God morgen?
– Ja, dette blir en fin dag, sier Mikel Duijnisveld og setter fra seg koppen. I dag skal han til et par Lillestrøm-bedrifter og levere ferskbrent kaffe.
Tekst: Eva Alnes Holte
I 2022 sa Mikel opp jobben som servicetekniker på kaffemaskiner for å satse hundre prosent på Romerike Kaffebrenneri. Mikel gikk «all in» for oppgaven i sin egen private garasje på Skedsmokorset hvor han brenner bønnene den dag i dag. Naboene kommer stadig innom for å kjøpe noen poser.
– De er hjertelig velkomne, men det er altfor trangt her. Jeg er derfor på utkikk etter et sted hvor jeg kan ha brenneriet.
Mikel (52) måtte bli godt voksen, faktisk passere 30, før han begynte å like det sorte brygget. Nå er han like glad i kaffe som nordmenn flest.
– Nordmenn vet ganske mye om kaffe, synes jeg, sier Mikel som opprinnelig kommer fra Nederland.
– Trakterkaffe er vel som å banne i kjerka for deg?
– Å nei, jeg liker trakterkaffe, jeg er da ingen snobb! Kan godt drikke Evergood og lignende, men foretrekker min egen kaffe. Smaken er uansett veldig personlig og alle får lov å drikke den kaffe de synes er best.
Hva slags kaffe foretrekker du?
– Afrikansk – eller kaffe fra Colombia og Honduras. Det er store kvalitetsforskjeller på kaffe. Det er store kvalitetsforskjeller på kaffe i forhold til naturgitte forhold som jordsmonn, topografi og klima samt hvor flinke bøndene er.
Den fra Etiopia – kaffedrikkens hjemland – er aller best. Det er den jeg drikker nå.