Industriforum 2023
Fra gårsdagens sutring og misunnelse til dagens samarbeid og ståpåvilje
Samarbeid og optimisme i tøffe tider gikk som en rød tråd gjennom 7sterkes Industriforum før helgen. Litt storpolitikk og makroøkonomi ble det også tid til.
– Tøffe tider til tross – Kongsvingerregionen har en slags indre optimisme rundt det meste, innledet styreleder Chris Samways i 7 sterke. – Det vi er aller best på er samarbeid.
7sterke er en industriklynge for industribedrifter i de sju kommunene; Eidskog, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Våler og Åsnes. Flere hjørnesteinsbedrifter i regionen deltar aktivt i nettverkene med sine nøkkelpersoner.
Sutrete og misunnelige
– Jeg er glad for at vi kan holde en konferanse med samarbeid som tema, sa Per Nygaard, regionsjef for Sparebanken1 Østlandet som var hovedsponsor for arrangementet.
Dét har ikke alltid vært mulig, sa han. – For 30 år siden var kulturen her en helt annen. Bedriftene var sutrete og misunnelige over at "alt" havnet i Oslo-gryta eller alle andre steder enn Kongsvinger. 7 sterke har skapt en stor holdningsendring.
Per Nygaard pekte på at samhandling og samarbeid i regionen er viktigere enn noen gang.
– Flere bransjer har store felles utfordringer. En av mange er robotisering.
Skaper mange, dreper mange
Og dermed var stikkordet gitt til Hans-Petter Nygård-Hansen som spratt opp på scenen for å snakke om nanometer, transistor, prosessorer, generativ kunstig intelligens og disruptive teknologier – uten at det gikk over hodet på tilhørerne.
– Uten nerden stopper verden, sa han. Nygård-Hansen mener at absolutt alt som kan bli digitalisert vil bli det. – Dagens teknologi kommer aldri til å være så dårlig som den er akkurat nå. Om 30 år vil kanskje landbruket drives via kunstig intelligens av folk på Aker Brygge. Teknologiutviklingen skaper mange virksomheter, men tar også livet av mange.
Krig, strømkrise og rentehopp
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank1 Gruppen, ga oss et sveip i store bokstaver over hvordan dagens stormaktssituasjon påvirker økonomien i verden og i Norge.
– Kina har en plan , de vil ha en annen verdensordeninndeling enn vi har i dag. De presser ikke sine verdier på andre, dette er ren business.
Resultatet er ifølge Holvik at Kinas gamle erkefiender Saudi-Arabia og Iran inviteres med i Kina-teamet under mottoet mine fienders fiender er mine venner.
– Det foregår en stormaktskamp mellom USA og Kina. Det som skjedde i Ukraina hadde aldri skjedd hvis ikke Putin var bestevenn med Kinas president Xi Jinping Chi. I Kina får de gratis penger dersom de vil investere i utlandet i et selskap som kan være gunstig for stormaktsspillet.
Det grønne skiftet
For 15 år siden kom 85 prosent av energien fra fossile kilder, det samme skjer i dag. Det grønne skiftet er en illusjon, en drøm , ikke en realitet ennå. Når ideologi får bestemme og ikke realisme går det dårlig. Tyskland stengte kjernekraftverkene ut fra ideologi. Så måtte de legge seg på rygg for Russland og gass og startet kullkraftverk.
Dårlig konkurranseevne
– Norge trenger en ny diskusjon om hvordan vi skal øke produktiviteten, få flere ingeniører og fagarbeidere og slik øke konkurranseevnen. I Kina, Russland, India, Iran og USA satser de på å utdanne flere ingeniører, i Norge er det opprettet en eneste en ny studieplass i IKT!
Bedriftenes rammevilkår er altfor dårlige, mener Holvik. – Vi har svak produktivitetskraft, dårlig konkurranseevne og et høyt skattenivå. Norske eiere betaler i snitt to prosent mer for pengene enn utenlandske. I dagens skattesystem lønner det seg å være liten – vokser man "for mye" får man formueskatt på verdier som ikke er skapt ennå. Samtidig utgjør utgiftene til offentlig sektor 62 prosent av nasjonale politikere.
Elisabeth Holvik rådet de fremmøtte til å ta en prat med sine lokale politikere: – Snakk med dem og fortell dem om konsekvensene av politikken som føres. Det er mye bedre å snakke med dem enn med politikere som er flaska opp innenfor Ring 3; med ekkokammeret på Stortinget!
Den vet best hvor skoen trykker som har den på. Helga Helland, ny klyngeleder i 7 sterke, oppsummerte situasjonen i Kongsvingerregionen ved å si at befolkningen er aldrende, 26, 8 prosent går på trygd og 20 prosent faller fra i videregående skoler.
– Vi må investere mer i dag for å få de ressursene vi trenger i framtida. Vi må få de eldre til å stå lenger i jobb ved å føre en god seniorpolitikk og vi må få flere bedrifter til å ta inn de skoletrøtte elevene.
Innlandets første Science Park etableres på Kongsvinger neste år.
– Vi kunne ikke få et bedre sted å starte på, sa direktør Anette Mellbye. Hun trakk fram regionens kultur for samarbeid, vilje til å utvikle nytt og iveren etter vekst og utvikling.
– For å sitere samfunnsøkonom Victor Norman: – Det er ingenting som fungerer mer som en urbaniseringsmaskin enn høyere utdanning.
Blant publikum i Industriforum var også Pia Fischer, ny leder for Science Park Kongsvinger fra nyttår. Fischer er opprinnelig fra Lundersæter. Per i dag jobber hun i SR-Bank i Stavanger, og har blant annet vært sentral i etableringen av innovasjonsmiljøet Innoasis.
Fra serieflyktning til seriegründer
Aiman Shaqura ble født midt i en krigssone i Beirut. I ti år flyktet han med sin familie gjennom flere land i Afrika, Midtøsten og Europa før de endte opp i Norge og på åtte forskjellige asylmottak.
– Dere snakker om drømmer, vi snakker om mål, sa Shaqura. Livet som flyktning hadde vært tøft og vanskelig og de første årene på Toten - farens favorittsted i Norge - hadde heller ikke vært lette. Dette oppsummerte han i korte trekk, fokuset var på hvordan han lærte å snu ulemper til fordeler. Ved hjelp av en enorm arbeidsinnsats - i perioder fem jobber ved siden av skolen – klarte han å bygge opp en liten kapital og ikke minst ha råd til det de andre elevene hadde råd til. Han begynte på skolen ti år gammel og kunne verken lese eller skrive. Etter hvert fikk han likevel så gode karakterer at han kunne studere økonomi ved Oxford – og ikke minst, etter hvert etablere egne bedrifter.
I dag er han suksessfull seriegründer av flere gaselle- og vekstbedrifter med omsetning på over 100 millioner.
– Det er dine valg som avgjør, ikke omstendighetene.
Der i gården var det iallfall ingen sutring!