Gründertreff i Oslo
– Det foregår mye spennende i vårt distrikt – og mer skal det bli!
Ski, naturrisikorapportering og powerbanks – det var en liten, men variert meny av gründerselskaper på årets Treffes-arrangement i Oslo.
Bak «næringsdaten» i Oslo stod Kongsvingerregionen, Klosser Innovasjon og Innlandet Science Park Kongsvinger.
Matematikk og billedkunst
– Jeg er her for å høre om jobb- og gründermuligheter i Kongsvinger, sa ukrainske Olena Kostromina som har drevet egen interiørdesignbedrift i hjemlandet i 20 år. Hun hadde lest om #Treffes på nettet. Kostromina kom til Norge for to år siden, er billedkunstner og har fem års universitetsutdannelse i matematikk.
I førersetet på naturrapportering
Bare oss og et tysk firma som driver med dette.
Anders Walberg Nilssen i ESG Nature Risk AS om EUs krav om naturrapportering
– Jeg har alltid vært veldig glad i å være ute i naturen og ønsket å kombinere denne interessen med en profesjonell karriere, oppga Anders Walberg Nilssen som grunn til å etablere ESG Nature Risk AS . Han var nysgjerrig på hvordan virksomheter kunne føre til tap av biologisk mangfold.
Gikk gjennom alle verdens store gruver
Målet vårt er å ha en utøver som vinner gull på våre ski i VM i Narvik i 2029
Jens Martin Johnsrud i Stereo Skis
ESG Nature Risk holder til i hjembyen Kongsvinger og har som formål å utvikle software innenfor biodiversitet og naturrisiko. På møtet fortalte datavitenskapspesialist Tom Christian Armes hvordan de i 2022 startet med å gå gjennom alle store gruver i verden for å finne ut hvilke gruver som ødelegger naturen og hvilke som drives på en god måte.
Equinor og Elkem
Søk på Såkorn-fondet, vi har ennå ikke begynt å dele ut pengene!
Pia Fischer, leder Innlandet Science Park, Kongsvinger
Og karriere ble det for Kongsvingergutten. Snart kom Equinor på banen og ønsket data om hvilken virkning de hadde på naturen, andre selskaper fulgte etter og så fikk Walberg Nilssen & co i oppdrag å utvikle software til et pilotprosjekt med Elkem.
– Både Equinor og Elkem har skrevet om oss i sine årsrapporter. Vi ser at det er et stort marked for naturrapportering. EU pusher på med krav om at alle bedriftene i Europa må rapportere. Foreløpig er det bare oss og et tysk firma som gjør dette, sa Walberg Nilssen. ESG Nature Risk er en inkubatorbedrift i Klosser.
Batteriene har ikke holdt tritt med energiutviklingen, vi bruker i dag fem ganger så mye strøm som batteriene har kapasitet til.
Even Moss Lundemo, CharGo
Ski i verdensklasse fra Skarnes
– Norge er fremdeles et av de beste stedene i verden for å utvikle ski, sa Jens Martin Johnsrud fra Stereo Skis. Han viste til den unike historiefortellingen Norge har som grunnlegger av skisporten og med Morgedal som skisportens vugge.
– Våre innovative produkter bygger videre på den norske skiarven, fjellene og skikulturen. Dette er drivkrefter som tar oss til vårt mål om å utvikle verdens beste og mest miljøvennlige ski.
Eventyret startet i 2008 da han 22 år gammel laget sine første vannski. Eller kanskje det startet mye tidligere – Johnsrud var en flittig bruker av vannskiparken i Skarnes før han dro til Trondheim for å studere produktdesign og produksjon ved NTNU. Nå er han tilbake i Skarnes hvor han driver firmaet sitt.
Kjetil André Aamodt tester skiene
Johnsrud drar verden rundt på toppturer med skimerket
sitt som er kjent for sine freeride- og
toppturski – og siden i fjor også racingski. Da kom nemlig alpinlegenden Kjetil André Aamodt med på laget som utvikler og skitester
av racingski for slalåm og storslalåm.
