Arbeidsmarkedet fremover - jobber som kommer og jobber som forsvinner

TEKNOLOGI OG HELSE: Globalt regner arbeidsgivere med at den største prosentvise veksten er i teknologirelaterte jobber knyttet til datahåndtering i bred forstand. Imidlertid forventes det også vekst i manuelle jobber i landbruk, transport, utdanning og opplæring – og ikke minst i helse og omsorg.

– Nesten halvparten av jobbene våre kan bli borte

Seks av ti medarbeidere kommer til å trenge en eller annen form for opplæring de kommende fem årene.

HR Norge

Behovet for å tilegne seg ny og oppdatert kompetanse er viktigere enn noen gang – verden over.  Norske arbeidstakere er enige, men de færreste mener at de selv trenger å tilegne seg ny kunnskap. 

Det skriver HR Norge i en pressemelding om arbeidsmarkedet de kommende årene. Meldingen tar utgangspunkt i World Economic Forum -rapporten Future of Jobs Report 2025 hvor det går frem at kompetansemangel er den største utfordringen og bremsen for nødvendig endring og utvikling av virksomhetene. The Future of Jobs Report 2025 samler perspektivene til over 1 000 arbeidsgivere – som til sammen sysselsetter mer enn 14 millioner medarbeidere på tvers av 22 industrier i 55 ulike land. Norge har gjennom HR Norge og resten av den europeiske HR-organisasjonen EAPM vært bidragsyter i å samle dataene som rapporten er bygget på.

Her kan du lese hvilke yrker som ifølge rapporten vil ha størst og minst vekst fram til 2030.

 Kompetansemangel den største utfordringen

5 globale trender som endrer arbeidsmarkedet

Future of Jobs Report 2025 trekker fram fem makrotrender som sammen og hver for seg kommer til å endre og forme det globale arbeidsmarkedet i årene fram til 2030:

1. Digitalisering og automatisering 

2. Økonomisk usikkerhet og manglende økonomisk vekst

3. Grønn omstilling 

4.Demografiske endringer 

5.Geo-økonomisk fragmentering og geopolitiske spenninger

De kommende årene kan vi forvente at 40 prosent av de ferdighetene vi har for å gjøre jobben vår enten er helt utdatert eller må endres. Dermed er det forventet at 6 av 10 av oss vil trenge ny opplæring og trening for å utføre jobbene våre,  ifølge pressemeldingen fra HR Norge.  63 prosent av arbeidsgiverne som har besvart World Economic Forum´s undersøkelse oppgir at kompetansemangel er den største utfordringen og bremsen for nødvendig transformasjon og utvikling av virksomheten.

- Dette samsvarer med tall fra HR Norges egne undersøkelser, der halvparten av norske arbeidsgivere sier de opplever kompetansemangel i virksomheten. Vi gjorde samtidig noen interessante funn i vår egen arbeidslivsundersøkelse i april i fjor, som viste at norske arbeidstakere også ser at det er behov for utvikling av kompetanse og ferdigheter i egen bransje og yrke, men at de færreste mener at de selv mangler kompetanse, forteller Nordstad.

Yrker som kommer - og som nesten forsvinner

Det forventes ifølge pressemeldingen at det skapes nye jobber tilsvarende 14 prosent av dagens totale sysselsetting, og at jobber tilsvarende åtte prosent av dagens sysselsetting vil bli borte.

Globalt regner arbeidsgivere med at den største prosentvise veksten er i teknologirelaterte jobber knyttet til datahåndtering i bred forstand som stordata, AI, software utvikling og cybersikkerhet, samt ingeniørjobber knyttet til grønn omstilling. Det forventes også en vekst i manuelle jobber i landbruk, transport, utdanning og opplæring, og ikke minst helse og omsorg. Administrative jobber og jobber knyttet til typiske skrankejobber vil det bli atskillig færre av, heter det i rapporten fra World Economic Forum.

Offentlig sektor bekymret over digitalisering

- Dette er i tråd med behovene vi også ser her hjemme, sier Nordstad. I en HR Norge-undersøkelse fra 2023 kom det frem at  halvparten av respondentene i offentlig sektor oppgir digitalisering som en årsak til krevende utsikter, mens kun 19 prosent i privat sektor oppgir tilsvarende. – Når Norge har verdens største offentlige sektor, og vi vet det er her behovet vil øke mest i årene som kommer er dette alvorlig.

Stort behov innen helse og omsorg

I tillegg er det stort behov for folk innen helse- og omsorg, og opplæring og skole. Bare i helsevesenet vil Norge trenge 180.000 flere ansatte de neste 30 årene, heter det i pressemeldingen fra HR Norge.

- Vi blir stadig eldre her i landet og det tar for lang tid å produsere ny arbeidskraft. Derfor er det ekstra viktig for oss her hjemme at alle som kan være i jobb er i jobb, så sykefraværet må ned. Vi trenger at folk utdanner seg innenfor de yrkene hvor det vil bli behov fremover og vi må tiltrekke oss arbeidskraft fra utlandet, sier Nordstad.

Etterspurt kompetanse

Som følge av at makrotrendender endrer arbeidslivet, er arbeidsgivere opptatt av at arbeidstakere har kompetanse og nøkkelferdigheter som kan vise seg å være nødvendig for å håndtere disse endringene. Evne til analytisk tenking er fortsatt den mest ettertraktede ferdigheten ved inngangen til 2025. Størst vekst og etterspørsel forventes det at man får innenfor:

  • Digital kompetanse som AI og big data, cyber sikkerhet og digitale nettverk og generell digital kompetanse 
  • Kognitive ferdigheter som kreativ tenkning, omsorg og evnen til å lære bort/undervise.
  • Egenskaper som robusthet, fleksibilitet og tilpasningsdyktighet samt nysgjerrighet og evne til livslang læring 

- I begynnelsen av 2024 gjennomførte vi i HR Norge en befolkningsundersøkelse i Norge knyttet til kompetanse, og den viste at folk flest også ser at dette kommer til å bli viktige ferdigheter i årene som kommer. Ni av ti sa da at digital kompetanse, fleksibilitet og tilpasningsevne, som evnen til å samarbeide og bygge relasjoner, evnen til å fortsette å lære og tilegne seg ny kompetanse og ferdigheter kommer til å bli viktig, sier Nordstad i HR Norge.

HR Norge er landets største HR- og ledelsesfaglige nettverk og består av medlemmer fra både privat og offentlig sektor. Vi dypdykker i faget og har sterk kompetanse på trender og bevegelser innenfor arbeidslivet.

 

 

 

Powered by Labrador CMS