Malermester og eiendomsbaron
Tekst og foto: Eva Alnes Holte
Om jeg snart tenker på å pensjonere meg? Kommer ikke på tale! Vidar Sandermoen (65) ler og sier han har altfor mye å henge fingrene i til å «sette seg i soffan».
Og det er nok noe i det for mannen som er daglig leder for hele fire selskaper.
Han blir alvorlig og setter de blå øynene bak brilleglassene i meg:
–Det er sånn jeg liker å ha det. Jeg trives med høyt tempo.
Bil og fisking
Sandermoen virker best tidlig på dagen, får vi høre. Frokosten hopper han over.
– Det er en myte at du må ha mat om morgenen. For meg holder det med en kaffekopp og så tar jeg yoghurt, havregryn og frukt ved ellevetiden
Han tenker seg om litt da vi spør om han ikke har noen hobby.
«Noen ganger tar jeg noen runder på Vålerbanen – det er gøy!»
– Det må i så fall være bil. Om det ikke akkurat er en hobby så er det iallfall en stor interesse. Noen ganger tar jeg noen runder på Vålerbanen – det er gøy!
Ellers er han ikke turbo hele døgnet. Han kan han godt ta det litt med ro også. Naturen er aldri langt unna Kirkenær og Vidar liker å dra på fisketurer.
– Og så har jeg jo Max, da!
Hjalp faren på jobb
Max, tre år, er barnebarnet. Han bor i Oslo, men Sandermoen er der så ofte han kan. Selv er han også oppvokst i hovedstaden, på Karlsrud like ved Lambertseter. Faren var fra Kirkenær, moren fra Namnå.
«Far var maler og gulvlegger. Jeg var med han og jobbet fra jeg var 12 år gammel.»
– Far var maler og gulvlegger. Jeg var med han og jobbet fra jeg var tolv år gammel. Det var jo ikke forbudt med barnearbeid den gangen!
I 1974 flyttet familien Sandermoen til Kirkenær hvor faren startet opp malermesterbedrift. Vidar fant seg fort til rette.
– Det gikk veldig bra, både mor og far hadde jo det meste av familien her og vi hadde vært mye på Kirkenær og Namnå i skoleferiene. Så stedet var ikke fremmed for oss barna.
Fargeglad familie
Også da han var i militærtjenesten på Haslemoen vendte han hjemme i helgene og hjalp faren. Ikke overraskende tok han etter hvert mesterbrev i malerfaget som sitt opphav – og fetter.
Interessen for maling stoppet ikke med blodsbåndet: Vidar giftet seg etter hvert med ei elverumsjente og sammen var de med på å starte Vakre Hjem fargehandelskjede.
– Vi drev Fargerike på Kirkenær frem til 2016.
Ekteparet fikk to døtre sammen som i dag er 35 og 31 år.
Vidar Sandermoen (65)
Bor på Kirkenær.
Daglig leder for Sandermoen Eiendom AS og fire datterselskaper:
- Tangen Landhandleri, Stange. Handel og agenturvirksomhet. Selskapet kan også erverve og drive fast eiendom samt ved aksjeeie eller på annen måte interessere seg i andre foretagender.
- Myrbakke AS, Kirkenær. Eiendomsselskap.
- Sandermoen AS , Industriell overflatebehandling.
- Teten AS, Flisa. Eiendomsselskap. (Holdingselskap.)
- I tillegg eier Sandermoen Eiendom en tredjedel av Hedalm Anebyhus.
Støtter Rosa sløyfe-løpet
I 1995 kjøpte han Gruetorget og begynte med utleie av egen eller leid fast eiendom. Gruetorget er solgt, men i dag driver og eier Sandermoen konsernet Sandermoen Eiendom AS med datterselskapene Tangen Landhandleri, Myrbakke, Sandermoen og Teten.
I 2016 mistet han sin kone til brystkreft. Før hun døde var hun en av initiativtakerne til Rosa løypa på Kirkenær. Vidar Sandermoen er fremdeles sponsor.
Onlineuniversitet i Canada
Sandermoens har også satt spor etter seg i Canada. I 2005 startet broren Kjetil opp onlineuniversitetet University of Fredericton med fagområdene ledelse, økonomi, administrasjon og HMS. Universitetet har omlag 100 ansatte. Det største kurset het Sandermoen School of business.
«Det er litt morsomt å tenke på at dette navnet står på flere tusen diplomer som henger rundt omkring i verden!»
– Det er litt morsomt å tenke på at dette navnet står på flere tusen diplomer som henger rundt omkring i verden, synes Vidar som var medeier med 15 prosent av aksjene. I fjor ble det kåret til beste online-universitet i Canada. Samme år solgte brødrene University of Fredericton.
– Ikke rart folk flytter!
– Malermesterbedriften du tok over etter faren din har 50-årsjubileum i år. Skal dere feire?
– Nei, dette er ikke stunden for å feire. Vi har jo måttet permittere og si opp folk på fabrikken. En feiring ville vært veldig lite passende, synes jeg.
Sandermoen er ikke særlig imponert over den sittende regjerings støtte til norsk næringsliv:
– Vi har ikke hatt noe hjelp fra regjeringen. De legger ikke noe til rette for å drive næring. Høye skatter og avgifter, ingen strømsubsidiering – ikke rart folk flytter til andre land!
«Kanskje snart på tide å slå sammen noen av småkommunene også?»
Han vil ikke si noe vondt om driften av Grue kommune. – Vi sliter med det samme som andre småkommuner – lavt innbyggertall, lite tilsig av yngre folk og mange eldre. Jeg forstår godt at kommunene må slå sammen skoler og drive større enheter. Kanskje snart på tide å slå sammen noen av småkommunene også?
Han rister oppgitt på hodet: – Norge går så det dundrer, sier de. Få ned renta så folk tør å låne penger igjen, sier jeg!
«Norge går så det dundrer, sier de. Få ned renta så folk tør å låne penger igjen!»
– Det er en stor fordel å ha flere bein å stå på, sier Sandermoen som stadig har nye prosjekter på gang. Eiendomsdriften hans går veldig bra.
– Jeg bare gjør det jeg tror jeg kan.
Intervjuet er over. Sandermoen tilbyr seg å kjøre meg tilbake til kontoret på Grøset. Vi setter oss i bilen og kjører gjennom Kirkenær sentrum. På veien forteller han om nye Kiwi som skal på nabotomta til der Sparbutikken ligger i dag, om de nye planene for Tetenbygget på Flisa og ny Kiwi-butikk på Rasta i Kongsvinger.
Vidar Sandermoen skal nok holde på i mange år ennå.