvanlige virkemidler.

– Min store hobby har alltid vært småfly, så jeg bestemte meg tidlig for at jeg skulle ta flysertifikat som 17-åring.
– Bare elleve år gammel begynte Christian å spare penger til flysertifikatet.
– Mange av kompisene på videregående syntes nok jeg var litt asosial det første året – jeg brukte all tiden på å lese til eksamenen man må igjennom for å ta flysertifikatet.

Opp i det blå med kjendiser

Da det var i boks, var det to ting som gikk opp for Bjørtomt:

– Det å oppnå noe man har drømt om så lenge og jobbet så hardt for, fikk meg til å innse at jeg kan få til hva som helst, så lenge jeg ikke gir meg. Det handler kun om å legge ned nok arbeid. Man er selv ansvarlig for hvor bra noe skal gå.

Det andre var at man må gi noe for å få noe tilbake:
– Jeg har alltid forstått betydningen av et godt nettverk. Derfor startet jeg med å invitere ulike personer jeg ville i kontakt med ut på en flytur! De færreste sa nei til det, sier Bjørtomt og smiler.

I årene som fulgte, inviterte Christian med seg en rekke kjente personligheter ut i småflyet, og dokumenterte det hele på sosiale medier.

Christian knyttet dermed bekjentskap med personer som Petter Northug, Thomas Hays, filmskaper Thomas Engeseth og Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista. Sistnevnte bekjentskap resulterte i en ansettelse i Mastiff og produksjon av en TV2-serie.

Vokste under pandemien

I dag har Laaven fire faste ansatte i tillegg til at de samarbeider med noen faste frilansere. Veksten har vært stor etter at korona-pandemien traff, forteller Bjørtomt.

– Da koronaen først traff, ble alt avlyst. Vi fikk da valget om å innse at budsjettene sprakk eller å komme opp med nye løsninger og tjenester.
Det var da streaming-tjenestene våre så dagens lys.

Laaven kjøpte inn utstyr, og sendte ut mailer til kommuner, skoler og bedrifter om at at de kunne hjelpe dem med å avholde digitale møter og konferanser.

– Her viste deg seg å være et stort marked, og vi har i dag flere kommuner og bedrifter som bruker oss til å streame møter og liknende.

Landbruk, anlegg og kommunal sektor

Laaven AS har de siste to årene fått mange store års-avtaler med store aktører innenfor landbruk, anlegg og kommunal sektor. (Foto: Laaven).

Bjørtomt & co har de siste to årene fått mange store års-avtaler med store aktører innenfor landbruk, anlegg og kommunal sektor.

– Vi har et tett og godt samarbeid med alle kundene våre, og er opptatt av å gi det lille ekstra. Vi fakturer ikke hver minste ting vi gjør for kundene – vi ser heller på det store bildet, nemlig å beholde kundene i mange år fremover.

Med en langsiktig tankegang, så trenger også Laaven flere ansatte. Bjørtomt forteller de er på konstant utkikk etter de rette personene.

– Å finne riktige ansatte er utrolig viktig når man driver et selskap på den måten vi gjør. Det er ofte lange dager, og vi er svært avhengig av alle som jobber her yter sitt beste. Vi ser derfor alltid etter personer som kan passe inn i teamet, og ønsker å vokse. Slik pågangen av forespørsler fra kunder er nå, kunne vi nok ansatt to personer til i 100 prosent stilling på dagen, mener Bjørtomt.

Starter dagen i otta

Bjørtomt forteller at det å starte et selskap i så ung alder, ikke alltid har vært like lett. Han har bestandig jobbet lange dager.
– Jeg husker vi sa på videregående at de gærne står opp fem, de klin gærne fire. Jeg var blant de klin gærne, ler Christian.

Arbeidsmengden har ikke blitt mindre med åra. Bjørtomt stiller på kontoret hver dag klokka fem om morgenen. Ofte går han ikke hjem før i 21-22-tiden på kvelden.

– Slik har jeg holdt på i over seks år nå. Det er selvfølgelig dager man bare kunne ønske man kunne sove litt lenger og gå hjem til vanlig tid, men det er da man må minne seg selv på hva målet der fremme er.

Drives av en lidenskap

Selv om han ikke forlanger samme døgnrytme av sine ansatte, sier han det er viktig at de ser på jobben som litt mer enn en åtte til fire-jobb. Og det gjør de, erklærer han. – De ansatte her leverer utrolig bra.

Døgnet er så å si er fullt med Laaven, likevel er han ikke redd for å starte opp og engasjere seg i nye selskaper. Bjørtomt sitter som leder i Hurdal Næringsforum, og i ferd med å etablere selskapet Q3 som har fått import-avtale på biofyringsanlegg fra Windhager i Østerrike. Dette selskapet skal han drive sammen med Trond Hammeren og Glenn Romedal.

For Christian har firmaet og jobben alltid vært mer enn bare en jobb.

– Å drive et selskap må være en lidenskap, og et ønske om å skape noe. Har man ikke dette på plass, kommer man til å gi seg når de skikkelig tøffe dagene kommer – og dem er det mange av. Jeg drives av et ønske om å få til nye arbeidsplasser, nye løsninger og utvikle nye konsepter – gjerne noe helt annerledes.

Næring24 kommer ut med egne utgaver for Kongsvinger, Romerike og Fjellregionen

 

Les også: Hastemøte om strømkrisen

eller om: Biene sjekker inn på gården

Powered by Labrador CMS