MESTERVERK: The Plus på Magnor er et arkitektonisk mesterverk tegnet av det danske arkitektkontoret BIG Bjarke Ingels Group. (Foto: BIG/Vestre)

Soria Moria på Magnor

Rett før jul skal verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk stå klar på lille Magnor. Fabrikkbygningen skal også være en hyllest til allemannsretten. Prislapp: 300 millioner kroner. 

Vestre har produsert bymøbler i over 70 år og høstet stor suksess både nasjonalt og internasjonalt for sin miljøvennlige linje. Den nye utemøbelfabrikken på Magnor er siste skudd på stammen i Vestre-konsernet.  

Valget av Magnor er ikke tilfeldig:
– Stedet har en helt perfekt beliggenhet, bare en times kjøretur fra stålfabrikken vår i Torsby og like lang avstand andre veien til hovedkontoret vårt i Oslo, sier Vestres konsernsjef Stefan Tjust.  

 

Sklie fra taket 

Det skal ikke være noen gjerder rundt fabrikken. Alle som vil kan komme helt inntil bygningen og se inn gjennom de seks meter høye vinduene. De kan også gå opp på taket og kikke ned i lokalene.  Taket er også tilgjengelig for alle, med ramper og trapper som fører opp til det høye utkikkspunktet. Her har man også fri tilgang til å kikke ned i lokalet og produksjonen som foregår. Eller hva med å kaste seg utfor en 14,7 meter lang sklie fra taket og ned?  

Tjust forteller at de ønsker at fabrikkbygningen The Plus skal komme inn på Tripadvisor som et anbefalt reisemål for turister. 

- I tråd med vår visjon om hverdagsdemokratiet og inkluderende møteplasser skal alt være gratis og tilgjengelig for alle. Fabrikken skal være en hyllest til allemannsretten. 

 

Høyeste miljøklassifisering 

Inne i fabrikkbygningen vil det være et besøksenter åpent for barnehager, skoleklasser og studenter helger og hverdager. Utenfor ligger Vestre Forest Camp - en 300 mål stor offentlig kultur- og opplevelsespark. 

Fabrikken vil ikke bare bli et opplevelsessenter, men også et globalt utstillingsvindu for høyeffektiv og miljøvennlig produksjon.   

The Plus blir det første industribygget i Norden som oppnår aller høyeste miljøklassifisering, BREEAM Outstanding. Dette har Vestre klart blant annet ved bruk av massivtre i bygningen og en utslippsfri byggeplass. Helelektriske trailere skal kjøre mellom fabrikken i Torsby og den nye på Magnor. Inne i fabrikkhallene går roboter og selvkjørende trucker på fornybar energi.  

- The Plus vil ha 50 prosent lavere klimagassutslipp og 90 prosent lavere levert energibehov enn tilsvarende prosjekter, sier Tjust.   

 

Greta Thunberg 

Vestres ambisjon er at fabrikken vil bygge bro mellom industrien og Greta Thunberg-generasjonen. 

- Vi håper The Plus skal få ungdommen til å søke seg til industrien. For industrien kan være en del av løsningen på klimautfordringene. 

Stefan Tjust roser Eiidskog kommue:  

- Kommunen har vært veldig imøtekommende og foreslått flere mulige alternativer til byggeplass. Ledelsen setter selvfølgelig pris på alle de nye arbeidsplassene i forbindelse med byggingen av The Plus. Også indirekte gavner byggingen lokalmiljøet i form av for eksempel restauranter og kafeer som leverer mat til arbeiderne.  

 

Lokal arbeidskraft  

Vestre har samarbeidet med rekrutteringsbyråer i Kongsvinger for å få tilgang til lokalkunnskap om arbeidskraft. Mange av dem som er ansatt kommer fra nærområdet.  

-  Men vi har også ønsket å tilby jobb til de som i dag arbeider på fabrikken vår i Torsby. Årsaken er at vi både vil tilby de som allerede er ansatt i Vestre en mulighet til å arbeide i The Plus samtidig som vi vil bevare kompetansen på produktene våre innad i selskapet. Vi er veldig fornøyde med at flere produksjonsmedarbeidere i Torsby begynner i The Plus, men de fleste som arbeider på fabrikken i Magnor er lokal arbeidskraft. På sikt vil den lokale arbeidskraften øke og vi regner etter hvert med å ha 70 ansatte i distriktet på jobb hos oss i The Plus. 

 

Powered by Labrador CMS