Lov om kjønnsbalanse i styresammensetningen
Lovpålagt kjønnsbalanse i styrer
22. desember 2023 vedtok Stortinget å innføre en lovpålagt økning av kvinneandelen i styrer i norske selskaper. Heretter skal visse selskaper kunne dokumentere at minst 40 prosent av styremedlemmene er av hvert kjønn. Lovendringen trådte i kraft 1. januar 2024.
Bakgrunnen for regelendringen er at likestillingen innen styresammensetningen i norske selskaper har hatt liten utvikling de siste tiår. For 20 år siden var andelen av kvinner i norske aksjeselskapsstyrer 15 prosent. Per i dag er andelen fortsatt så lav som 20 prosent. Regjeringen har anført at likestilling og mangfold i næringslivet vil resultere i bedret arbeidsmiljø, økt innovasjon og verdiskapning og gjennomgående bedre beslutninger.
Lovendringen omfatter de fleste selskapsformer, men viktigst er aksjeselskaper og ansvarlige selskaper i det majoriteten av selskaper er organisert på denne måten. Det er imidlertid viktig å merke seg at også boligbyggerlag, diverse stiftelser og samvirkeforetak er omfattet av lovendringen.
Utjevningen av kjønnsbalanse i styrene er innført som en overgangsordning. I første omgang rammer kravet store aksjeselskaper som har mer enn 100 millioner NOK i samlede drifts- og finansinntekter pr 31. desember 2023. Disse selskapene skal oppfylle kjønnsbalansen i sitt styre innen 31. desember 2024. Deretter er det trinnvise skaleringer av selskapenes størrelse basert på antall ansatte og inntektsomfang, hvoretter styresammensetningen må justeres i perioden frem til 2028. Innen 1. juli 2028 skal alle selskaper med inntekter over 50 millioner eller minst 30 årsverk ha kjønnsbalanse i styret. Basert på dagens tall, tilsier dette at ca 20.000 selskaper i Norge må forberede seg på å tilfredsstille lovens krav innen 2028.
«For 20 år siden var andelen av kvinner i norske aksjeselskapsstyrer 15 prosent. I dag er andelen fortsatt så lav som 20 prosent.»
De nærmere reglene for de trinnvise innførslene og styrenes sammensetning finner du i forskrift av 20. desember 2023 om overgangsordning for krav til kjønnssammensetning i styret i foretak.
Tiltaket vil forhåpentligvis være et ledd i et mer kjønnsbalansert næringsliv. I en undersøkelse foretatt av Barne- og likestillingsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet i 2019 viste at kun 22 prosent av topplederne i Norges 200 største selskaper var kvinner. Det verken skal eller bør være slik at kvinner er underrepresentert i ledende stillinger innen næringslivet. Tvert om tror jeg at en økt kvinneandel vil bringe viktige verdier til ledelsesarenaen, som igjen vil kunne gi det aktuelle selskapet et fortrinn i kamp med konkurrerende virksomheter.
«Tiltaket vil forhåpentligvis være et ledd i et mer kjønnsbalansert næringsliv.»