KONGSVINGER I GÅR: INDUSTRIFORUM
– Hvis du ikke er et fyrtårn, er du et skjær i sjøen!
Hva skjer med kloden, renta, kronekursen og hvordan kan Kongsvinger gjøre seg deilig for single kvinner i 30-åra? Årets Industriforum i regi av 7 sterke trakk de store og små linjene for bedriftene i distriktet.
Tekst: Eva Alnes Holte
Vi – det satt 170 i salen – fikk en dag fylt med tankevekkende og humoristiske innlegg, godt bundet sammen av klyngeleder Helga Helland.
Vi tar et sveip over dagen som ble møtt med stor forventning etter fjorårets suksess.
Helga Helland er klyngeleder i 7 sterke og ledet Industriforum gjennom et innholdsrikt program. (Foto: Eva Alnes Holte)
Vilde Søkøiteppen Beitnes og Martin Fjeldseth sørget for at lyden ble god i salen. (Foto: Eva Alnes Holte)
– Lav kronekurs er den nye normalen
Den globale økonomien går bedre enn forventet, sa sjeføkonom Bjørn-Erik Orskaug som hadde fått i oppgave å fortelle om det økonomiske fremtidsbildet globalt, nasjonalt og lokalt. Vi fikk vite at vi ikke kan forvente at kursen på den norske krona kommer tilbake der den engang var. – Det vi opplever som lav kronekurs nå kan være den nye normalen. Rentene vil derimot gå ned i løpet av neste år.
Bjørn-Erik Orskag, sjeføkonom i Sparebank 1 Østlandet, spådde fortsatt lav kronekurs og rentenedgang. (Foto: Eva Alnes Holte)
Norsk økonomi tåler ikke høyere rente, ifølge Orskaug. – Markedet spår at vi vil lande på 3,5 prosent, Norges Bank tror 2,5.
Personalutgiftene bekymrer mest
Det er 1,5 ledige stillinger per arbeidsledig i Norge. Stramt arbeidsmarked bidrar til lønnspress og dette uroer bedriftseierne: En spørreundersøkelse blant 60 bedrifter i Glåmdalen/Østerdalen avdekket at bedriftene er mer bekymret nå enn de var før sommeren. Det er særlig de økte personalutgiftene som bekymrer dem.
Elever og lærere fra restaurant- og matfag på Sentrum stod for maten til de 170 deltagerne på industriforumet. Fra venstre: Nils Knashaug, Siv Marit Korsmo, Espen Framås, Marius Marshal. (Foto: Sentrum videregående skole)
– AI kan gi bedre kundeopplevelser, hjelpe oss med kostnadsoptimalisering og overta de kjedelige arbeidsoppgavene, sa Astrid Sjögren, AI-coach i Aylon AB. (Foto: Eva Alnes Holte)
Forlot reklamebransjen 8.10.2012
– Jeg er like lei ordet bærekraft som alle dere andre, utbrøt Petter Gulli, selverklært uforbederlig klimaoptimist og bedriftsrådgiver i 12 Years. Firmanavnet henspeiler på da FN 8.oktober 2018 ga verden tolv år på å nå klimamålene. Samme dato forlot Petter Gulli reklamebransjen og startet 12 Years. To år senere ga han ut boka «HÅP – en praktisk guide for klimaoptimister». Gulli sitter i styret i WWF Verdens naturfond og Hugstiftelsen, og er også medgründer i den sirkulære markedsplassen ReSourcer.bio.
– Flere kommuner skroter gamle planer for å ta bedre vare på naturen, sa Petter Gulli fra 12 Years og mener de får god drahjelp av bedrifter som Mapei, Vestre og Schütz.(Foto: Sentrum videregående skole)
Han advarte salen mot en dyster begynnelse på foredraget, men tilføyde at stemningen ville lette etter hvert – «for det er håp!».
Kloden koker, men det er håp!
– Kloden koker, det har aldri vært så varmt før. Vi mister 4740 kvadratmeter natur hver time i Norge. En million arter i verden er truet av utryddelse og Norge er verdensmester i fossil energi. Nordmenn har også svart belte i shopping og oppussing, overforbruket vårt er den store stinkende elefanten i rommet, sa den tidligere reklamemannen før han gikk over til lysere fremtidsperspektiver: – I India plantet 560 000000 trær på 12 timer for å redde avskogningen, er ikke det fantastisk?
– Gjenbruk som julegaver
Det skjer mye positivt på miljøfronten her i landet også: – Flere kommuner skroter gamle planer for å ta bedre vare på naturen. Vi kjøper mer og mer brukt også når vi skal gi julegaver, for eksempel klær, møbler og elektro, sa Petter Gulli og ramset opp foregangsbedrifter på miljøvennlige produkter i Norge, og også i Kongsvingerdistriktet med Schultz sine solcellepaneler og Vestres miljøvennlige fabrikk.
– Hvis du ikke er et fyrtårn, er du et skjær i sjøen! Her er seks kommuner representert i salen, jeg vil ha en konkurranse på miljøvennlighet dere imellom!
Kirsti Strømstad, prosjektleder i Klosser Innovasjon, fortalte om samarbeidsprosjektet Kraftutfordringen hvis mål er en felles kraftstrategi for de seks kommunene i Kongsvingerregionen. – Industrien trenger mer kraft for ny vekst og grønn omstilling. Status i dag er at vi har for lite fornybar energi og for dårlig strømnett, sa hun og varslet folkemøte 4. desember. (Foto: Klosser)
– Løpet er kjørt for 1,5-gradersmålet, men vi kan klare 2 grader og det må vi – for planeten vil bli ubeboelig ved en oppvarming på 3, sa biologiprofessor Dag Hessen som imidlertid ikke ville være en dommedagsprofet: – Miljøbevisstheten er mye sterkere nå. (Foto: Eva Alnes Holte)
Dagens panel diskuterte hvordan man kan bygge et sterkt og framtidsrettet arbeidsmarked i regionen. Fra venstre: Caroline Nilsson, Nav, Per Nygaard, Sparebank1 Østlandet, Ingvild Isene, Professionals Kongsvingerregionen og Vegard Herlyng, Høgskolesenteret i Kongsvinger. (Foto: Sentrum videregående skole)
– Det å få være i jobb gjør mye med enkeltmennesker og deres familier, var Caroline Nilssons erfaring. – Vi bør beholde de vi har, få inn de i et utenforskap og gi den tilretteleggingen som er mulig for seniorene – samtidig som vi må få dem til å dele den kunnskapen de har før de går ut døra!
Ingvild Isene, selv en innflytter, understreket betydningen av nettverk og av å føle seg ønsket. Per Nygaard opplevde at de eldre er atskillig mer fleksible og åpne for å jobbe lenger hvis de får muligheten. Kanskje 7 sterke skulle ha en arena for eldre arbeidstakere? foreslo han. Vegard Herlynd pekte på hvor viktig det er å oppmuntre til å ta kurs og utdanning i en region i kompetansekrise. – Jeg har aldri hørt noen angre på at de har fått mer kompetanse, sa han.
– Vær en god bedrift i nabolaget ditt!
Arkitekt Maria Årthun i Sweco Architects ville ha konkurranse med andre byer om å tiltrekke seg flest mulig unge mennesker i etablererfasen til Kongsvinger.
Hun tok til ordet for «fristende Tinderprofiler» som ikke ble sveipet til høyre når folk skulle velge bosted og arbeidsplasser. Og hun brenner for godt naboskap, for å invitere innbyggerne inn i de store bedriftenes fellesarealer. https://www.sweco.no/aktuelt/nyheter/her-er-oppskriften-pa-fremtidens-kontor/