Produktene de lager på Gjøco kan brukes på alt fra dekke i parkeringshus til vanntett membran på betongkonstruksjoner. Her er Elisabeth Michelson og Per Kristian Sørpebøl på «labben» og vurderer nye bruksområder.

Solide resultater med herdeplast

Hun syntes hun dro til skikkelig i 2021 da hun spådde at Gjøco på Galterud skulle oppnå 20 millioner kroner i omsetning allerede det første produksjonsåret. – Desto morsommere at vi landet på 24,5 millioner, sier daglig leder Elisabet Michelson. Året etter kunne hun notere seg en omsetning på 36 millioner.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Kristin MacKie

Det ser ut til å gå bare en vei for Gjøco – oppover.

Dere startet midt i pandemien da Norge i perioder var stengt ned. Hvordan lyktes dere likevel?
– Vi var leveringsdyktige i et marked hvor det var mangel på råvarer, og vi klarte å være konkurransedyktige på pris selv om produksjonen foregår i Norge. Alt dette klarte vi fordi vi har en slank organisasjon og en kostnadseffektiv produksjon, sier Elisabet Michelson.

SOLID GJENG: Fra venstre: Elisabet Norderup Michelson, Per Kristian Sørpebøl, Odd Carsten Hübenthal, Trond Hauge, Petter Geisner, Raymond Brautereng.

Herdeplaster

Hun gir oss gjerne litt voksenopplæring på herdeplast:
– Herdeplaster benyttes i byggeindustrien til å forsterke, lime, tette og beskytte betong og andre bygningsmaterialer. Kombinasjoner av ulike typer herdeplaster og egenskaper kan brukes til å øke levetid, beskytte mot lekkasjer inn eller ut av en konstruksjon og forhindre inntrengning av aggressive kjemikalier som fører til for eksempel armeringskorrosjon.

Herdeplast er en plast som er herdet til et tredimensjonalt nettverk. Et eksempel på en herdeplast er araldite som er et epoxybasert lim.
– I motsetning til termoplast som kan smeltes og formes om, blir herdeplasten til pulver dersom den brytes ned, forklarer Elisabet. Hun er utdannet polymerkjemiker og har jobbet med herdeplast siden 1988.

MORRO PÅ JOBB - Hva skal man med truck når man har en spreking i staben? Spøkefuglen Trond Hauge gjør noen ablegøyer til ære for fotografen.

Fiskeindustri og byggeindustri

Produktene de lager på Gjøco kan brukes på alt fra dekke i parkeringshus til vanntett membran på betongkonstruksjoner.

Gjøco driver med nyutvikling for å gjøre materialene mer miljøvennlige.

– Vi bruker størst mulig andel fornybare råvarer og effektivisere tiden for å påføre belegg. Ved hjelp av et nyutviklet produkt fra Norske skog, har vi endelig lykkes med å få frem en sprøytbar sparkel som tetter porer på vertikale betong overflater, noe som er tidskrevende og dyrt. Tiden for å ellers hånd sparkle en stor overflate på mange tusen m2, ble redusert fra 20 dager til 4 dager.

Tetter porer i betong

Den nye sprøytbare epoksysparkelen var i første omgang rettet mot det nordiske markedet. Responsen Elisabet Michelson fikk etter at hun la ut en video fra testprosjekt på Linkedin viste imidlertid at produktet også har et potensiale utenfor Norge, i første omgang Skandinavia, etter hvert også internasjonalt.

– Vi har det mange mangler; nærhet og fleksibilitet. Ringer kundene til de store selskapene i utlandet, må de kanskje vente lenge på det de bestiller.
Som eneste norskeide herdeplastprodusent har Gøco kort leveringstid, Kanskje blir det 50 millioner innen neste år, sier Elisabeth Michelson og smiler. Det er visst ment litt spøkefullt, men hun synes neppe det høres så urealistisk ut som da hun tippet 20 i 2021.

. . .

1940: Bedriften Gjøco ble etablert i Torviktbukt på Nordmøre med produksjon av maling og ferdigvarelager.

2004: Datterselskapet og produksjonsbedriften Gjøco AB ble etablert i Perstorp i Sør-Sverige.

Høsten 2020: Gjøco flyttet produksjonen av herdeplastprodukter fra Torvikbukt til Galterud utenfor Kongsvinger. Elisabet Michelson ble ansatt som teknisk sjef.

 

Les også: 2023 blir et tøft år for vårt distrikt

Powered by Labrador CMS