– Samarbeid er kursen videre for Kongsvinger

Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Vidar Hovind

Kongsvinger har blitt nominert til Innlandets mest næringsvennlige kommune to år på rad. På Innlandet Science Park fikk vi demonstrert hvorfor.

Paneldeltakerne var enige om at Innlandet Science Park er en viktig møteplass for næringslivet i Kongsvinger, både nye og etablerte bedrifter. Fra venstre: Pia Fischer, Bård Tronvoll, Trond Hagerud, Lise Selnes, Elin Såheim.

Næringslivsledere, tilbakeflyttere og innflyttere var invitert til Innlandet Science Park for å høre om mulighetene de har til samarbeid med andre bedrifter, jobbmuligheter, tilgang til forskning og rådgivning. 

Kongsvinger er først ute

 – Det er ikke uten grunn at Kongsvinger er først ute i Innlandet med sin Science Park, sa daglig leder Pia Fischer og pekte på samarbeidet mellom næringslivet, høyskolesenteret, Creds, 7sterke og Klosser. Nettopp dette samarbeidet vil være nøkkelen til suksess i regionen, mener hun:

– Hos oss i Science Park kan oppstartsbedrifter og de etablerte møte forskere, investorer, hverandre og offentlige aktører. Tanken bak aktivitetene våre og de formelle møteplassene er at partene sammen kan utvikle ideer og prosjekter. 

DERFOR TRENGS VI! – Kun to prosent av landets samlede FoU-utgifter gikk til Innlandet i 2018. Vi scorer lavest på innovasjon i Norden. Nettopp derfor trenger vi Innlandet Science Park. Vi skal sette innlandet på kartet som kunnskaps- og innovasjonsregion sa daglig leder for Science Park i Kongsvinger; Pia Fischer.

Store utfordringer

Men regionen sliter også med store utfordringer som befolkningsnedgang, et økende antall unge mellom 18 og 35 år står utenfor utdanning eller arbeid, få tar høyere utdanning og forskningsaktiviteten er lav i området. 

– Alle utfordringene har gitt oss lav selvtillit. Flere fra næringsliv, kommuner og akademia har sett av vi må samarbeide for å løfte oss, sa Elin Såheim Bjørkli, ordfører i Kongsvinger 

– Da Kristin Halvorsen var kunnskapsminister ble jeg bedt om å komme på arrangementer og si noe om hvorfor det gikk så dårlig på Kongsvinger i motsetning til Nord-Østerdalen, sa Lise Halvorsen stortingsrepresentant og leder for Innlandet Arbeiderparti. – Nå blir jeg heller spurt om næringlivsamarbeidet vi har i regionen. For meg er det alltid gøy å løfte Kongsvingerregionen og Mapei frem i lyset, også internasjonalt. 

– La oss framsnakke hverandre

Bård Tronvoll, leder for forsknings- og bærekraftsenteret Creds som holder til i Science Park pekte på at utfordringene i regionen er de samme mange steder i verden: Ta tak i de utfordringene næringslivet og samfunnslivet har, se på hvordan vi kan gjøre dette generaliserbart for å få den lokale forankringen over i den internasjonale sfæren, oppfordret han. 

– I 2007 stiftet vi 7sterke og startet samarbeidet mellom industri og næringsliv. Samarbeidet med Innlandet Science Park er kursen videre. At Creds holder til her og at vi kjenner hverandre, kommer til å bety mye for Mapeis utvikling, uttalte Trond Hagerud, administrerende direktør for Mapei Norge og tidligere styreleder i 7sterke. – La oss framsnakke hverandre, la oss løfte hverandre opp – vi får det ikke til alene.

Jon Kristiansen, regiondirektør NHO Innlandet

LIVSVIKTIG FOR NÆRINGSLIVET I KONGSVINGER

E16 OG MER KRAFT: – Bli enige om E16 og bygg ut mer kraft, anbefaler Jon Kristiansen, regionsjef NHO Innlandet
(Foto: Moment Studio)

Sparebankstiftelsen Hedmark

Stiftelsen Innlandet Science Park er etablert av Sparebankstiftelsen Hedmark (SBSH) for å fremme innovasjon i regionen. 50 prosent av utbyttet til SBSH skal gå til å styrke kunnskap som skal bidra til vekst i regionen, etablereringen av InSP er et ledd i dette

«En Science Park er et økosystem hvor høyere utdanning og forskning er navet i et samarbeid med gründere, kunnskapsbedrifter, investorer og offentlige aktører» heter det i sparebankstiftelsens egen omtale av «parkene». 

Kongsvinger var først ute med sin Science Park som også skal bygges i Lillehammer, Hamar, Elverum og kanskje også Gjøvik. 

