KJENNER HVERANDRE GODT: Øisten Lismoen (til venstre) har «bare» vært ansatt i åtte år og regnes nærmest som en fersking på Scanpole. Lars Martin Skasberg begynte i bedriften for 32 år siden, men er ikke den som har vært der lengst.

Folk slutter aldri på «Impregneringa»

Publisert Sist oppdatert

Scanpole på Kirkenær scorer høyt på trivsel og god utvikling. I sommer ble de kåret til Årets bedrift i Grue.

Etter at bedriften ble kjøpt opp av finske eiere i september 2019 har den hatt god utvikling i omsetning og driftsresultater. Samtidig skiftet de navn fra Solør Agrotre AS til Scanpole AS. En gang het de Solør Treimpregnering AS.

– Blant folk på Kirkenær går vi fremdeles under navnet «Impregneringa», sier produksjonssjef Rolf Mella. Det går bra med bedriften, men kostnadene er høye.

– Prisene på råstoff til produksjonen samt høyere kostnader til blant annet drivstoff og forsikringer har økt kraftig de seneste årene. Dette er noe vi må prøve å kompensere med mer kostnadsbesparende produksjon.

MYE Å GJØRE: Produksjonssjef Rolf Mella kan glede seg over fulle ordrebøker. - Men det har blitt dyrere å produsere, sier han. Mella har vært i bedriften siden 1998.

(Foto: Emilie Moseby)

STOLPER PÅ STOLPER: Bedriften startet med å produsere gjerdestolper i 1961. I dag produserer og selger Scanpole på Kirkenær to millioner gjerdestolper årlig. Ca 60 prosent går til eksport.

(Foto: Emilie Moseby)

SCANPOLE

Scanpole er en av Europas ledende stolpeprodusenter. Selskapet leverer stolper fra skandinaviske skoger til kraftnett- og telekommunikasjons selskaper over hele verden. Sortimentet omfatter trestolper for elektrisitet, telekom og belysningsnett, samt tømmerprodukter for bygging av infrastruktur og jernbanesviller. I tillegg produseres det over 2 millioner gjerdestolper i fabrikken på Kirkenær.

Fra 2022 har det blitt investert i ny produksjonsstyring/automatiseringen på impregneringsanlegget til Scanpole AS, og er i dag oversiktlig og moderne.

Produkter selges over hele verden. De viktigste eksportområdene er Vesteuropa, Midtøsten og Nord-Afrika. Anleggene ligger i Finland, Norge, Storbritannia og i Irland.

Scanpole tilhører Iivari Mononen-gruppen – en finsk familiebedrift med en lang historie i den globale stolpebransjen.

Scanpoles avdelinger i Norge ligger på Ilseng og på Kirkenær.

Trevirkets mange trinn

Mella viser oss rundt på det svære anlegget som i tidligere tider var et jorde, men som har utviklet seg til et moderne industriområde.

SKAL TÅLE HARDE SLAG:

Han peker og forklarer om den omstendelige ferden trevirke har til impregnerte, grønne gjerdestolper. De skal kunne stå støtt ute år etter år i all slags vær uten verken å sprekke eller råtne. Det fordrer mange prosesser – trevirket må gjennom barking, fresing, tørking og tilsettes korrekt mengde impregneringsvæske. Først da er varen klar for salg. – Vi har strenge krav til dette, men med gode interne prosseser og eksterne kontroller vet vi at vi selger et bra produkt.

Flis til Forestia

Utsortert virke fra barke/sorteringslinjen blir levert som massevirke. Kapp og annet utlegg males opp til flis. Flisa sendes til Forestia som lager sponplater av det, barken blir også levert til en lokal bedrift. Vi leverer til lokale bedrifter, og har da samtidig en miljøgevinst på det.

– Vi tjener selvfølgelig ikke like godt på flis og bark som på stolper, men bedre at vi gjenbruker ressursene enn at de går til spille, sier Mella. Han tilføyer at de kaster veldig lite. – Hele konsernet setter høye krav til seg selv med tanke på miljøet.

