KOMMENTAREN
Regjeringen ønsker å innføre «hotellskatt»
Hotellene i Innlandet har svært lave driftsmarginer. Dette gjelder spesielt mange små distriktshoteller, som nå rammes hardt.
For mange hoteller kommer denne hotellskatten på toppen av allerede betydelige frivillige fellesgodebidrag, bidrag til destinasjonsselskaper, eiendomsskatt og økt formueskatt
Besøksbidraget som regjeringen i dag foreslår, er særdeles misvisende og må forstås som en ren hotellskatt. Forslaget er distriktsfiendtlig.
Forslaget er stikk i strid med det næringen sjøl har bedt om og man følger heller ikke opp Reisemålsutvalgets anbefaling om at alle som besøker Norge bør bidra. Forslaget er det vi har fryktet og advart mot i lang tid og løser ikke de utfordringene vi har.
45 prosent av norske hotellsenger står tomme på landsbasis når vi ser året under ett. For Innlandet er prosenten enda lavere. Hotellene i Innlandet har svært lave driftsmarginer. Dette gjelder spesielt mange små distriktshoteller, som nå rammes hardt.
For mange hoteller kommer denne hotellskatten på toppen av allerede betydelige frivillige fellesgodebidrag, bidrag til destinasjonsselskaper, eiendomsskatt og økt formueskatt.Ett av næringsministerens tre kjernepunkter i dagens pressemøte var nettopp å øke lønnsomheten også til disse hotellene, om vi skal forstå henne rett. Da blir det en logisk brist å innføre ytterligere en skatt, fortsetter Kristiansen
Skal dette være et besøksbidrag må det omfatte alle som besøker Norge og ikke bare de som overnatter på hotell.
Det blir alt for enkelt å innføre dette bare på hotellene uten også å ta med for eksempel bobilturisme. Forslaget omfatter også at campingplasser skal kreve inn et slikt «besøksbidrag» men så lenge man ikke er villig til å se på lovverket i forhold til «villcamping» slik de har gjort i Mellom-Europa og nå sist i Danmark, betyr bare det at flere «villcamper» og enda færre bor på campingplasser. Hvordan dette skal bidra til å øke lønnsomheten til campingplassene våre er uforståelig, sier Nermo.
Det er ikke tvil om at regningen i all hovedsak vil gå til nordmenn på norgesferie og utlendinger på hotellferie, mens blant annet turistbusser, cruise og bobil fortsatt får være gratispassasjerer og nyte godt av fellesskapsgodene.
Regjeringens eksportsatsning på reiseliv der målsetningen er å fylle de tomme hotellsengene, skape helårlige arbeidsplasser og øke lønnsomheten, ødelegges nå om denne hotellskatten innføres.
Dette forslaget kan ikke forstås annerledes enn å være direkte distriktsfiendtlig.