«Det er viktig ikke å utdanne til arbeidsledighet. Vi tar derfor alltid utgangspunkt i et behov i samfunnet for å dekke bedriftenes behov».

Vegar Herlyng,
daglig leder for Høyskolesenteret.

– Kom an, gründere! Det er ingen grunn til å være redd for å satse i Kongsvingerregionen, sa NHOs regiondirektør Jon Kristiansen da Næring24 intervjuet ham for to år siden. Til tross for at regionen fortsatt har store utfordringer, mener Kristiansen det samme i dag – «takket være det gode arbeidet som gjøres mellom bedriftene, kommunen, akademia og hele virkemiddelapparatet 

Han understreker imdlertid at disse tre forutsetningene må på plass: 

  • Bli enige om E16
  • Bygg mer fornybar kraft
  • Fortsett å jobbe med å dekke det behovet for arbeidskraft bedriftene har. 

– Stryn var aldri et alternativ

FAMILIEN FØRST: – Jeg må vite at Gustav, Sofie og Hedda har en god base og det har de her i Kongsvinger. Har man det bra i livet, kan man få til alt, sier Johannes Thingnes Bø. Han og Hedda Dæhli Bø flyttet til hennes hjemby for noen år tilbake.

– Når jeg etter hvert legger opp som skiskytter, håper jeg å få jobb i Kongsvinger!




Stryningen Johannes Thingnes Bø er ikke i tvil – han vil fortsette å bo i byen mellom de dype skoger. – Vi flyttet hit da Hedda var ferdig med å studere og vi skulle få barn, forteller tobarnsfaren.



Plutselig skulle «alle» flytte hjem

Hedda Dæhli Bø er vokst opp i Kongsvinger. – Mens vi bodde i Oslo, begynte mange i hennes gamle omgangskrets å snakke om å flytte hjem. I likhet med dem fikk vi også lyst på et liv som liknet mer på det vi var vant til fra oppveksten vår – litt mindre kjas og mas, litt mindre bilkøer. Dessuten ville vi jo få bedre tilgang på barnevakter, Heddas foreldre bor jo også her.




Stryn var aldri et alternativ...




– Vi er veldig fornøyde med hvordan livet kjennes nå.




Han synes han er blitt veldig godt tatt imot i Heddas barndomsby : - Folk her er veldig blide.







Dessuten er de ikke redde for å satse, mener Thingnes Bø: - De gir gass og starter ferskvareforretning og bakeri over en lav sko– nå må vi bruke dem og slutte å handle i Sverige!

– Vi vil være din trygge storesøster

VELKOMMEN TIL OSS: Ingvild Isene (til venstre) og Monica Berg vil trekke folk til Kongsvinger og få dem til å trives.

Ny i byen eller flyttet tilbake? Professionals tilbyr et nettverk til innflyttere og tilbakeflyttere. Etter sommerens lanseringsmøte teller det allerede 110 medlemmer, eller ambassadører som de liker å kalle seg.




En av oppgavene deres er å framsnakke Kongsvinger for å trekke flere folk til regionen. En annen er å få de nye til å føle seg velkomne.




– Vi har så lett for å snakke ned stedet vi kommer fra, sier Monica Berg som har flyttet hjem igjen og i dag er butikkansvarlig for tre HedMur-forretninger. Styreleder Ingvild Isene har flyttet fra Lørenskog til Kongsvinger hvor hun i dag jobber som bærekraft- og kommunikasjonsansvarlig hos Schültz.





Årsakene til at medlemmene har flyttet til Kongsvinger kan være så ulike – noen er innflyttere som har funnet sitt hjem her, noen kommer på grunn av jobb, noen på grunn av fred, andre på grunn av forelskelse og noen som studenter.






– For å trives og lykkes både personlig og profesjonelt er det viktig å knytte bånd og bygge nettverk. Professionals tilbyr den muligheten, sier Ingvild Isene. Eller som det heter i brosjyren: Vi vil være din trygge storesøster.





Professionals drives på frivillig engasjement.

Gründer i magen?

HJELPER ETABLERERE: Stian Gulli, Tove Gulbrandsen og Ida Skarnes.

15. oktober går startskuddet for etablererkurs i Åsnes, Grue, Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal og Nord-Odal.





Brenner du for en idé og ønsker innspill på hvordan du kan utvikle den videre? Går du med tanker om å starte egen bedrift, men lurer på hvor du skal begynne? Har du bestemt deg for å satse og ønsker gode støttespillere på veien?





