Nesten ikke ferie på 30 år

VARIERT JOBB: –Jeg elsker å sitte for meg selv å være kreativ, lage, sy og reparere, gravere, rense og polere!

– Får endelig betalt for innsatsen

Publisert Sist oppdatert

Hun har bare hatt én hel uke ferie på nesten 30 år. Birgit Irene Johnsen er gift med jobben i Skarnes Ur & Gull. Ikke alltid har forholdet vært like bra, men nå blomstrer ekteskapet.

Birgits iherdige innsats over mange år har endelig betalt seg i 2024. Hun forteller at fra februar til sommeren i år økte de omsetningen med hele 57 prosent. De kan i midten av september notere seg en økning hittil for året på en million kroner sammenlignet med samme tidsperiode i fjor.

–Men det trenger vi, for utgiftene har også økt, tilføyer hun nøkternt.

Johnsen smiler fornøyd der hun sitter på bakrommet sammen med urmaker Marcus Lund Haugen. Han skrur og hun tar unna det administrative. Urmakerlærling Ronja Ødeby ekspederer kundene i det lille butikklokalet som er fylt til randen av klokker, smykker, bunadssølv og dåpsartikler.

Urmaker Marcus Lund Haugen.

Moren tipset henne

Nå går det veldig bra for butikken, men Birgit Johnsen vet hva det vil si å slite med lav inntekt:

– Det har gått veldig sakte, men jevnt oppover disse årene, oppsummerer hun. 

Skarnes Ur ble etablert for 40 år siden av Hans Fagerhaug. Tolv år senere begynte Birgit i butikken.

GLEDELIG UTVIKLING : Velkommen til oss! Omsetningen øker hos Skarnes Ur & Gull som runder 40 år i år.
Urmakerlærling Ronja Ødeby.

Det var moren hennes hjemme på Leikvang som tipset om en ledig stilling hos Skarnes Ur. Birgit som var i tenkeboksen på hva hun skulle bli, syntes morens forslag hørtes spennende ut. Hun tok med seg CV og vitnemål og presenterte seg for Fagerhaug. Han ble imponert over papirene hennes. Allerede dagen etter ringte han og spurte om hun kunne begynne på fredag? Og slik ble det.

Overtok driften av butikken

Da Fagerhaug ble alvorlig syk, tok Birgit over driften. – Skal si deg at handelskolen kom godt med! Jeg har fått bruk for alt jeg lærte.

Det eneste de ville ha fra butikken var den første 50-lappen fra 1984 som var innrammet og hang på veggen. Og den lille dreiebenken.

Fagerhaug gikk bort og etterkommerne solgte butikken og verkstedet til henne.

– Det eneste de ville ha fra butikken var den første 50-lappen fra 1984 som var innrammet og hang på veggen. Og den lille dreiebenken.

Birgit gikk til innkjøp av en ny. Noen år senere fikk hun mye brukbart verktøy og ustyr fra selveste Gordon Selmer Nord, en nestor i urmakerbransen og urmaker for Det kongelige hoff.

Ble syk av stress

Fortsatt trenger jeg å passe på at jeg får nok fred og harmoni i livet mitt.

Birgit er glad i jobben sin:

–Jeg elsker å sitte for meg selv å være kreativ, lage, sy og reparere, gravere, rense og polere! Ikke minst å se gleden hos kunder som ønsker å gi liv til sine gamle ur og smykker – gjenstander som har stor affeksjonsverdi for dem.

Men å være eier er ingen dans på roser, fortsetter hun og ser alvorlig på meg bak brilleglassene. – Da bør privatlivet være helt på stell...Fortsatt trenger jeg å passe på at jeg får nok fred og harmoni i livet mitt.

I 2002 ble Birgit å bli syk av stress: – Trafikken i butikken økte kraftig samtidig som jeg ble utsatt for mobbing, sjikane og trusler. Jeg fikk god behandling, men er merket for livet. Fortsatt trenger jeg å passe på at jeg får nok fred og harmoni i livet mitt.

Ikke betalt for å administrere

Hun synes det er hyggelig å snakke med kundene sine:

 – Mange vil helst snakke eller handle med sjefen som har lengst erfaring med produktene. Ikke alltid strekker tiden til. Det er nå engang slik at det er innehaver som må ordne det administrative, all organisering, annonsearbeid, kontakt med leverandører, bank og post, ansvar for det økonomiske, personalarbeid, innkjøp, svare på mailer, kundeordre, sette opp tilbud og så videre.

Alt dette tar i snitt tre til fire timer hver dag, forteller Birgit. I tillegg har hun graveringer og reparasjoner som venter. – Ergo er det ikke alltid like lett å klemme inn kontakt med tilfeldige kunder som kommer inn i butikken.

