SOSIAL JOBB: – For dem som er glad i mennesker og liker å snakke med folk, er dette en veldig spennende bransje, sier Pål Gjerstad. Han anbefaler gjerne de unge å vurdere reiseliv som levevei. (Foto: Eva Alnes Holte).

Vil ikke være bomaskin

Vakker natur omfavner Hurdalsjøen Hotell & Spa. I parken utenfor står kunstopplevelsene i kø.

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Flere

– Vi vil gi gjestene våre noen ekstra opplevelser utover mat og overnatting. Vi skal ikke være en bomaskin, sier administrerende direktør Pål Gjerstad.
Folk kommer til hotellet for å delta på kurs og konferanser eller feriere – for å gå på ski eller bade, dra på beversafari, padle oppover strykene eller bare for å slappe av, nyte naturen og kunsten.

Turismen vil øke

Pål Gjerstad startet i hotellbransjen som 16-åring. Første jobb var på Holmenkollen Park Hotell, hvor han serverte frokost til gjestene. Unggutten likte jobben og bestemte seg for at dette var noe han ville satse på.
– For dem som er glad i mennesker og liker å snakke med folk, er dette en veldig spennende bransje, sier han og anbefaler gjerne de unge å vurdere reiseliv som levevei: – Det kommer til å bli mange muligheter i årene som kommer. Turisme vil bli stadig viktigere etter hvert som oljen forsvinner.
Gjerstad bestemte seg for å gå hotellfagskolen i Stavanger. Senere fulgte lederstillinger på Soria Moria, Scandic Asker, KNA-hotellet og Brygga Hotell i Tønsberg. Så ville han gjøre noe annet – jobbet med salg og marked, studerte siviløkonomi og begynte på en doktorgrad i ledelse. Livet kom i veien og doktorgraden ble bare nesten ferdig. I 2016 begynte han som leder av Hurdalssjøen Hotell.

FUNKISHOTELL: Hurdalssjøen Hotell er Hurdals største private arbeidsgiver. Hotellet ble oppført i 1969 i datidens funkisstil. (Foto: Hurdalsjøen Hotel & Spa).

Kunstinteressen

Pål har tre voksne barn og bor i Oslo. Han har kjøpt et småbruk på Nøtterøy med kunstgalleri . Interessen for kunsthar fulgt ham hele livet – gått i arv fra hans far og nå videre i arv til hans egen sønn Henrik. Det var derfor naturlig for Pål Gjerstad å foreslå å bygge en skulpturpark da hotellet skulle feire sitt 50-årsjubileum i 2019.
– Blir du med ut og ser på skulpturene? spør han. Det duskregner ute, men det affiserer ikke vårt intervjuobjekt. Ivrig viser han oss stramme kunstverk signert Nico Wideberg, finurlige keramikkfigurer av Ole Martin Skaug, et piano av ham selv og ikke minst skulpturen til Sverre Koren Bjertnæs ved inngangspartiet. – Det sies av mange at maleren og grafikeren Bjertnæs er vår tids nye Edvard Munch, sier Gjerstad.
Gjerstad vil at skulpturparken skal ose mangfold: – Her skal unge og gamle kunstnere være representert, kjente og ukjente. Neste skulptur blir helt sikkert fra en kvinnelig skulptør, sier han.

VOKTER DAMMEN: Damvokteren av Ole Martin Skaug. (Foto Eva Alnes Holte).

Kunst selger

Kunst er viktig og kunst selger, framholder han. – Bare se på Kistefoss! Vi her på hotellet registrerer en veldig stor interesse for skulpturparken vår. Folk kommer hit bare for å se. Hvis jeg var statsminister, skulle jeg sørge for at det ble satset på bærekraftig kvalitetsturisme med fokus på kunst og naturopplevelser.
Slik de gjør på Hurdalsjøen Hotell. – Vi er ikke opptatt av masseturisme. Hos oss lager vi all mat fra grunnen av, vi har vår egen urtehage og alt matavfallet vårt går til å fore opp egne griser. Vi brygger vårt eget øl og brenner vår egen sprit – kortreist og godt!
Pål Gjerstad er selv kokkeutdannet fra Hotellfagskolen: – Vi har heldigvis nok kokker her hos oss, men jeg vet at bransjen generelt sliter med rekrutteringen til yrket. Det utdannes nesten ikke kokker lenger og de som blir fagutdannet, gir seg ofte før de er fylt 30. Dette er et norsk fenomen jeg synes er veldig underlig.

STRAMT: Skulptur av Nico Widerberg. (Foto: Hurdalsjøen Hotell & Spa).

Regjeringer sjekker inn

Kunst, «fine dining» med kortreist mat, opplevelser og kick-offer – hotellet er først og fremst landskjent for Solberg-regjeringens åtte budsjettkonferanser og Støres Hurdalsplattformen. – Presseoppbudet er enormt, noen ganger kan det være demonstrasjoner og det er «masse greier» rundt sikkerheten. Men statsrådene og de som er med dem er alle veldig hyggelige og folkelige, synes Gjerstad.
– Likevel – jeg sier som min mor pleide å si etter besøk av storfamilien: Det er veldig deilig når dere kommer, men også hyggelig når dere drar!

Musikk

Gjerstad ler litt. Sola titter frem fra skyene og sjøen blinker nedenfor sletta. Han setter seg ned ved skulpturpianoet han selv har laget. Snakker om avdukingen av Sverre Bjertnæs-skulpturen i september og sier han gleder seg til det. Tenker høyt på neste prosjekt – en musikkscene på gresset ned mot sjøen. – Vi har plass til mange, tomta er 53 mål. Jeg tror det hadde funka fint med levende musikk her på sommerkveldene, sier han.
Det tror vi også.

Les også: Øivind Roos: – Kultur lønner seg

Næring24 utkommer med to publikasjoner – en for Kongsvingerregionen og en for Romerike.

Powered by Labrador CMS