Enkeltyrkene med størst mangel på arbeidskraft er helseyrkene, etterfulgt av blant andre tømrere og snekkere, kokker og programutviklere. (Foto: Anna Shvets/Pexels)

Stor mangel på sykepleiere og snekkere

Navs bedriftsundersøkelse 2022 viser: Mangelen på arbeidskraft er størst innen helse- og sosialtjenester, etterfulgt av bygge- og anleggsvirksomhet samt eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting.

Tekst: Eva Alnes Holte

Navs bedriftsundersøkelse kartlegger etterspørselen og mangelen på arbeidskraft, både fylkesvis, innenfor den enkelte næring og for enkeltyrker. De
ser på hvilke forventninger bedriftene har i forhold til sysselsettingsutviklingen det kommende året, om bedriftene har mislyktes i å rekruttere arbeidskraft de siste tre månedene og om dette skyldes for få kvalifiserte søkere på stillingene. På bakgrunn av disse svarene estimeres en mangel på arbeidskraft for landet som helhet, for ulike regioner, samt enkeltnæringer og for ulike yrker.

Sykepleiere og snekkere

Enkeltyrkene med størst mangel på arbeidskraft er helseyrker som sykepleiere, helsefagarbeidere og spesialsykepleiere. I tillegg er det stor mangel på blant annet tømrere og snekkere, kokker og programutviklere.

Overnattings- og serveringsvirksomhet og bygge- og anleggsvirksomhet har det strammeste arbeidsmarkedet, målt som forholdet mellom mangelen n på arbeidskraft og ønsket sysselsetting.

Nordland sliter mest

Prosentdelen virksomheter med alvorlige rekrutteringsproblemer er størst innen helse- og sosialtjenester, etterfulgt av produksjon av maskiner og utstyr. Det er høyest prosentandel virksomheter med alvorlige rekrutteringsproblemer i Nordland, etterfulgt av Møre og Romsdal. Prosentdelen er lavest i Agder.

Våren 2022, i månedene etter at korona-relaterte smittevernstiltak ble fjernet har Nav på bakgrunn av bedriftenes svar anslått mangelen på arbeidskraft til 70 250 personer.

Powered by Labrador CMS