ERFARNE KOKKEVENNER: Til sammen har de femti år med matkunnskap Før jul åpner Nicolay Paulsen og Stian Bergerud ferskvarebutikk i et 200 m2 lokale i Haugerkvartalet.

– Kongsvinger trenger oss!

– Nå gleder vi oss bare til å sette i gang! Nicolay Paulsen (40) og Stian Bergerud (40) skal jobbe som daglig leder og nestleder i den nye ferskvareforretningen i Haugerkvartalet.

Peders Kjøtt og Fisk

Eiere: KB Gruppen Eiendom og Gjølstad Gård

Daglig leder: Nicolay Paulsen

Nestsjef: Stian Bergerud

Styreleder: Peder Gjølstad Røhnebæk i Peders Kjøtt & Fisk AS

Tekst og foto: Eva Alnes Holte

Går alt etter planen, åpnes dørene før folk begynner å kjøpe julematen. Vi treffer Paulsen og Bergerud på kontoret i området hvor Peders Kjøtt og Fisk skal ligge. Innimellom alt det praktiske som må ordnes før desember, snakker de to kokkekameratene engasjert om all den gode maten de skal selge, om oppskrifter og lokale råvarer. Kjøttet kommer fra Gjølstad som gir kuene alkaisk fór i stedet for kraftfór, noe som skal være godt både for kumagene og miljøet. 

 – Jo bedre dyra har det, jo bedre kjøtt får du, sier Nicolay. 

GODE BUSSER: Stian og Nicolay har jobbet sammen tidligere også – både i Salsus og i Meny-butikken i Kongssenteret. – Vi kjenner hverandre så godt at vi ikke behøver å si noe. Spør vi den andre om noe, vet vi svaret på forhånd!

Julemat med en tvist

OPPSKRIFT:
Vellagret rakørret fra Noraker gård

Granskuddmarinerte rotfrukter, pepperotrømme. Med smør og flatbrød

(4 Personer)

  • 400 g Rakfisk vellagret Noraker

Granskuddmarinerte rotfrukter:

  • 100 g Rødbete
  • 100 g Hvitbete
  • 100 g Gulbete
  • 0,5 dl Hvitvinseddik
  • 0,5 dl Olivenolje
  • 4 ss Granskuddsirup fra Linnea Finnskogen
  • Salt og pepper

Pepperotrømme:

  • 200 g Seterrømme
  • 25 g Pepperrot
  • 40 g Eddik 7 %
  • 50 g Sukker
  • 4 flak Flatbrød
  • 200 g Meierismør 

Pepperrotrømme:

Riv pepperrot og bland i eddik og sukker. Smak til. La dette stå minimum i et døgn. 

Rør sammen rømme og smak til med pepperrotblandingen.

Pisk opp pepperrotrømmen.

Litt revet pepperrot strøs på rømma når den legges opp

Granskuddmarinerte rotfrukter:

Kutt rotfruktene i tynne strimler, ha de i isvann. Bland granskuddsirup, olje, hvitvinseddik og smak til med salt og pepper. Sil godt av rotfruktene og bland dem i granskuddmarinaden.

Hos oss skal enslige kunne komme og kjøpe én kotelett

Stian Bergerud

Etter planen skal den nye ferskvarebutikken åpnes før jul. Da vil selvfølgelig julemat stå på menyen. Stian og Nicolay er snart i gang med å smake seg fram til ulike versjoner av de tradisjonelle, norske rettene – ribbe, pinnekjøtt, rakefisk, lutefisk og torsk. 

– Vi vil tilby julematen med vår egen vri basert på vår lange erfaring som kokker, sier Stian. De skal lage sin egen farse og surkålen er selvfølgelig også hjemmelaget fra butikken.

Folkelig ferskvarebutikk 

Stian og Nicolay legger vekt på at den nye ferskvarebutikken skal være folkelig og ha «greie priser»: 

– Hos oss skal enslige kunne komme og kjøpe én kotelett, sier Stian. – Vi skal ikke være så eksklusive som for eksempel Annis Pølsemakeri.

