Spesialtilpasser strømforbruket
– Vi bor i et område med altfor lite strøm. Hvis vi kan bruke den litt smartere, kan vi få flere arbeidsplasser her, sier daglig leder Anders Disen i Homein Hub på Skarnes. I oktober – «før og etter elgjakta» starter de salget av individ- og bedriftstilpasset strømoptimalisering.
Tekst: Eva Alnes Holte / Foto: Kristin MacKie
Homein Hub er datterselskap av Homein som lager installasjoner av lyd og bilde samt kontrollsystemer i boliger og integrerer lys, varme, alarm og underholdning i samme enhetlig brukergrensesnitt.
I «huben» jobber de med strømoptimalisering til næringsbygg og privatboliger. Homein Hub sparer strøm ved aktivt å skru opp og ned ønsket temperatur med utgangspunkt i dagens strømpris og faktisk behov.
Vet prisen et døgn i forveien
– Vi vet 24 timer frem i tid hva strømmen vil koste og flytter forbruk fra dyre til billige timer. Systemet reduserer også hvor mye strøm som brukes samtidig, sier daglig leder Anders Disen.
– Mange bruker unødvendig mye penger på strøm. De tror de sparer ved å skru helt ned temperaturen for så å sprengfyre når det blir kaldt – da går kilowattene fort oppover! Ved hjelp av AI – kunstig intelligens – balanserer vi strømforbruket i stedet.
Kundetilpasset strømstyring
Forskjellen på «vanlig strømstyring» er at Homein Hub-systemet tar hensyn til historiske verdier som vanene til kundene, værmelding, været, feriemodus med mer. Datamaskinen blir matet med alle disse opplysningene som den etterpå analyserer.
– Vi bruker en liten del av AI – kunstig intelligens. AI kan ut fra dataene fortelle bedrifter og privatpersoner hvor mye de kommer til å bruke av strøm og for eksempel lade opp batterier på natta når det er billig. Vi synes AI er veldig interessant og skal også jobbe med optimalisering av solceller.
RIDDERE AV DET RUNDE BORD: De har jobbet i samme bransje i en årrekke. Fra venstre: Teknisk sjef og koordinator Ronny Smerud, daglig leder Anders Disen og Lasse Ruud, prosjektleder og utvikler. Ingeniør Sigurd Skyrud var ikke til stede da bildet ble tatt.
Hvem er kundene deres?
– Vi ser hele verden som vårt marked og både næringsbygg og privatboliger. Bedrifter med stor eiendomsmasse har mulighet til å spare betydelige summer med vårt system. De kan variere romtemperaturen i løpet av døgnet uten å gå over eller under en gitt temperatur. På varme sommerdager behøver ikke ventilasjonsanlegget gå for fullt i alle rommene. Man kan tilpasse temperaturene etter hva som er nødvendig komfortnivå på de forskjellige rommene – verksted, lager eller kontor.
Motsatt kan man om vinteren spare strømutgifter på de samme rommene hvor de ansatte ikke oppholder seg likevel.
Må ikke gå utover komforten
Ingen strømsparingsjubel over utsiktene til norsk trope-sommer hos gutta i Homein Hub altså.
– Ventilasjonsanleggene suger jo strøm! Vi råder bedrifter til å bli enige med de ansatte om en øvre tålegrense slik at man ikke slår på anlegget før innetemperaturen nærmer seg for eksempel 24 grader. Man må finne den gylne middelvei mellom strømsparing og komfort.
Eneboliger og hytter vil også ha god nytte av strømoptimaliseringen deres, ifølge Homein Hub.
– Systemet kan styre for eksempel oppvarmingen av varmtvannsberederen til det smarteste tidspunktet. Det samme gjelder el-billading, oppvarming av rom, særlig rom med betonggulv som har mulighet for magasinering av varme. Ventilasjonen bør også styres i forhold til luftkvalitet.
Smarte og kreative
Homein Hub har en egen utviklingsavdeling og er godkjent lærebedrift i IT-utviklingsfaget. Gerhard Adler Skartveit og Odd Magnus Grinder, begge fra Sentrum videregående skoles linje for informasjonsteknologi, jobber der som utplasseringselever. Til høsten blir de lærlinger der. Læretiden er to år, men «vi kjemper for å beholde de så lenge som mulig». – De gutta er veldig smarte, skryter Anders Disen. – Mange tror at de som sitter foran en skjerm hele dagen er veldig nerdete. Fakta er at du må være svært kreativ for å jobbe med utvikling av IT-teknologi, innskyter Ronny Smerud.
Salg før og etter elgjakta
Strømoptimaliseringsproduktet til Homein Hub har vært under utvikling i fem år, de to siste årene har arbeidet været rettet mot kommersialisering. Nå er de i sluttspurten av testingen.
I august begynner de markedsføringen, i oktober – «før og etter elgjakta » - starter salget.
– Industrimarkedet, som ikke får strømstøtte fra staten, kommer først.
Og nå tusenkronersspørsmålet – hva koster dette?
Det varierer veldig, men i løpet av en toårsperiode skal du ha spart inn investeringen og vil ha god gevinst av systemet, sier Lasse Ruud. – Vi har ikke tenkt at dette skal være et produkt som du skal kjøpe i en butikk og gå hjem og bruke. Kundene vil få hjelp med å sette det opp og det vil være individuelt programmert.
Homein Hub er knyttet til Klosser Innovasjon som inkubatorbedrift, det innebærer samarbeid med Sintef om å finne gode løsninger på energiforbruk ved hjelp av kunstig intelligens. De får støtte av fylkeskommune som stimulerer til forskningsbasert innovasjon utenfor Oslo.
DOMMER OG FREDSMEGLER: Lasse Ruud er dommer og fredsmegler ved bordtennisbordet i bedriftens «fritidsklubb».
Hva gjør Homein Hub Strømsparing?
- Knytter teknologier fra forskjellige leverandører i en og samme plattform
- Støtte for alle kjente protokoller, algoritmer jobber på tvers av disse
- Ikke-propritær plattform gjør gjenbruk fra tidligere innkjøpte systemer mulig
- Skru av store strømforbrukere ved høy strømpris for å spare penger og balansere strømforbruk
- Bruke trading-algoritmer til å magasinere varme i f. eks. betonggulv ved lav strømpris
- Spre forbruk fra store laster utover døgnet for å balansere og styre strømforbruket for å unngå høye hopp i effekt-tariff
- Homein Hub logger sensorverdier fra alle sensorer til databaser
- Databasene analyseres og algoritmene kan også hensynta historiske verdier, i tillegg til værmelding, været (tetem / vind) andre laster i bruk, feriemodus og så videre