Kronikk

– Har dere vurdert restaurant- og matfag? En gjenganger er at unge som skal velge en karrierevei blir frarådet å søke seg til yrkesfag av rådgivere på ungdomsskolen.

Kjære foreldre, la oss snakke om restaurant- og matfag

Publisert

Tiendeklassingene i Innlandet står snart foran et viktig valg, valget av videregående opplæring. Søknadsfristen er 1. mars 2024, og mulighetene mange.

For dere som har ungdommer hjemme, har samtalen sikkert allerede funnet sted, kanskje ved middagsbordet eller i bilen; hva skal ungdommen velge å studere? Har dere vurdert Restaurant- og matfag – utdanningsprogrammet som utdanner kokker til restauranter, kantiner og sykehus, servitører, bakere, konditorer og fagarbeidere til matindustrien?

En gjenganger er at unge som skal velge en karrierevei blir frarådet å søke seg til yrkesfag av rådgivere på ungdomsskolen. Dette er en holdning som vi må utfordre. Å velge yrkesfagene er å investere i praktiske ferdigheter og en fremtidig karriere som er både givende og etterspurt i samfunnet.

Videregående skole handler om det man lærer

I tillegg til å få en god matfaglig utdanning, lærer de unge om teknologi, bærekraft og kommunikasjon. De tilegner seg også ferdigheter innen presisjon, praktisk problemløsning, kreativitet, samarbeidsegenskaper og ledelse. Disse ferdighetene er ikke bare nyttige i mat- og måltidsbransjen, men kan også overføres til de fleste andre yrker og bransjer.

På blant annet på Storhamar, Nord Østerdal, Valdres Lillehammer og Raufoss kan ungdommen ta en utdanning i Restaurant- og matfag. Der tilbyr de små klasser som fremmer et godt læringsmiljø. Skolen har også et godt samarbeid med lokalt næringsliv, som gir elevene verdifull praksis underveis, og det er enkelt å få læreplass. Lønn under utdanning kan også være en stor motivasjon for mange.

I tillegg til en solid grunnutdanning får ansatte i mat- og måltidsbransjen gode muligheter for etter- og videreutdanning gjennom et godt utbygget fagskoletilbud. På den måten holder fagarbeiderne seg oppdatert i et næringsliv som stadig endrer seg. I tillegg gir det muligheter for entreprenørskap, som kan være spesielt attraktivt for de som ønsker å skape noe eget.

Sikker jobb i en fremtidsrettet næring

Det er et stort behov for faglærte i alle næringer, og det er tjenestenæringene, som inkluderer reiseliv og servering, som er den store vekstvinneren i årene framover. Reiselivet ble i september 2023 anerkjent som en av regjeringens eksportsatsing, der målet er å øke eksporten fra Norge med 50 prosent innen 2030.

Forskningsinstituttet Menon Economics forventer at omsetningen i norsk reiseliv vil stige til 330 milliarder kroner innen 2030, en økning på nesten 50 prosent. Serveringsbransjen forventes å vokse raskest, med en økning på 65 prosent fra 2019, til en omsetning på 98 milliarder kroner i 2030. Med storslått natur, tradisjonsrike overnattingsbedrifter og kulinariske restauranter som benytter seg av lokale råvarer, skal Innlandet ta del i veksten. Men til det trengs det flere dyktige fagarbeidere, og utdanningen får de på Restaurant- og matfag her i Innlandet!

Powered by Labrador CMS