– Men vi skal også ha nyretapp! innskyter Nicolay og sier at de vil kunne kjøpe inn eksklusive varer dersom kundene ønsker det. 

Det er investert i en ny kjøtthakke slik at de blant annet kan lage farse. De skjærer også opp stykningsdeler i butikken slik at kundene kan velge selv.

Mat og ishockey

De to kokkene mener den nye ferskvareforretningen vil ha gode muligheter til å konkurrere med «harryhandelen» når det gjelder kjøttpriser:

–Ja, det vil nok koste litt mer, men ikke så mye siden vi produserer og lager det meste selv. Hos oss vet du iallfall hva du putter i kroppen, sier Nicolay. 

 Interessen for mat har de begge hatt siden de gikk på ungdomsskolen. Begge valgte matfag på videregående, begge tok kokkeutdanning.

– Til sammen har vi femti år med matkunnskap, sier Nicolay. Han kommer fra Bærum og fikk seg jobb på Baker Hansen etter skoletid. – Jeg hadde en storebror som gikk kokkelinja og syntes det så spennende ut. Hadde lyst til å jobbe med gode råvarer og få maten til å smake enda bedre. 

Veien til Kongsvinger gikk imidlertid via ishockey – Nicolay fikk tilbud om kontrakt på A-laget.

Etter hvert ble han ferskvaresjef på Meny hvor Stian begynte som assisterende. 

«Sterkt medskyldig»

Stian Bergerud er oppvokst på Brenne gård på Namnå med en far som var kokk

A-LAGET: Nicolay Paulsen dro fra Bærum til Kongsvinger da han fikk tilbud om å begynne på A-laget i ishockey. Mat og sport var to store lidenskaper.

SOM FAR, SÅ SØNN: Allerede på ungdomsskolen begynte Stian Bergerud å tenke på å gå i farens fotspor. De to siste årene på videregående jobbet han sammen med sin far på Enger Mat etter skoletid. Senere tok han læretiden sin på Skaslien hvor han var i åtte år.

– Jeg er sterkt medskyldig i konseptet fra jord til bord, smiler han og forteller at det fremdeles er viktig for han å bruke kortreiste, lokale råvarer. Høsten 2017 var han med på å starte Gystadmarka på Jessheim og senere Salsus i Kongsvinger. 

Så kom Stian til Kongsenteret for å jobbe sammen med Nicolay på Meny.

Nicolay mener de to utfyller hverandre: Stian er en rolig og tenkende person, han liker å ha tenkt grundig gjennom alt før han beslutter seg for noe. Jeg er nok mer impulsiv, jeg liker å utforske og prøve nye ting – men jeg er like nøye på kontrollen!

Samarbeid, ikke konkurranse

Snart stiller de forventningsfulle i kokkeklær for å ta imot kunder i den nye butikken. 

Vi er ikke her for å ta marked og konkurrere, men heller for å supplere det som allerede finnes i Kongsvinger

Stian Bergerud

– Vi er ikke her for å ta marked og konkurrere, men heller for å supplere det som allerede finnes i Kongsvinger. Vi skal for eksempel ikke konkurrere med sushien over gata eller pizzaen på hjørnet, sier Stian. – Vi ønsker å samarbeide med lokale bedrifter slik at vi kan hjelpe hverandre til å overleve i markeder som har tørket inn, tilføyer Nicolay.. 

Vi blir med dem ut på gaten for å se hvor butikken skal ligge. Det er ikke bare-bare å finne frem i gatene med flere stengte gater og bygningsarbeider overalt. 

– Det kommer til å bli fryktelig pent i hele kvartalet Potensiale til Kongsvinger er veldig stort, beroliger Nicolay.

Kompisene er enige om at de har havnet på rett hylle i livet – som kokker sammen i Kongsvingers nye ferskvarebutikk. I år gleder de seg ekstra til jul.

Powered by Labrador CMS