Birgit tror det er noe av grunnen til at mange enkeltstående butikker i bransjen legges ned.

— Man får dessverre ikke betalt for å administrere. Og det er ikke bare å la andre administrere heller, sier hun som forklaring på hvorfor hun ikke tar ut ferie:

Gikk konkurs i Sverige

–I en periode eide jeg to butikker i Sverige, og betalte to butikksjefer godt for å gjøre denne jobben. De styrte begge butikkene rett i grøfta og jeg gikk konkurs i Sverige etter åtte måneder. Heldigvis hadde jeg fortsatt Skarnes Ur.

Birgit Johnsen brettet opp ermene og jobbet opp igjen alt hun tapte over grensen i løpet av en tiårsperiode. I disse årene bodde hun hos sine foreldre. Den muligheten var til god hjelp. Det var også «nydelige venner» som stilte opp med råd og tips og kunnskap. – De hjalp meg med å utvide nettbutikken, støttet meg økonomisk, inspirerte og oppmuntret meg. 

Gjorde det godt på bunadsølv

Det begynte etter hvert å bli vanskelig å leve av urmakerbiten. Birgit valgte derfor å jobbe seg opp på gullsmedsiden og tilegne seg mer av det gullsmedfaglige. Så godt gjorde hun det at det årlig hopet seg så mye opp mot bunadsesongen at klokkereparasjonene måtte vike og ligge innelåst frem mot sommeren...

Det var rett og slett for mye å gjøre selv for ståpå-dama Birgit Johnsen. I 2019 tok hun derfor inn en urmakerlærling i butikken - Marcus Lund Haugen. Den gang holdt hun til i andre etasje på Ukkestad, med bare et lite butikkrom i kundemottaket. De solgte klokker og smykker og drev ellers med rens og produksjon av bunadsølv, sølvbelter og klokke og smykkereparasjoner. Selv pynter Birgit seg gjerne med bunadsølje til hverdags. Den store sølja er nydelig på den enkle blusen hun har på seg da Næring24 er på besøk.

Tung tid

Skarnes Ur & Gull klarte seg bra gjennom pandemien også, takket være nettbutikk med klikk og hent og stor økning i reparasjoner og restaurering. Snart trengte de enda mer hjelp.

«Men sta som jeg er, så tenkte jeg, jeg skal søren meg ikke trekke meg nå!»

– Vi fikk inn en lærling til, en flink og god gutt som var hos oss frem til sitt andre kvartal. Han valgte dessverre å ende sitt liv i august 2021.

Fire dager etter døde mormoren hennes som Birgit var svært knyttet til. – Mitt livs verste uke, fastslår hun.

Uken etter fikk hun sitt andre barnebarn. – Dermed ble det litt glede oppi all sorgen også, sier hun stille.

Fikk ikke lån – jobbet døgnet rundt

I 2020 skrev hun kontrakt på et gullsmedlokale på bakkeplan. Våren 2021 åpnet hun dørene. Overtagelsen gikk ikke helt problemfritt, men ble noen hundre tusen dyrere enn antatt.

 – All sikkerhet ble revet ned før vi flyttet inn.

Birgit måtte blant mye annet kjøpe nye sikkerhetsglass, nye gitter, ny alarm, nye skilter.

– Men sta som jeg er, så tenkte jeg, jeg skal søren meg ikke trekke meg nå!

Hun fikk ikke lån. Dermed satte hun seg ned til å jobbe døgnet rundt. Hun la ut annonser på google og fikk «cashet ut» alt de trengte i løpet av noen måneder.

Jobben er en livsstil

Den siste tiden har det nærmest vært mannefall i bransjen. Mange har lagt ned butikken, både i Kongsvinger, Årnes, Lillestrøm og Skarnes.

– Da også Gullsmed Kristoffersen på Kongsvinger sluttet i februar i år, tok det helt av for oss. De første månedene etter hadde vi 40-60 prosent økning i omsetning. Vi har så mye å gjøre nå at kundene våre er nødt til å være litt tålmodige – det kan være litt kø både ved disken og på reparasjoner. Heldigvis har jeg god hjelp av mine to flinke, lærevillige ansatte.

Butikken tar nesten all tid for Birgit Johnsen som forteller at hun bare har hatt én hel uke ferie på nesten 30 år. – Ellers har det bare blitt en dag eller tre ved sykdom og sånn.

Rett skal være rett.

Jobben er med andre ord blitt en livsstil for Birgit som sier hun ikke har tid til overs for tidligere fritidsaktiviteter som håndball, sang og musikk. 

– Det har blitt lagt litt for mye på hylla, selv om det hender jeg tar fram gitaren i stua og klimprer litt på den. Men stort sett kan du være sikker på at jeg sitter i sofaen hjemme og jobber når jeg «egentlig» har fri!

Powered by Labrador CMS