– Vi vet ikke med sikkerhet hvor høy rente som vil bli nødvendig, men vi nærmer oss trolig det nivået, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache på NHOs årskonferanse i dag. (Foto: Kristin MacKie).

Positive signaler fra Sentralbanksjefen i dag

– Renten har nå begynt å virke innstrammende og vi ser et omslag i norsk økonomi, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache på NHOs årskonferanse i dag.

Tekst: Eva Alnes Holte

– Mindre press i økonomien vil etter hvert dempe prisveksten. Prisene på å frakte varer mellom land har falt mye. De globale forsyningskjedene ser ut å fungere bedre igjen. Energiprisene er høye, men vil trolig ikke vokse fremover. Går det som vi tror, vil prisveksten nærme seg to prosent neste år.

Temaet for konferansen var den urolige verdenssituasjonen og Bache var invitert for å snakke om hvordan denne påvirker Norges økonomi. Vi bringer her utdrag fra innlegget hennes:

Krevende situasjon for mange

– Lav og stabil inflasjon kan ikke tas for gitt. I etterkant av Russlands brutale angrep på Ukraina 24. februar, har inflasjonen steget til de høyeste nivåene siden 80-tallet, både hjemme og landene rundt oss. Mange erfarer nå hvor krevende det er med raske og uventede prisøkninger. Det er de som har minst å gå på, som rammes hardest.

Å sikre lav og stabil inflasjon er ifølge sentralbanksjefen det viktigste bidraget pengepolitikken kan gi for å fremme høy sysselsetting over tid.

– Prisveksten kan bite seg fast

– Så lenge det er tillit til at inflasjonen vil være lav og stabil, har det ikke store kostnader om prisstigningen i perioder kan være lavere eller høyere enn målet vårt på to prosent. Hvis husholdninger begynner å venne seg til at prisveksten er høy og planlegger deretter når de fastsetter utsalgspriser eller avtaler lønninger, kan prisveksten bite seg fast og bli vanskeligere å få ned igjen.

Risikofaktorer

– Da prisveksten skjøt fart i våres, ble det tydelig at styringsrentene ikke lenger var tilpasset den økonomiske situasjonen. Renten er blitt hevet mer og raskere enn vi så for oss for et år siden. I rentesettingen har vi vært opptatt av å balansere risikoen for at inflasjonen holder seg høy lenger mot risikoen for å bremse økonomien mer enn det som er nødvendig for å få bukt med inflasjonen.

Renteøkningene har hatt sin pris:

– Boligmarkedet kjølner seg ned, høy prisvekst og økte renter svekker kjøpekraften til husholdningene, det vil merkes i næringslivet. Mange av dere forteller oss at dere venter lavere aktivitet fremover. Lav vekst i landene rundt oss vil påvirke utsiktene for oss eksportbedriftene.

Forventer høyere arbeidsledighet

Men bildet er ikke likt for alle
– Noen vil dra nytte av oppgang i petroleumsindustrien ute og hjemme og av økte investeringer som følge av klimaomstillinger. Lenge fryktet vi at pandemien skulle sette varige spor i arbeidslivet. Heldigvis har det gått bedre enn fryktet. Vi må imidlertid regne med at arbeidsledigheten vil stige noe – men fra et lavt nivå.

Med henvisning til de urolige tidene vi er inne i, påpekte Bache at de økonomiske utsiktene er mer usikre enn normalt:
– Virkningene av de pengepolitiske innstramningene globalt er ikke uttømt. Høy gjeld er en kilde til sårbarhet i det økonomiske systemet. Hvordan global økonomi vil påvirkes av at Kina har lempet på smitteverntiltakene, er også en usikkerhetsfaktor, sa Ida Wolden Bache.

Powered by Labrador CMS