Strømstøtteordningen for bedriftene er klar
Regjeringen har i dag lagt fram strømstøtteordningen for bedriftene. Ordningen, som nå skal opp i Stortinget, støttes av partene i arbeidslivet – NHO, Virke og LO. Sistnevnte kom imidlertid med en oppfordring til bedriftene om ikke å misbruke ordningen «slik vi har sett tidligere under koronapandemien».
Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Skjermbilde
– Regjeringen bruker tre milliarder kroner på støtteordningen. Dette er våre skattepenger, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
I ordningen er det lagt inn direkte tilskudd til noen av de bedriftene som er hardest rammet av ekstreme strømpriser. Blant elementene i regjeringens strømpakke er en lånegarantiordning og støtte til ENØK-tiltak, noe som kan sikre likviditet og kutt i energibruk og -kostnader for mange bedrifter fremover.
Se næringsministerens presentasjon om strømtiltak for næringslivet her.
– Dette har tatt lang tid, men vi er glade for at dialogen med regjeringen nå har gitt en modell som hjelper noen av de mest utsatte bedriftene. De kan søke om en direkteoverføring som dekker deler av strømregningene de neste månedene. Det kan sikre både arbeidsplasser og livsverk i Innlandet, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet i en kommentar til pressekonferansen.
– Halvparten av bedriftene i Innlandet melder i vår ferske medlemsundersøkelse denne uka om en forverret markedssituasjon de neste seks månedene. Dette må vi ta på alvor, sier Kristiansen.
– Vi har fått gjennomslag for at noen av bedriftene som sliter mest, kan få tilskudd rett på konto når strømregningene for høsten skal betales. Næringsministerens engasjement har vært avgjørende i denne saken, særlig i en intens innspurt, sier Kristiansen. Han understreker at strømpakken må evalueres fortløpende for å se om den må forlenges eller oppskaleres.
– Skal ordningen avsluttes ved årsskiftet slik regjeringen foreslår, legger NHO som premiss at et nytt og velfungerende fastprisregime er på plass fra 1. januar. For at dette markedet skal hjelpe på strømkundenes situasjon, må situasjonen i markedet være slik at bedrifter som ønsker det, kan tegne fastpriskontrakter også av kortere varighet til priser som bedriftene anser som tilstrekkelig attraktive.
Bedriftene har betalt milliarder i økte strømregninger til stat og kommune og har dermed også mistet betydelig kjøpekraft til det offentlige. At noe av dette nå kommer tilbake i form av direkte tilskudd til de hardest rammede, er rimelig. Samtidig må det være full åpenhet om hvem som får støtte, og hvor mye de får, og det legges restriksjoner på utbytte for de bedriftene som nå mottar støtte.
– Vi hadde også ønsket at større bedrifter som er rammet hadde fått mer støtte. Det lyktes ikke i denne omgang og må følges opp videre, sier Kristiansen.