Muslimenes fastemåned er i gang. Under ramadan skal man ikke spise eller drikke mellom soloppgang og solnedgang. Små barn er fritatt for fasten. (Foto: Shutterstock)

Ramadan på jobben

Tekst: Eva Alnes Holte

Lørdag 2. april startet muslimene den månedslange fasten ramadan. Arbeidstaker har ikke uten videre krav på å faste, men arbeidsgiveren kan heller ikke nekte vedkommende det dersom fasten ikke går utover arbeidsutførelsen eller innebærer fare for eget eller andres liv og helse. 

Under ramadan skal man ikke spise eller drikke mellom soloppgang og solnedgang. Dette kan reguleres med klokkeslett i områder hvor det er midnattssol.  Små barn, gamle og alvorlig syke er fritatt fra fasten. Fastemåneden følger den islamske kalenderen og vil variere fra år til år i forhold til kalenderen vi bruker i Norge. 

Arbeidsgiveren bør varsles i god tid om tidspunktet for ramadan.

Sikkerheten

Det er viktig at arbeidsgivere i samarbeid med arbeidstakere som ønsker å faste, legger forholdene best mulig til rette slik at man kan gjennomføre fasten. Samtidig er det viktig at arbeidstakeren utfører arbeidsoppgavene sine på en forsvarlig måte, skriver Likestillings- og diskrimineringsombudet i sin håndbok Religion på arbeidsplassen.

Dette kan for eksempel bety at man under ramadan tilrettelegger for hyppigere pauser – den som faster vil kanskje dele opp lunsjpausen sin i flere korte pauser – eller at arbeidsoppgavene ikke er fullt så fysisk krevende som ellers. Arbeidsgiveren bør varsles i god tid om tidspunktet for ramadan.

Det er arbeidstakers plikt ikke å utsette seg selv eller andre for fare under fasten. Dersom man for eksempel jobber som yrkessjåfør eller i stillas, må både arbeidsgiver og arbeidstaker nøye vurdere sikkerheten dersom den ansatte skal faste.

Powered by Labrador CMS