Direkte fra jord til bord
– Etter pandemien og nå under krigen i Ukraina er kortreist mat i vinden. Folk har sett at det er viktigere enn noensinne å produsere mat i landet vårt, sier Anette Skarstad som driver gartneri og gårdsbutikk i Kongsvinger.
Tekst: Eva Alnes Holte | Foto: Daniel Westre Hansen
Hver sesong byr hun og familien Skarstad på blomster, bær, krydderurter, gårdsmat – og ikke minst; nærmere 100 ulike egenproduserte grønnsaksvarianter. Godsakene håndplukkes og høstes samme dag som de legges ut til salg på gårdsmarkedet – de har ikke reist med stort annet enn en trillebår før kunden kan ta dem med seg hjem.
– Knasende norske grønnsaker i norsk sesong – det er ikke mye som slår det, sier Anette.
McDonalds
Hun har overtatt driften etter foreldrene Lars og Grete som fremdeles jobber der – faren i veksthuset, moren i gårdsbutikken sammen med Anettes søster Linda.
Skarstad har siden 2010 levert poteter til Findus som leverer dem videre som fries til McDonalds. I år skal hun produsere 1600 tonn til hamburgerkjeden.
– Det er klart dette betyr mye for oss i form av forutsigbarhet for oss og for andre bønder, sier hun og forteller at det er norsk storfekjøtt, norsk kylling og norske poteter som serveres over disken hos McDonalds.
– Det blir ingen hamburgere uten den norske bonden.
Mye å være stolt av
Anette forteller at det er mye jobb med å holde potetplantene friske og knollene i hevd slik at hun får den avlingen hun trenger.
– Jeg er stolt over at vi kan få frem slike poteter i Norge, sier hun.
Hun har mye å være stolt av på Skarstad Gartneri & Gårdsmarked og tar oss med på en omvisning.
Du kan lese mer om denne bedriften og andre spennende virksomheter i neste utgave av Næring24.