Da bør du melde deg på Etablererkurs, oppfordrer Tove Gulbrandsen i Sør-Hedmark Næringshage. Kursene går over fem kvelder. En kombinasjon av samlinger og bruk av digitalt verktøy leder deg gjennom prosessen med å lage din forretningsplan. Kurset gir deg også et nettverk med andre som er i startfasen for å utvikle og avklare sin forretningsidé.






Kursene holdes i Science Park i Kongsvinger.





Valgfritt økonomikurs 19. november 2024.





Fortløpende påmelding til https://etablererkursinnlandet.no

– La oss dele, ikke kjøpe nytt!

BRUKES LITE: – Hvorfor kjøpe drill som blir liggende i boden mesteparten av året? Martin Hansen i Creds – for øvrig også norgesmester i håndbak - slår et slag for utleiemodeller.

– Vi binder opp betydelige ressurser på ting vi bruker veldig lite, sa Martin Hansen fra Creds, forskningssenteret for digitalisering og bærekraft. Han slo et slag for å dele på ressursene ved å tilby utleiemodeller. – På den måten kan bedriftene både skape økonomisk vekst og arbeidsplasser.

Alle kjendisene må til Kongsvinger

DE DYPE SKOGER: Mona Nordøy er Kongsvinger-ambassadør på sin hals.

– Vi har verken de høyeste fjellene eller de dypeste fjordene, men så vakkert det er her i Kongsvinger!

Fotograf Mona Nordøy sier hun er stolt og takknemlig over å bo i regionen. Faktisk så stolt at hun bruker Kongsvinger som bakteppe for alle kjendisportrettene hun tar – det være seg Skarstad Gartneri, svømmehallen, Sætherjordet, verkstedhaller, festningen.

– Jeg vil lage portretter med stoppeffekt, sier hun. Og stoppeffekt blir med de omgivelsene enten det er Jens Stoltenberg, Prinsesse Märtha Louise, Robbie Williams, Dennis Storhøi, Frode Alnæs, , Surfe-Rosa eller Espen Lind hun tar bilde av.

Tar sosialt ansvar på alvor

INTERESSERTE: Mange møtte frem da byens nye storstue inviterte til Åpent hus på Kongsvinger

KIL Toppfotball har ikke bare aktiviteter for topptrente unge mennesker.

– Alt som ikke er direkte fotball er med på å gjøre A-laget bedre, sa Jonas Krabseth, administrajonssjef og data- og sikkerhetsansvarlig i KIL. Seniorklubben vår er en gjeng trofaste støttespillere som hjelper til med mange praktiske ting i klubben vår. Hyggelig sosialt sammen har de det også. I oktober skal vi til Liverpool sammen!






Gåfotball og gatelag

Klubben arrangerer også gåfotball for demente og fotballtrening og kamper for rusavhengige; det såkalte Gatelaget. – Vi begynte med Gatelaget i november 2022. Siden den gang har ti sluttet fordi de enten har fått seg jobb eller kommet i arbeidstrening.






























Rock og klang under kuplene

Visste du at Kongsvinger har et blomstrende kulturliv? Lars Ovlien og Mats Holt Myrvold ga oss et sveip over alt fra kirkekonserter til motortreff, Teatret Glåmdal og «Fest på samfunnshuset».

– Vi er avhengige av å samarbeide med hverandre, vi er for små til å stå alene, sa Ovlien. Han fortalte at Kongsvinger Amatørteatret er to ganger sendt til landsfinalen. I mars 2025 kan du se oppsetningen «Fest på samfunnshuset».





Teater i Glåmdal produserer teater i de sju Glåmdalskommunene gjennom egenproduksjoner, samarbeidsproduksjoner, gjestespill, pedagogisk virksomhet og konsulentvirksomhet. Øivind Roos er leder og teateret har både fast ansatte kulturarbeidere og frivillige.





Vinger Blues & Rock Club er en frivillig konsertforening som ble stiftet i 2012. Holder til i egne lokaler ved Kongsvinger stasjon.





Klang under Kuppene er Vingers kirkes egen konsertserie. – Det er klassisk musikk i skjæringspunktet mellom klassisk og folkemusikk, sa Ovlien.







Berit Billingsø og Håvard Gimse startet i fjor Pianoforte for å stimulere til mer klassisk musikk og et bredere tilbud til befolkningen. De ønsker også å legge til rette for talentsatsning.

PÅ JOBBJAKT: Flere av bedriftene som var med varslet om ledige stillinger og om kompetansebehov som vil komme i nær fremtid.

«En som står utenfor samfunnet fra 19 til 62 år koster samfunnet 15 millioner kroner – for ikke å snakke konsekvensene det har for enkelte som havner i utenforskap.»

Lisbeth Haveråen-Brattås, NAV, om prosjektet og møteplassen Ung inkludering

Powered by Labrador CMS