KOMMENTAR TIL STATSBUDSJETTET

ØKTE BEVILGNINGER TIL FORSVARET: Mye bra for Innlandet i årets statsbudsjett, men med et så stort oljepengebruk er det oppsiktsvekkende at regjeringen ikke finner rom for å kutte eierbeskatningen, mener NHOs regionsjef Jon Kristiansen.

KRONIKK: Etterlyser kutt i eierbeskatningen

Publisert

Om vi stadig bruker mer penger på offentlige utgifter og folketrygd, vil vi miste handlingsrommet vi trenger for å få til omstilling og verdiskaping.

- Eierbeskatningen har doblet seg under denne regjeringen, og årets statsbudsjett bidrar ikke til å rette opp i dette. Skattetrykket for bedrifter og eiere må ned. Dette er en svært viktig sak for bedriftene i Innlandet.

 - Den offentlige pengebruken øker igjen. Med så stor oljepengebruk er det oppsiktsvekkende at regjeringen ikke finner rom for å kutte eierbeskatningen. Dette er en tapt mulighet til å se på reformer for å få ned offentlige utgifter. Om vi stadig bruker mer penger på offentlige utgifter og folketrygd, vil vi miste handlingsrommet vi trenger for å få til omstilling og verdiskaping, sier Kristiansen.

 Samferdsel

Innlandet får 25 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fylkesveiene. Etterslepet på vedlikehold i Innlandet er derimot på 7-8 milliarder kroner. Økningen er en dråpe i havet.

  • Det er bra at det bevilges nesten 100 milliarder kroner til samferdsel i 2025. Dette er i tråd med Nasjonal Transportplan.
  • Nye Veier får midler som er på nivå med tidligere bevilgninger. Dette er alt for lite i forhold til størrelsen på Nye Veier sin portefølje. Innlandet har mange prioriterte riksveier i porteføljen til Nye Veier. 
  • Innlandet får 25 millioner kroner ekstra til vedlikehold av fylkesveiene. Etterslepet på vedlikehold i Innlandet er derimot på 7-8 milliarder kroner. Økningen er en dråpe i havet. 

Forsvar

Det er store muligheter for Innlandet i den økte satsningen på forsvaret.

  • Det er viktig og bra at regjeringen foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 110 milliarder kroner i 2025, (+ 19 milliarder). Dette er i tråd med langtidsplanen for forsvaret.
  • Det er store muligheter for Innlandet i den økte satsningen på forsvaret. Spesielt tenker jeg på forsvarsindustrien og omfattende byggeprosjekter på Terningmoen og Rena leir, avslutter Kristiansen.

 

Powered by Labrador CMS