I går: Teknologifest for jentene på Innlandet Science Park
Jentene har like gode karakterer i matte og realfag som guttene. Likevel velger under 20 prosent av dem teknologi som valgfag i ungdomsskolen. 21 kvinnelige rollemodeller fra næringslivet stilte i går opp på Innlandet Science for å lose 108 jenter i femte klasse gjennom en dag med programmering og teknologi.
Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Emilie Moseby
Girl Tech Fest (GFT) er en teknologifest som arrangeres flere steder i landet. I går var over hundre jenter fra åtte skoler i Kongsvinger kommune invitert til en annerledes skoledag med teknologiske workshops.
GTF er et tiltak for å øke jenters interesse for teknologi og realfag og få kunnskap om hvordan de kan være med på å utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden – sammen med gutta.
Når elevene skal velge fag på videregående skole er det mange flere jenter enn gutter som velger bort realfaglig matte, etter t-matte i første klasse.
Jentenes interesse for teknologi og realfag er god frem til 10-12 årsalderen, men deretter synker den betraktelig (kilde: Microsoft, Why Europe's girls aren't studying STEM).
PROGRAMMERING: Ivrige jenter gyver løs på programmeringsoppgaven.
BILROBOTEN: Ingunn Sønsteby, pedagog fra Vitensenteret Innlandet, diskuterer oppgaveløsninger med elevene. Hvordan skal de få bilen til å kjøre en meter, snu og kjøretilbake?
Å FORSTÅ SPRÅKET: – Jeg tror jentenes interesse for teknologi og realfag stiger når de tidlig blir introdusert for oppgaver og forstår språket. Da blir det lettere å velge det senere, mener May Lise Igelsrud fra Vitensenteret Innlandet.
Girl Tech Fest ble arrangert mange steder i Norge. Arrangørene bak er IKT Norge, ODA-nettverket, TENK - Tech Nettverket for Kvinner og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.
Vitensenteret er et opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi der besøkende lærer ved å utforske og eksperimentere selv.
Også Politiet var til stede på jentefesten sammen med Ingelin Sørbo fra slettmeg.no.
– Vær bare venn med dem dere vet hvem er, ikke del bilder uten å spørre først og ikke skriv stygge ting til hverandre, var andre oppfordringer fra politiet og slettmeg.no. Politiet inviterte elevene til slutt til å være med å spille Roblox med nettpatruljen.
DE VOKSNE ER VERST: – De voksne skriver mest stygt på nettet så dere kan godt følge med og være litt politi hjemme, oppfordret Aleksander Vatn fra Politiets nettpatrulje. Jentene fra Vennersberg skole rakte stadig opp hendene og stilte spørsmål til han og kollega Anja Johansen (helt til venstre) og Ingelin Sørbo fra slettmeg.no.
ROLLEMODELLENE: Kursholdere og veiledere var kvinner som jobber med IT og teknologi til daglig, og som ønsker å bidra til å styrke kvinneandelen i teknologibransjen (Foto: Klosser Innovasjon)
SPENNINGEN STIGER: Står tårnet? Lærerne fra Langeland er spente. Fra venstre: Siri Bakken, Tone Dannevig og Mari Bekkhus.
LEGO: Her får elevene bryne seg på å bygge lego etter tegninger
MUSIKK PÅ SKJERMEN: Klarer vi å få lyd i tangentene på skjermen, vet å ta på modelleiren?
I MÅL: Roboten ser glad ut – klarer elevene å få den i mål ved hjelp av koding?
Klarer vi å koble opp slik at bilen kan kjøre?
Rollemodeller:
Anne-Lise Brenna
Helga Helland
Marie Skarstad
Tine Moe Løvberg
Marianne Skog Eltvik
Tina Vea
Turid Billingsø
Tuva Christoffersen
Kari Gjelsnes
Maren Haug Andersen
Marthe Ødegaards
Pia Fischer
Polina Bulygina
Runa Birkeland
Sukebate Aletengqimuke
Emma Schiro
Bao-Thy Huynh
Tina Fjeldstad
Linda Bernhardsson
Og Jannicke S. Mykkestue