Folk og røvere med skapertrang
– De er folk! Verksbetjent Ingrid Lysen synes ikke det er skummelt å jobbe med innsatte.
Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Emilie Moseby
Fengselet holder til på Vardåsen og har 117 plasser for menn. Flere av de innsatte jobber på verkstedet som lager varer til salgs i butikken ved Kongsvinger stasjon. Da Nærig24 er innom, strømmer kundene til «Folk og røvere» for å se etter julegaver eller ting til seg selv. Unge, blide Lysen har vakt i butikken i dag, ellers i uka er hun å finne på verkstedet hvor hun sammen med to andre verksbetjenter aktiviserer innsatte, noen av dem svært unge, andre godt voksne.
Juletre på en ny måte – enkelt og sobert for designerhjemmet.
kke alle synes rød julepynt passer med de andre fargene de har hjemme. Potter, vaser og telysholdere i betong kan være et stilfullt valg. Julestemning blir det åkke som!
Elefanten i rommet holder bøkene på plass.
Originale og morsomme knagger i gangen eller på barneværelset. Og det går an å henge andre ting enn klær på dem også!
Hvorfor ikke bruke kaffekoppene som kanskje bare står til pynt ellers som dekorative lysholdere? Når lyset er brent ned kan de brukes i kaffeslaberas igjen!
Hvorfor ikke pynte julekransen med pomponger? Denne passer egentlig året rundt.
Nisser, gløgg og lys hører jula til. Disse skaper en varm og god stemning.
Lampen på en liten bokstabel blir garantert et blikkfang i stua.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut på verkstedet?
– Vi starter morgenen med å planlegge hva vi skal gjøre og forberede de materialene vi trenger. En del produkter lages på en dag, andre tar det en hel uke å lage. Vi er på verkstedet fra åtte til fire, diskuterer ideer og løsninger med de innsatte og hjelper til når de trenger det.
Noen av dem har erfaring fra å lage ting fra før;
– Mange av dem har vært skreddere og er flinke til å sy, andre er snekkere eller har brukt tida på kunst og er flinke til å male.
Kriminalomsorgen innlandet, lokasjon Kongsvinger har også en avdeling med lavere sikkerhet som lager ting til «Folk og røvere»-butikken. Alle innsatte får tilbud på enten jobb eller å gå på skole i fengselet. Pengene butikken får inn på varene går tilbake til verkstedet og brukes til materialer, verktøy og videreutvikling av arbeidsdriften for å gi insatte en meningsfull aktivisering. Målet vårt er å gi innsatte en så normal hverdag som mulig og gi de godt grunnlag for liv etter løslatelse. Hovedfokuset vårt er rehabilitering.
Hvordan er det å jobbe i en høysikkerhetsavdeling?
– Det er klart det er mange regler man må forholde seg til. Blant annet har vi ikke lov til å ha med oss mobiltelefon på jobb. Uvant i starten, men egentlig ligger det mye god læring i det ikke å være så tilgjengelig og til stede på nettet.
Ingrid smiler igjen. Sier hun trives veldig bra på verkstedet: - Det skjer noe hele tiden og mye man må forholde seg til. Synes jeg lærer mye. Dessuten har jeg alltid likt å være kreativ. Det er moro å finne på nye produkter sammen med gutta!
Innsatte som jobber på verkstedet soner dommer i alle kategorier.
– Hva de soner for er ikke relevant for meg, sier Lysen som opplever at alle har sin egen forestilling om hva en kriminell er. – Det bildet er alltid feil! Jeg pleier å svare at jeg jobber med folk.