FINANSREDAKTØR I DAGENS NÆRINGSLIV: Avviklingen av oljenæringen er det smarteste Norge kan gjøre:
NORSK ØKONOMI HAR TÅLT SJOKKET
ARENDALSUKA: I fjor snakket de om Norge «På kanten av stupet» – i år het programposten «Spenn sikkerhetsbeltene – ulendt terreng i vente». Mye har skjedd siden 2022, men vi holder oss inntil videre godt bak stupekanten ifølge økonomitrioen fra Dagens Næringsliv.
– Prisene har steget med 5,4 prosent siden vi stod her i fjor, styringsrenta 3,75 prosent , hovedindeksen på Oslo Børs er helt flat, boligprisene falt med 0,2 prosent, oljeprisen med 13 og gassprisen med 80, oppsummerte DN-kommentator Anita Hoemsnes.
– Inflasjonen ble mye høyere enn alle så for seg, rentene steg mye mer enn forventet. Den største overraskelsen er hvor godt norsk økonomi har tålt sjokket, sa finansredaktør Terje Erikstad.
100 000 nye er kommet inn på arbeidsmarkedet det siste året og sysselsettingen er på det høyeste nivået siden 2009. 12 renteøkningen, men arbeidsmarkedet er dønn solid.
Kan det være at Norges Bank har klart kunsten å sette opp renten riktig og til riktig tid – som å lande et fly mykt i jordskjelv? Økonomene i Dagens Næringsliv spekulerte i det fra scenen.
Finansredaktør Erikstad: – Når inflasjonen blir for høy skal renten settes opp for å dempe økonomiske aktivitet. Det forventede resultatet er lavere økonomisk vekst og høyere arbeidsledighet. Vi har fått inflasjonen ned uten lavere sysselsetting. Dette vil bli diskutert i årevis fremover blant økonomer - hvilke mekanismer ser vi her?
– Økonomien har også holdt seg bra i USA, innskjøt børskommentator Finn Christian Jensen. Han var bekymret for utviklingen i Kina som er en viktid del av motoren i verdensøkonomien: – Der faller prisene. Det kinesiske eiendomsmarkedet bruker store mengder stål og jernmalm som de importerer, blant annet fra Norge for å bygge. Nå klarer de ikke å betjene regningene sine.
Kina importerer mye energi. Hvis Kina ikke klarer å holde økonomisk vekst, hva da med olje- og gassprisene ?
– Hvis prisene i det kinesiske eiendomsmarkedet sprer seg til resten av økonomien, er det ingen vei utenom at prisene på norsk olje faller.
– Det er ingen tvil om at den norske økonomien ikke er klimarobust, sa Erikstad. Han mener at en styrt avviklingen av oljenæringen er det smarteste Norge kan gjøre:
– Hvis man ikke styrer en slik omstilling blir resultatet bli mye dårligere.