Fulle ordrebøker

Det jobbes tre skift på Scanpole. Maskinene går fra sent søndag kveld til ut fredag hver ettermiddag.

SJELDEN DAME: Jane Myhren er en av tre damer i produksjonen. Moren hennes jobbet på kontoret den gang bedriften het Solør Treimpregnering. Selv har Jane Myhren 35 års fartstid i bedriften.

– Vi kunne laget enda mer med nok tømmer hele året. Om vinteren er virket ofte hardt og isete, og produksjonskapasiteten synker. Etter at vi ble en del av Scanpole har vi også økt eksporten og vi ser at vi lettere får solgt varene våre på vinterstid. Det er selvfølgelig

Ca 60 prosent av det de produserer går til eksport. – Nå har vi en fordel av at den norske krona er svak, så eksport er ingen ulempe.

Stort fokus på sikkerheten

Produksjonssjefen forteller at han skvetter litt hver gang han får en telefon hjemme på kveldstid fra jobben. Som regel dreier det seg om noe galt med noe av utstyret, men en opplevelse for tolv år siden sitter fremdeles i: - Da hadde det skjedd en alvorlig arbeidsulykke.

Rolf har sug i magen hver gang han tenker på det. Og det er ofte: - Vi er veldig opptatt av sikkerhet her og bevisstgjøringen rundt dette. HMS-arbeidet tar tid, men er helt nødvendig. Vi har hatt en arbeidsulykke – det er en for mye – og vi skal ikke ha flere!

Lang fartstid i bedriften

Kirkenær-bedriften er kjent for å være en arbeidsplass hvor folk blir lenge. Rolf Mella har vært her siden 1998. Han kommer fra Kirkenær og hadde sin første sommerjobb her i 1976. Senere jobbet han her både etter gymnaset og militærtjenesten. I mange år bodde han på Lørenskog før han flyttet hjem igjen sammen med kona – også hun fra Kirkenær.

– Vi kjente så mange her fra før at det var fristende å komme tilbake. Dessuten var det bedre for ungene våre å være i nærheten av besteforeldre og slekt, sier han.

Rolf Mella har fulgt oss rundt på hele anlegget. Vi blir med ham bort på pauserommet hvor det spilles kort ved ett av bordene. Det er stille i lokalet, alle er konsentrerte over «Amerikaner» som er det faste kortspillet i bedriften.

 – Vi spiller ikke om penger, bare om heder og ære, fleipes det på journalistens spørsmål.

STILLE RUNDT BORDET: Vi kan ikke påstå at skravla går blant mannfolka – og ei dame – i pausene. De konsentrerer seg om å spille Amerikaner.

(Foto: Emilie Moseby)

TROFAST LURING: Willy Haugen har vært i bedriften i 40 år. Han arbeider i slipingen og sørger for at maskinene går. Han er visstnok også god til å koke kaffe, men er han i tillegg god til å spille Amerikaner? Det lure smilet i kortspillpausen tyder på det.

(Foto: Emilie Moseby)

Det går i familien

Scanpole AS på Kirkenær har 25 ansatte – langt de fleste av dem lokale, men også fra Ukraina, Kroatia, Syria og Tyrkia. – Før hadde vi også noen fra Polen, men de har dratt hjem. Jeg pleier å si at her skiller vi ikke på land, her er vi en familie. Som under tidligere eiere og også nå med våre nye eiere er vi alle enige om at Scanpole AS er en flott bedrift å være i, erklærer produksjonssjefen. 

Blant de lokale går jobbene ofte i «arv fra far til sønn». – Vi har tre tilfeller av to generasjoner her, forteller Mella. Mange har vært her i over 30 år, Willy Haugen i over 40. Det tyder vel på et godt arbeidsmiljø?

Powered by Labrador CMS