
SLIK SPARER BEDRIFTEN STRØM
Hvordan få ned strømregningen uten at de ansatte fryser eller ikke får gjort det de skal? Vi har spurt ekspertene.
Tekst: Georg Mathisen / Foto: NTE/Georg Mathisen
Hvis du leser nyheter, kan du ikke ha unngått å ha fått med deg en lang rekke strømsparetips for husholdningene: Senk innetemperaturen, luft med fornuft, spar på varmtvannet, bruk sparepærer, kjøp A-merket utstyr, vurder etterisolering, styr temperaturen med termostat, skru av apparater i standby, varm opp mat mer effektivt, velg riktig strømleverandør – bare for å nevne noen.
Jacob Krogsrud og Lars Ragnar Solberg har tipsene for næringslivet og for deg som allerede har gjennomført standardtipsene. Krogsrud er markedssjef i NTE og deler tipsene på kraftselskapets egen nettside. Solberg er ledende rådgiver i Afry og kom med råd da Norges bygg- og eiendomsforening arrangerte den årlige FM-konferansen.
Her er noen av rådene fra Krogsrud og Solberg:
• Sjekk at bedriften er registrert med riktig næringskode. Bedrifter med næringskode fra 5 til 33 har rett til redusert elavgift og redusert nettleie. Enkelte bedrifter kan også få fullt fritak for elavgiften.
• Unngå å bruke mye strøm samtidig. Effekttoppene påvirker hvor mye bedriften betaler i nettleie. Fordel strømforbruket utover døgnet.
• Gjør en energikartlegging og skaff dere et energioppfølgingssystem. Det gir oversikt over strømforbruk og effekttopper.
• Installer bevegelsessensorer. Mange bedrifter bruker unødvendig mye strøm fordi folk ikke skrur av lyset når de går fra et rom.
• Installer termostat på radiatorer og ovner. De fleste bedriftslokaler står tomme store deler av døgnet, mens varmen står på i 24 timer.
• Sørg for at strømavtalen passer bedriften og for at dere forstår den. Vet du hva avtalevilkår, betalingsvilkår og påslag egentlig betyr? Forstår dere eventuelle prissikringer og risiko?
• Pass på at dere får dere god nok oppfølging av strømleverandøren eller energirådgiveren deres. Vurder blant annet om det er aktuelt å inngå en lang fastprisavtale.
• Se om de strømbesparende tiltakene er blitt lønnsomme. Solceller, smart lading, forbrukerfleksibilitet etc.
• Pass på at bedriften har det dere trenger av andre tjenester – for eksempel rapportering, fakturaoversikt, effektanalyse og varsling.
• Sett dere inn i de tiltakene som regjeringen har lansert. Er de aktuelle for bedriften?
Les også : Regjeringen foreslår fastprisavtale på strøm. https://naering24.no/artikkel/regjeringen-foreslar-fastprisavtaler-pa-strom/