NÆRING24 ROMERIKE

– Mye starter i det små, sier sikkerhetssjef Ole Herradsvela. Han er opptatt av at de unge skal kjenne til konsekvensene butikktyveriene kan ha for fremtiden deres.

TAR TYVER HELT NED I BARNESKOLEALDER

Butikktyvene blir stadig yngre på Strømmen Storsenter. Reaksjonene når de blir tatt er forskjellige. – Noen er fryktelig lei seg – heldigvis, sier sikkerhetssjef Ole Herredsvela.

Publisert Sist oppdatert

Hans største frykt er at de ikke forstår alvoret og fortsetter med naskingen.

Barn helt ned i åtteårsalderen er blitt tatt på fersk gjerning. – De blir yngre og yngre. Før var butikktyvene gjerne 15 – 17 år, nå er 12-14 år mer normalt. Og de fleste er jenter. Heldigvis har vi ikke så mange gjengangere.

Kjent for å ta mange

 Herredsvela forteller at storsenteret er kjent for sitt fokus på forebyggende arbeid mot tyveri og svinn og at mange tyver blir tatt på fersken. – Vi vil at det skal spre seg i miljøet at vi tar dem og anmelder dem.

 Til enhver tid er det flere både uniformerte og sivile vektere på jobb på senteret. Noen av dem følger med på kameraene i overvåkningsrommet, andre passer på i storsenterets korridorer. Mange av de nesten 200 butikkene har egne overvåkningskameraer. Ole synes de er flinke til å følge med og varsle vekterne. – De kan lese mye ut av kroppsspråket til kundene. Idét kunden går ut av butikklokalet uten å ha betalt, blir vi varslet, eller ved mistanke varsles vekterne, slik at de kan observere og følge med personene i butikken. Samarbeidet vi har med butikkene er veldig bra og meget viktig.

FØLGER MED: Overvåkningsrommet har 150 kameraer fra fellesområdene. Butikkene har egne overvåkningskameraer og Ole Herredsvela og Steinar Ytterdal, områdeleder i Avarn Security følger nøye med.

Hele familien på senteret

Ole har travet mye i gangene på senteret, særlig i den eldste delen av Storsenteret . – Det blir en del skritt ja, smiler han. I tillegg til å være sikkerhetssjef er han også teknisk sjef, noe som innebærer overordnet ansvar for teknisk drift, administrere felleskostnadene, ombygninger, utbygninger, vedlikehold og renhold.

GLEM DET! – Strømmen Storsenter er en populær arbeidsplass og for mange unge deres første møtet med yrkeslivet .Men har du stjålet fra oss, sliter du med å få jobb her!

Det er oppimot 200 forretninger på senteret og 2000 hel-og deltids ansatte. Her har Ole hatt sin arbeidsplass i 34 år – og det var her han møtte kona si, Kari, som i dag er salgs- og partneransvarlig i Lillestrøm Sportsklubb (LSK). Alle hans tre barn har jobbet her, to av dem gjør det fortsatt.

– Strømmen Storsenter er en populær arbeidsplass, både for voksne og ungdom. Storsenteret er også det første møtet med yrkeslivet for mange unge Men har du stjålet fra oss, sliter du med å få jobb på senteret!

 Press fra sosiale medier

 Hva er det det stjeles mest av?

– Det går mye i kosmetikk, hårprodukter og bruksklær. Mye av det ungdommen tar er litt billigere produkter, sminker, topper og andre varer som er lette å gjemme på kroppen.

SKAMMER SEG IKKE: Det er flest jenter som stjeler. Det går hardt ut over kosmetikken på Hennes & Mauritz. – De som blir tatt bryr seg nesten ikke, ikke foreldrene heller, forresten, sier Sølvi Ullerud.

Hvorfor stjeler de?

– Økningen i naskingen skyldes blant annet kombinasjonen av gruppe- og merkevarepress i enkelte ungdomsmiljøer. Presset forsterkes veldig av sosiale medier, mange er redde for å skille seg ut. Før stjal de mer for spenningens skyld, nå er det et voldsomt press om å være like, som de andre. En annen årsak er familieøkonomien, at foreldre ikke har råd til å kjøpe disse tingene til ungdommen eller anledning til å gi dem nok lommepenger.

Noen stjeler for andre også, forteller Herredsvela. Og av og til er det ikke et tyveri, kunden har bare glemt seg bort og gått ut av lokalet uten å ta veien om kassa.

– Vi får mange forklaringer når vi tar noen, og vi ser raskt på kunden om de medfører riktighet eller ikke.

Sinne, fortvilelse – men noen bryr seg ikke

Noen foreldre synes det er unødvendig av oss å tilkalle dem når barnet deres "bare har stjålet en filleting".

Reaksjonene når de blir tatt er forskjellige: – Noen blir fortvilte og skamfulle, andre bryr seg ikke så mye. Vi varsler alltid politiet og de foresatte. Er de veldig unge og omstendighetene litt spesielle, hender det politiet varsler barnevernet.

Foreldrene kan også reagere forskjellig – alt fra likegyldighet til fortvilelse og sinne. – Noen ganger er sinnet faktisk rettet mot oss. Foreldrene synes det er unødvendig av oss å tilkalle dem når barnet «bare har stjålet en billig filleting».

Herradselva rister på hodet: – Tyverier der tyvene er under 15 år, havner ikke på rullebladet. Er de fylt 15, sender vi alltid en anmeldelse til politiet uansett tyveriets størrelse. Vi vil gjøre jobben vår og signalisere at vi ikke aksepterer tyveri i våre butikker.

Tyveri på timeplanen

De siste to årene har Strømmen Storsenter invitert 9. trinn på Fjeldsrud ungdomsskole til temamøtet «Tyveri på timeplanen». Det var en vekker for elevene, ifølge Herredsvela:

– Vi fortalte dem om konsekvensene av å stjele – både for dem selv og for dem de stjeler fra. Med tyveri på rullebladet lukker mange dører seg: Det er mange jobber og verv de ikke kan få og de kan få problemer med å få visum til USA. Det kan bety at utvekslingsåret de har gledet seg sånn går i vasken.

Mange av de unge naskerne tror at alle butikkeierne er rike, at det ikke spiller noen rolle om noen varer ikke blir betalt for.

– Men det gjør det. Vi forklarer at tyveri og svindel ødelegger mulighetene butikkeierne har til å investere i forretningen, kanskje til å ansette flere og til å holde prisene lave.

Ole Herredsvela mener elevene lærte mye av skoletimen med senterledelsen, vekterne og politiet på senteret. – Dette opplegget ønsker vi å fortsette med. Tyverier er bare triste saker – trist for tyven, for butikken, for oss. Og ekstra trist når gjerningspersonene er så unge, sier han.

Powered by Labrador CMS