Stein-Erik Ansethmoen drar hver måned til Italia for å beskjære drueplanter og produsere Vinosko. (Foto: Privat)

Solungen som ble sommelier og vinprodusent

Tekst: Eva Alnes Holte

«En god og fyldig saltpreget oransjevin som tåler 6-7 år. PS: Laget av en nordmann. Meget godt kjøp.»

Anmeldelsen er skrevet av fagmagasinet for sommelierer, Apéritif, og nordmannen er Stein-Erik Ansethmoen, oppvokst på Flisa, nå vinprodusent i Italia. Sist vi sjekket var vinen utsolgt på vinmonopolet på Kongsvinger.

Ansethmoen har alltid hatt en forkjærlighet for vin. I russetida, da «alle» drakk øl, åpnet han i stedet vinflasken. Året var 1981 og selv om det var om å gjøre å få mest alkohol for pengene, klarte han ikke å drikke Norsk Rødvin, men gikk for det nest billigste alternativet, ungarske Egri Bikavér. Ikke særlig god den heller, medgir han i dag.

Navigatør og sommelier

Mange år senere utdannet han seg til sommelier. Etter 35 år som navigatør på Sea King redningshelikopter i 330 skvadron, pensjonerte han seg i 2019 og virkeliggjorde en gammel drøm: Startet vinproduksjon i Italia. Vinen, både rød og hvit, heter Vinosko og ligger nok i en litt for høy prisklasse selv for en vininteressert russ anno 2022.

Om rødvinen skriver Aperitif at den er herlig aromatisk og myk jordsmonnspreget.

Lurer du på hvorfor han har kalt vinen for Vinosko, hvilke druer den er laget av, hva han gjorde i Luftforsvaret og hvilke fremtidsplaner han har? Vi forteller resten av historien om Flisa-gutten som ble vinprodusent i papirutgaven av Næring24.

Powered by Labrador CMS