Passende historiefortelling er én viktig ting i markedsføringen – riktige folk en annen. – Bakkeski er det desidert største markedet. Det betyr veldig mye å ha Aamodt med oss når vi besøker butikker og er på messer. Han er kanskje enda større i utlandet enn hjemme – alle vil ha selfies med ham.
–Målet vårt er å ha en utøver som vinner gull på våre ski i VM i Narvik i 2029!
Jens Martin Johnsrud har også vært inkubatorbedrift i Klosser. Bedriften fikk støtte av Innovasjon Norge da han startet selskapet som ble knyttet til Odal Næringshage som slo seg sammen med Sør-Hedmark Næringshage i 2022.
Luft på boks var et luftslott
Even Moss Lundemo har solgt norsk luft på boks til til souvenirbutikker i Norge. - Det var et skoleprosjekt. Boksene var forresten ganske populære blant kinesiske turister, forteller Lundemo som i dag ler litt av den forretningsideen. - Veldig gøy mens vi holdt på, men ikke akkurat en lukrativ virksomhet, sier han.
Moss Lundemo hadde fått smaken på konstellasjonen nordisk/kinesisk. 22 år gammel dro han til Kina med selskapet sitt som han ga navnet Nordic Touch. Nå skulle han hjelpe kinesiske firmaer inn på det nordiske markedet og motsatt. Da pandemien kom i 2020, var det bare å reise hjem igjen til Skarnes - fremdeles med det samme pågangsmotet og en ny forretningsidé. Denne viste seg å være langt fra et luftslott:
Ladestasjoner til folk på farten
Moss Lundemo etablerte firmaet CharGo som i dag er Norges ledende utleienettverk av powerbank eller såkalte nødladere. Dahetende Odal Næringshage bistod den oppfinnsomme skarnesingen i startfasen. CharGo samarbeider med rundt 1000 bedrifter og har utleie av powerbanks over 1200 steder i Norge - du finner ladestasjonene i de aller fleste urbane områder, på de største festivalene, flyplassene og togstasjonene. CharGo har hovedkontor i Oslo og lager og logistikk på Skarnes.
Batteriene sakker akterut
– Jeg tok med meg konseptet fra Kina hvor de har dobbelt så stor mobilbruk som oss. Batteriene har ikke hold tritt med energiutviklingen, vi bruker i dag fem ganger så mye strøm som batteriene har kapasitet til. Ergo må vi lade ofte, noen flere ganger daglig. Behovet for ladestasjoner er med andre ord stort.
Økonomisk støtte til lokale oppstartsbedrifter
–Det foregår som dere ser mye spennende i Kongsvingerregionen og mye mer skal det bli, lovte lederen av Innlandet Science Park i Kongsvinger Pia Fischer .Artikkel.
Hun oppfordret til å søke på det såkalte Såkornfondet som tilbyr startkapital for nye lokale virksomheter med verdiskapningspotensialet i Kongsvingerregionen.
Fondet som er opprettet av Sparebankstiftelsen har ti millioner kroner til disposisjon- foreløpig er ingen kroner delt ut.
– Jeg er heldig
– Det er kjempespennende å få være en del av det skapende miljøet i Science Park, sier Mari Finsen fra Gnist Media som har kontorplass der, sammen med blant mange andre Mapei og Fjordkraft. Hun forteller om en delingskultur som «sitter i veggene» , om et stort læringsmiljø og om uformelle møter og samtaler som kan lede til nye oppdrag.
- Jeg synes jeg er heldig som får være med å lage dette arbeidsmiljøet.
Stian Gulli Hanssen og Ola Boisen fra Klossser, er godt fornøyde med gårsdagens Treffes-arrangement. – Vi kommer til å fortsette også å lage smale arrangementer av denne typen. Dette vil vi dra med oss videre!