Kongsvinger festning er under rehabilitering

SEMENT OG BETONG ER BANNLYST PÅ FESTNINGEN: Tradisjonsmurer Tore Granmo bruker samme teknikk og materiale på Kongsvinger festning som da murerarbeidet ble gjort på begynnelsen av 1700-tallet. All steinen som er brukt kommer fra Kongsvinger – fra Sagli Grus AS og Gunnar Holt Grusforretning. (Foto: Grethe Bøhn Busterud / Vea)

Festningsmurene fornyes på gamlemåten

Publisert Sist oppdatert

Rehabliterigen av Kongsvinger Festning er snart ferdig. Tradisjonsmurer Tore Granmo bruker samme teknikk og materiale som da festningen ble oppført 1682 – 1706. 

Sement og betong er bannlyst, leire og kalk er lov. I muren rundt festningen passer han på å bruke samme geologiske stein som i hine hårde dager.

– Men håndverket er ikke utdøende, sier han. – Vi er blitt litt flere de siste årene. Tradisjonsmuring er blitt mer populært siden trenden i dag er å restaurere gammelt, ta vare på det vi har.

 Tore Granmo (38) er lærer innen historiske hagefag på Vea og en av landets få tradisjonsmurere.

Det er Forsvarsbygg som forvalter eiendommene på festningen på oppdrag av Forsvardepartementet. Oppdraget med rehabiiteringen av hele det 450 m2 området gikk til Anleggsgartner Arnesen. 

Vegar Krekvik i Anleggsgartner Arnesen forteller at de begynte arbeidet på festningen rett før jul i 2022 og at de nå holder på med det siste murerarbeidet. – Vi vil være ferdig med det siste murerarbeidet i slutten av oktober.

All steinen som er brukt kommer fra Kongsvinger – fra Sagli Grus AS og Gunnar Holt Grusforretning.

 Majestetiske Kongsvinger festning troner over byen og Glomma. Utsikten er spektakulær og historien fascinerende. Det vet innbyggerne og tilreisende å sette pris på.

Nå blir hele området og bygningene rehabilitert i fordums prakt.

Kongsvinger festning.
Powered by Labrador CMS