The Plus på Magnor

FREDSBENKEN: «Den beste veien til fred er å sitte ned og snakke sammen» sa Nelson Mandela. Her sitter landskapsarkitektene og Vestre-ansatte sammen på Fredsbenken som Nobels fredssenter, Snøhetta , Hydro og Vestre laget sammen.

En annerledes fabrikk i skogen

Alle produksjonshallene vender ut mot besøkssenteret den ene veien....

– Halvparten av Oslos befolkning bor alene. Det er viktig å gå ut og møte folk i stedet for kanskje å sitte inne og bli nettroll, sa markedssjef Thomas Sund hos utemøbelfabrikanten Vestre da han møtte landskapsarkitektene på studietur.

Vestre har skapt sosiale møteplasser i byene i snart 80 år – siden 2022 også for lokalbefolkningen på Magnor og for de omlag 50 ansatte på utemøbelfabrikken der. Stedet imponerte landskapsarkitektene.

Hyllest til allemannsretten

... og mot skogen den andre.

Bygningen skal være en hyllest til allemannsretten. Derfor er det ingen gjerder rundt The Plus som fabrikken heter. Alle som vil kan komme helt inntil bygningen og se inn gjennom de seks meter høye vinduene som gir godt dagslys til arbeiderne. Inne lukter det furu av veggene og utenfor de store glassflatene står høyreiste furutrær blant mose og lyng. 

Bringer naturen inn

Fabrikken er inndelt i fire avdelinger – sett ovenfra som vinger på bygget. Disse er plassert rundt et felles midtpunkt, noe som skal gi en åpen og effektiv arbeidsflyt. I midtpunktet ligger besøkssenteret hvor man får 360 graders innsikt i hele produksjonen. Alle de fire fabrikkvingene er i direkte kontakt med skogen. 

BARBIE-ROMMET: Hver avdeling har sin farge. Litt diskusjon ble det da en av hallene skulle være rosa, men til slutt ble det greit å jobbe i "Barbie"-rommet.

– Et helt annerledes fabrikkbygg, her er det sikkert godt å jobbe, var kommentarene fra landskapsarkitektene som var begeistret over hvordan lokalene harmonerte med naturen utenfor.

I den 300 mål store opplevelsesparken utenfor er det satt ut utemøbler flere steder slik at folk på skogstur eller besøkende ellers kan slå seg ned og spise nista si. 

LUNSJ I DET FRI: Studieturen ble arrangert av Vestre og Norske Landskapsarkitekters forening.

Nelson Mandela og Hans Børli

I opplevelsessenteret  arrangeres det jevnlig aktiviteter for store og små. Det gjøres også ære på lyrikeren Hans Børli (1918-89) som kom fra området og er en av Norges mest kjente diktere. Noen av hans mest kjente dikt står på plaketter langs turstiene. 

"Fredsbenken"  inne i skogen maner også til ro og ettertanken. Den seks meter lange benken i aluminium har fått navnet "The Best Weapon" etter tidligere fredsprisvinner Nelson Mandelas (1918-2013) berømte sitat: "The best weapon is to sit down and talk".  Originalbenken står i dag utenfor Nobels Fredssenter i Oslo. Dette symbolet på dialog og fred er laget i samarbeid av Hydro, Snøhetta, Nobels Fredssenter og Vestre. 

Mattak

Alle som vil kan også gå opp på fabrikktaket for å ta matpakka der mens de nyter utsikten eller kikker ned i produksjonslokalene. 

Sola tittet frem et øyeblikk og Heidi Hammarstedt fra Lillehammer kommune og Kari Sundfør fra Innlandet Fylkeskommune nyter en stille stund på taket.
Kristin Aa fra Mattak AS.
Sol og vekster på taket.

På Magnor har montørene fra Solcellespesialisten jobbet side om side med anleggsgartnerne fra Mattak. Det er lagt skinner over hele taket, men skinnene er dekket til med jord der det ikke er solceller. Kristin Aa fra Mattak forklarte hvordan stedegen jord fra området er blandet med deres egen lettjord for å skape en naturlig frøbank. 

Mattak eies 70 prosent av Anleggsgartner Boasson og resten av Haatuft AS. 

TØFF ARBEIDSSØKER: Marie Kristine Nicolaisen tar på seg vesten for å skli fortere! Hun er nettopp ferdig utdannet som landskapsarkitekt – og ønsker seg jobb i faget sitt.
LITT NERVØS? Anne-Kari Hetterud fra Norske landskapsarkitekters forening før hun rutsjer nedover sklia.

Norges lengste?

Vil du fort ned fra taket og ut i skogen, kan du kaste deg utfor sklia. Rutsjebanen skal med sine 38 meter hvorav 14 av dem i fritt fall være Norges lengste. Ifølge Vestre altså - men Oslo og Bergen er ikke helt enige i det... Nesten alle landskapsarkitektene satte seg på sklia og raste nedover, noen litt mer motvillig enn andre.

- Industrien kan være en del av løsningen på klimautfordringene 

 Vestre bruker stål fra svensk stålindustri. Stålet som skal ha livstidsgaranti mot rusthentes fra fabrikken i Torsby som ligger en times kjøretid fra Magnor - samme avstand som til hovedkontoret i Oslo. 

The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group i København.  

– Vi håper The Plus skal få ungdommen til å søke seg til industrien. For industrien kan være en del av løsningen på klimautfordringene, sa Vestres daværende konsernsjef Stefan Tjust under lanseringen av The Plus. Det skal visstnok ikke være vanskelig å få tak i folk. 

Powered by Labrador CMS