Montrene til skogfinsk museum lages i låven på Grøset

Montrene som skal være i nybygget til Norsk Skogfinsk Museum lages på verksted i låven på Grøset.

Skogfinsk spenning før statsbudsjettet

Publisert Sist oppdatert

Vil nybygget til Norsk Skogfinsk Museum få pengene det trenger for å drive det? Svaret kommer 6. oktober over statsbudsjettet. I låven på Grøset går arbeidet med de nye montrene sin gang.

Nybygget på Finnskogen, med en prislapp på 126 millioner kroner, er i ferd med å reise seg. Daglig leder Dag Raaberg er ifølge avisa Glåmdalen i går imponert over hvor raskt veggene, takene og de store furustolpene har kommet på plass. Inne i bygget ser man også antydningen til rominndelingen i både kontorfløy og de 400 kvadratmeterne til utstillingen.

VERKSTED PÅ GRØSET: Tømrer Pål Christensen (til venstre) og museumshåndverker Erling Aasheim har verksted i låven på Grøset.

Museumshåndverker Erling Aasheim og tømrer Pål Christensen på Grøset er ikke i tvil om at det kommer til å bli et flott bygg. – Nå får vi bare vente og se om museet får bevilgninger til de tre og en halv stillingene, sier Aasheim sindig til Næring24. De to skal jobbe med montrene fram til neste sommer. Nybygget skal åpnes neste høst forutsatt at det blir bevilget penger til mer personalet.

– Interessen for skogfinnene er stor, sier Aasheim og forteller at museet har ansvaret for 170 hus på Finnskogen – fra Åsnes i nord til Finnskogtunet som er hovedsenteret i Grue. – Under Finnskogdagene kommer det gjerne tusen besøkende.

MYE ER FERDIG: Veggene, takene og de store furustolpene har allerede kommet på plass. Inne i bygget ser man også antydningen til rominndelingen i både kontorfløy og de 400 kvadratmeterne til utstillingen.

Museet skal etter planen åpnes i oktober neste år – forutsatt at de får penger til flere stillinger.

Utstillingen skal blant annet monteres på buede vegger i det 400 kvadratmeter store lokalet.

– Får vi ikke penger til flere stillinger, så kan vi ikke åpne museet i oktober neste år. Vi overtar bygget i juli neste år, og da starter også prøvetida for bygget, det vil si at vi da skal se hvordan det fungerer og eventuelt avdekke feil og mangler ved det. Den tida vil starte, uansett om vi tar det i bruk eller ikke, sier Dag Raaberg til Glåmdalen. – Vi trenger midler til tre og en halv stilling til, i tillegg til de åtte vi allerede har i dag. De nye stillingene er resepsjonist i halvannen stilling, driftsoperatør og bibliotekar.

Han sier også at han setter sin lit til statsbudsjettet.

Powered by Labrador CMS