– Underholdningen er viktigst
Har du ikke planlagt julebordet ennå? Her får du rådene du trenger enten du vil ha det på jobben eller ute.
Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere
– Hvis du er nødt til å velge – bruk heller penger på underholdning enn et flott lokale, råder Randi Bjørhusdal, daglig leder i eventbyrået Kjentfolk.
Hun gleder seg vilt til julebordsesongen:
– Endelig kan vi samles fysisk igjen!
GLEDER SEG EKSTRA: – Det er tydelig at det har vært et stort savn for mange å være sammen og ha det gøy. I år gleder folk seg ekstra mye til julebordet, sier Randi Bjørhusdal i Kjentfolk. (Foto: Kjentfolk).
Leverte kjendiser
Kjentfolk startet som et firma som leverte kjendiser til arrangementer – derav navnet. I dag er de en totalleverandør av reiser, eventer og digitale arrangementer.
– Vi er med bedriftene hele veien – fra idé til gjennomføring og evaluering. Eventene kan være små, interne firmafester eller store happeninger med ansatte, kunder og forbindelser.
Bjørhusdal forteller at mange er godt i gang med å booke julebord og andre arrangementer de har utsatt under pandemien.
– Det behøver nødvendigvis ikke bli så dyrt. Det som er dyrt er å ha et dårlig planlagt arrangement som ikke gir det resultatet man ønsker – enten det gjelder lagfølelsen innad i bedriften eller å skape goodwill hos kundene.
Man skal også være forsiktig med å legge inn for mange personlige preferanser i festen, mener Bjørhusdal:
– Det er ikke sikkert gjestene liker den samme maten som deg eller deler din musikksmak!
Skape lagfølelse
Underholdning kan være så mangt – og prisene kan variere veldig.
– Hva med et motivasjonsforedrag til aperitiffen? foreslår Bjørnhusdal. – Foredragsholdere kan ha et spisset tema til bedriften eller motivere til et positivt arbeidsmiljø og god samarbeid. En god motivator vil få de ansatte til å kjenne seg igjen og tenke at flere har det som meg på jobben. Dette bygger opp fellesskapsfølelsen og setter ofte en pangstart på festen.
Motivasjonsforedragene kan holdes både i bedriftskantina eller i leid lokale.
Hva med musikken?
– Musikk er ikke ensbetydende med et fullt band eller et kjent band – selv om man selvfølgelig kan ha det hvis man er et stort firma eller ønsker å slå på stortromma. Man kan leie inn en DJ kanskje med én vokalist, eller musikere som spiller sammen med DJ.
Annen form for artisteri som ikke krever så mye teknisk rigging kan være standup, magikere eller akrobater.
Man også lage egne aktiviteter, gjøre oppgaver sammen i lag og kåre vinnere.
Bjørhusdal er klar på at folk heller bør bruke penger på underholdning enn på et dyrt lokale.
Hold festen «hjemme»
– Bruk gjerne kantina eller møterommet på jobben og bestill cateringmat. Bestem dere for et enkelt tema for festen. Opprett en festkomité og sørg for at noen holder i trådene slik at ting ikke sklir ut. Gi forskjellige oppgaver til forskjellige avdelinger – noen pynter, noen bestiller catering, noen sørger for drikkevarer, noen lager quiz eller oppgaver. Vi kan hjelpe til med å skaffe underholdning eller vi kan arrangere alt. Vi lager eventer for små bedrifter også.
Julebord på restaurant
Skal man ha julebordet på restaurant, passer det ikke alltid like godt med intern underholdning så fremt man ikke har et eget rom i restauranten.
– Det gjelder å tilpasse restauranten til selskapet – restauranten må ikke være så stor at det føles tomt. Eller være innredet på en slik måte at ikke alle kan se og høre taler og underholdning. For å skape stolthet og intern merkevarebygging kan man bruke logo og egen pynt på bordene, serviettene eller pynte bordene i egne temafarger.
Ledsagere – eller ikke?
– Dette er et evig dilemma, en does or don’t-sak, noe som er opp til hvert enkelt firma å avgjøre. Man bør tenke på hvor mye de ansatte er sammen til daglig. Er de mye ute og reiser slik at det er deilig endelig å kunne sette seg ned med kolleger og bli litt bedre kjent eller er man sammen med de samme hele tiden og vet «alt» om hverandre. I siste tilfelle kan det jo være hyggelig å bli kjent med partneren som det blir snakket så mye om? Eller kanskje de single ikke synes det er like morsomt å komme alene. Ta en liten spørrerunde på jobben og finn ut av det! foreslår vår ekspert for dagen. Når det gjelder eventuell bordplassering er vår erfaring at de fleste har det mest morsomt når de kan velge hvem de vil sitte sammen med.
Allergier og intoleranser
Det var en periode hvor ingen skulle spise gluten. I dag er ikke det så vanlig lenger. Men mange er veganere, spiser ikke kjøtt eller har andre religiøse restriksjoner på hva de kan spise. De fleste kjøkken er preppet på dette.
– Spør alltid om allergier, intoleranse og dietter slik at de som skal lage maten vet hvem som ikke spiser ditt og datt, hvem som ønsker alkohol og hvem ikke.
– Det er tydelig at det har vært et stort savn for mange å være sammen og ha det gøy. I år gleder folk seg ekstra mye til julebordet!